Obavijesti

News

Komentari 37

Biskup: 'Ustaško 'U' nespojivo je s križem, simbolom ljubavi'

Biskup: 'Ustaško 'U' nespojivo je s križem, simbolom ljubavi'
8

islamizam je zastranjivanje vjere te predrasuda i samih muslimana o islamu, poručio je efendija Hasanović, na tribini o mržnji u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust

VIDEO

Mir nije sve, ali bez mira nemamo ništa. Mir nema alternativu, ustvrdio je u srijedu zagrebački muftija dr. sc. Aziz efendija Hasanović.

U prostorijama Novinarskog doma održana je druga od jedanaest u nizu tribina 'Zašto se mrzimo' u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust. Tribina pod medijskim pokroviteljstvom 24sata i tjednika Express izazvala je veliku zainteresiranost javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:04

Zagrebački muftija u prepunoj dvorani istaknuo je da se problem ekstremizma može riješiti edukacijom.

- Možemo promišljati koji su uzroci predrasuda, ali jedan od najvažnijih je međusobno nepoznavanje. Pristup zatvaranja dodatno počinje ekstremizam i javnu mržnju - smatra efendija Hasanović. Istaknuo je kako je važno zaustaviti politizaciju religije, ali i religizaciju politike.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

- Religija i politika imaju iste ciljeve, ali sredstva kojima se koriste su različita. Politika ne bira sredstva, dok u religiji cilj ne opravdava sredstvo - objasnio je muftija.

Naglasio je da zločin nema nacionalnost ni vjersku pripadnost. 

- Često se može čuti da nisu svi muslimani teroristi, ali su svi teroristi muslimani, što naprosto nije istina. Islam znači živjeti u punini islamske vjere, a islamizam je njezino zastranjivanje, jer je ideologija koja onemogućuje normalni život. Islamizam je zapravo predrasuda i samih muslimana o islamu - poručio je efendija Hasanović.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić upozorio je da se s mržnjom susrećemo svakodnevno i to najčešće u svojoj neposrednoj brzini.

- Što je najtragičnije, mržnja postoji u nama. Lakše nam je ipak vidjeti mržnju oko nas, a mržnja koja je u nama nas osiromašuje - kazao je mitropolit.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

Objasnio je da je Bog, prema kršćanskom poimanju, ljubav.

- Tamo gdje postoji ljubav, ne bi trebale postojati predrasude - ustvrdio je Perić. Isus, dodao je, svakoj osobi prilazi zasebno što je pokazao u kontaktu s Rimljanima i Samaritancima, s kojima Židovi u to vrijeme nisu željeli komunicirati.

- Ako netko prihvaća Krista svim svojim bićem i trudi se da autentično prenosi svoju vjeru, onda je on prije svega čovjek, a tek potom Hrvat, Srbin, Grk ili Židov - poručio je mitropolit Perić.

Rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević rekao je da Židovi imaju predrasude i o samima sebi.

- Židovstvo je cjeloživotno učenje. Iako ima puno zapovijedi, smisao je da ne činiš drugima ono što ne želiš da čine tebi - objasnio je rabin.

- Jedan od prijevoda Tore i cijeloga Starog zavjeta je loš prijevod na Hrvatski. 'Oko za oko i zub za zub' trebalo je biti prevedeno kao 'oko ispod oka ili oko uoči oka'. Loš prijevod izazvao je loše razumijevanje - smatra Moše Prelević.

Druge je potrebno voljeti, objasnio je, jer se u njima prepoznaje Boga.

- Tko smo mi da sudimo? Suditi nekoga znači biti samozaljubljen i praviti boga od sebe. Uzrok mržnje je nedostatak identiteta, a u židovstvu je mržnja zabranjena - ustvrdio je rabin.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

Dubrovački biskup Mate Uzinić podsjetio je na izjavu pape Ivana Pavla II. da moramo učiti povijest drugih naroda bez predrasuda kako bismo pokušali vidjeti njihovo stajalište.

- Druge ne vidimo onakvima kakvi jesu, nego onakvima kakvima mislimo da jesu - objasnio je monsinjor Uzinić. Misli da su predrasude kao takve poticaj na mržnju, bez obzira na to potječu li zbog religije ili čega drugog.

- Postoje i drugi razlozi na mržnju. Mi kršćani krivi smo zbog nekih predrasuda o Židovima i uvijek moramo tražiti oprost. Iako nismo krivi za holokaust, za koji je kriva ideologija, krivi smo jer u progonjenim Židovima nismo prepoznali svoga brata koji je u nevolji - kazao je biskup.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

Predrasude se, dodao je, mogu razbiti dijalogom.

- Dijalog za cilj ne smije imati pobjedu, već otvorenost prema drugima. Da je crkva krenula u dijalog i prije Drugog vatikanskog koncila, možda ne bi imali toliko predrasuda - smatra monsinjor Uzinić.

Problem predrasuda je, dodaje, što vjernici pokazuju da, iako imamo vjeronauk u školama i župama, pokazuju da nisu dobro upoznali to što oni zapravo jesu.

- Važno je doći u sinagogu, džamiju ili pravoslavnu crkvu te upoznati kakvi ti vjernici zapravo jesu, isto kao što je i njima važno da dođu u katoličku crkvu i upoznaju nas. Razlog mržnje su ponekad i naše slabosti da se ne znamo oduprijeti svjetovnim porivima pa nas politika povede u neke svoje interese - zaključio je biskup.

Predstavnici religijskih zajednica dotaknuli su se i izbjegličke krize te sve više rastuće mržnje prema izbjeglicama.

Zagreb: U HND-u održana tribina "Religijske predrasude kao poticaj mržnji"

- Kao vjernik mogu reći da se mi kršćani trebamo ponašati kršćanski, a to je vidjeti Isusa Krista u svakom potrebitom. Kršćanstvo neće biti ugroženo od izbjeglica, nego od nas kršćana koji se nećemo znati ponašati kršćanski - poručio je monsinjor Uzinić.

Zamolio je kršćane da križ, za koji kaže da je  znak ljubavi, ne spajau s ustaškim 'U'.

- Spajanje križa i ustaštva je znak nepoznavanja katoličke vjere - poručio je monsinjor Uzinić.

Za Efendiju Hasanović izbjeglička kriza je ispit čovječnosti. 

- Bojim se što će biti s tim ljudima. Zima je, a oni su na cesti - zaključio je muftija. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!