Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Biraju troje: Kreću razgovori s kandidatima za ustavne suce

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od 12 kandidatura, koliko ih je prispjelo na javni poziv, na razgovor s članovima Odbora pozvano je 11 kandidata. Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, dakle sa 101 glasom

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav krenut će u razgovore s 11 kandidata za tri suca Ustavnog suda koje će saslušati, a tri ustavna suca Hrvatski sabor će, očekuje se, izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom na to da je lani izabrano 10 od 13 sudaca. 

Od 12 kandidatura, koliko ih je prispjelo na javni poziv, na razgovor s članovima Odbora pozvano je 11 kandidata: Miroslav Šeparović (predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju), Mato Arlović i Antun Palarić (ustavni suci čiji mandati istječu u srpnju), Teodor Antić (glavni tajnik Suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) te Dragan Bolanča (sveučilišni profesor i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu). 

Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, dakle sa 101 glasom, bira ih iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Komentari (10)
  • Najbolji i najpošteniji kandidat opet neće proći, gospodin Kolakušić , nije po volji pravosudnoj udbaškoj hobotnici!

    27. 6. 2017,   09:30
  • Bas me 'interesuje' koliko ce ovog puta biti pripadnika genocidne koljacke komunisticke partije....uz maru partizanku zvanu 'pipl mast trast as'...

    27. 6. 2017,   12:12
  • Nadam se Arlovića neće izabrat.

    27. 6. 2017,   13:46