Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu: 'Šteti ugledu Crkve'

None Foto: Pixsell/Screenshot

Monsignor Engelbert Guggenberger kazao je da je analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve

Izdavanje daljnje dozvole za održavanje mise na Bleiburgu bila bi osnova da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru, poručio je za Jutarnji list monsignor Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, koji je prošlog tjedna poslao pismo hrvatskim biskupima kojim im jasno zabranjuje slavljenje mise prilikom komemoracije na Bleiburškom polju.

GRADONAČELNIK BLEIBURGA: 'Kad nas guglate, piše da smo mjesto okupljanja neonacista'

- Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve - rekao je mons. Guggenberger te pojasnio da zasad ne postoji nikakva šansa da Biskupija kojom upravlja promijeni svoju odluku vezano uz Bleiburg.

JEDNI BI, DRUGI NE BI Bleiburg na Udbini? Biskupi su predložili komemoraciju u Lici

- Ovih smo dana razgovarali s predstavnicima Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije, gdje su se, među ostalim, razmatrale i druge mogućnosti zadržavanja sjećanja na žrtve. Hrvatska biskupska konferencija se složila da će razmotriti i druge mogućnosti. Nažalost, Katolička crkva u Koruškoj više nije mogla podržavati takav način sjećanja na žrtve jer su događanja na Bleiburškom polju posljednjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama - rekao je mons.Guggenberger iz čije su biskupije još ranije poručili da su neugodno iznenađeni tonom reakcije hrvatskih biskupa na zabranu koja im je poslana.

'Ne postoji politički utjecaj'

Guggenberger nam je rekao i da zasad nije stigao niti jedan drugi upit vezan uz komemoraciju na Bleiburgu, kako od hrvatskih biskupa, tako i od 'običnih' svećenika.

Naime, iz ove su biskupije već ranije objavili da 'ako netko želi na privatni posjed pozvati svećenika da drži svetu misu, to može učiniti i bez dozvole ove biskupije'.

VLADIMIR ŠEKS 'Još nije definirana ovogodišnja komemoracija u Bleiburgu'

Samu zabranu slavljenja mise na Bleiburgu mnogi konzervativni političari, kao i neki visoki izvori iz HBK objašnjavali su političkim situacijom u Koruškoj, kao i na nacionalnoj razini.

- Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj - zaključio je Guggenberger.

Komentari (63)
  • Covjek bez svog puta i stava je nista. Bravo za biskupa. Nasa drzava nema zakone, ne provodi ih, ima ustav zasnovan na antifasizmu a koketira s fasizmim. Svakako tumara u mraku proslosti bez izgledne buducnosti.

    14. 3. 2019,   09:56
  • Čovjek bi mogao poslužiti kao uzor nekim našim biskupima.

    14. 3. 2019,   10:58
  • Ma pun mi je kufer ustasa i partizana i 45. Boli me kifla kaj su moji preci delali u to vrijeme a bili su na obje strane. Ima puno bitnijih stvari tipa zdravlje, obitelj, posao, zarada.. Naporni ste sa tim spinevima.

    14. 3. 2019,   10:15