Obavijesti

News

Komentari 48

Biskupija objavila fotografije uništenja katedrale i dvora

Biskupija objavila fotografije uništenja katedrale i dvora
1

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata. U obnovi će pomoći i hrvatska vojska, koja trenutno seli knjižnicu na Kaptolu

VIDEO

Razorni potres u Zagrebu ostavio je traga na velikom broju zgrada užeg i šireg centra, koji je najviše pogođen udarom magnitude 5,3 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

Oštećene su brojne znamenitosti glavnog grada Republike Hrvatske, stambene i zgrade institucija, a danak najjačeg potresa posljednjih 140 godina platila je i Zagrebačka katedrala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov i Nadbiskupskog dvora koji je pretrpio veću štetu nago sama katedrala.

POGLEDAJTE GALERIJU:

56
| Foto: Picasa

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen. Sve je razbacano na sve strane, u velikom smo šoku - rekao je nakon potresa rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

HV izmješta knjižnicu Franjevačkoga samostana na Kaptolu

Petnaestak pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na pružanju pomoći u izmještanju knjižnice i arhivskog gradiva iz prostorija Samostana sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, jednog od najstarijih samostana u Hrvatskoj, koji je oštećen u potresu.

Iz Ministarstva obrane u srijedu su priopćili kako su od jučer na evakuaciji samostana angažirani pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Prema nepotvrđenoj tradiciji, ističu, osnutak samostana vezan je uz boravak sv. Franje Asiškoga u hrvatskim krajevima.

Prenose upozorenje franjevca Mate Bašića da tornju prijeti urušavanje te da velika oštećenja na crkvi i samostanu predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu.

Zagreb: Sanacija centra grada nakon jučerašnjeg potresa

- Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci samostan se evakuira - istaknuo je fra Bašić i dodao kako je prvo evakuirano oko pedesetak franjevaca koji su sada na sigurnom.

Hrvatska vojska, navodi, sada evakuira stvari kako bi se samostan mogao što prije zapečatiti i početi raditi na sanaciji štete, a danas evakuiraju samostansku knjižnicu s ljubavlju i zdušno jer su svjesni problematike stanja u kojem se nalazi samostan.

Bašić kaže da se evakuacija provodi na stručan način i pod budnim okom konzervatora.

- Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada, no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu - rekao je i dodao kako se ovih dana treba odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog koronavirusa te ostalih nedaća koje su nas snašle.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti