Obavijesti

News

Komentari 987

Bit će fotofiniš: Milanović 'za dlaku' ispred Grabar-Kitarović

Bit će fotofiniš: Milanović 'za dlaku' ispred Grabar-Kitarović
5

Neodlučnih je birača gotovo nevjerojatnih 21,17 posto, a kad bi se taj postotak izbio iz uzorka, došlo bi se do pravog trilera u drugom krugu: Zoran Milanović s 50,71 posto i Kolinda Grabar Kitarović s 49,29 posto

VIDEO

HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov Zoran Milanović vodit će rovovsku bitku za svaki glas pred veliko finale predsjedničkih izbora, u nedjelju, 5. siječnja.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

08:13

Naime, tako govore zadnje ankete jer, prema posljednjem istraživanju agencije 2x1 komunikacije, Zoran Milanović vodi “za prst” pred Kolindom Grabar-Kitarović. Istraživanje CroElecto agencije, koju vodi Robert Bosak, provela je u razdoblju od 23. do 30. prosinca, dakle prije prve televizijske debate na RTL-u. Rezultati kažu da će Zorana Milanovića birati 39,98 posto ispitanika, a Kolindu Grabar-Kitarović 38,85 posto. Neodlučnih je birača gotovo nevjerojatnih 21,17 posto, a kad bi se taj postotak izbio iz uzorka, došlo bi se do pravog trilera u drugom krugu: Zoran Milanović s 50,71 posto i Kolinda Grabar Kitarović s 49,29 posto. Riječ je definitivno o mrtvoj utrci.

'Brkić je slao tajkune da Škoru nagovore da podrži Kolindu...'
'Brkić je slao tajkune da Škoru nagovore da podrži Kolindu...'

Uz navedenu napomenu kako je istraživanje provedeno u prvih tjedan dana nakon prvog kruga, a prije prve debate, treba istaknuti i kako je istraživanje provedeno na građanima Republike Hrvatske, ali ne i onim biračima s pravom glasa izvan Hrvatske.
S obzirom na rezultate ovog istraživanja (novo će agencija 2x1 komunikacije finalizirati u petak, 3. siječnja, pred izbornu šutnju, a objavit će je ekskluzivno portal 24sata ) pitali smo političke analitičare što kandidati trebaju raditi da dobiju nove glasove. Žarko Puhovski, doajen među analitičarima u Hrvatskoj, kaže kako bi, da ga pitaju, on dao najvažniji savjet - da izađu iz standardnih okvira kako bi dobili neutralne glasače, kojih je oko 15 posto.

- Trebaju se maknuti iz fokusa obraćanje SDP-ovcima i HDZ-ovcima jer njih već imaju. Moraju se, naime, fokusirati na to kako da dobiju tih 10, 15 posto neodlučnih glasova. A da bi ih dobili, moraju se baviti konkretnim temama tipa koja je njihova vizija Hrvatske, ali i kako će se postaviti prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ako pobijede - kaže Puhovski za 24sata te dodaje da na idućim sučeljavanjima i dalje možemo očekivati vidljivu netrpeljivost među kandidatima.

- Netrpeljivost se jako osjeti, s time da je Kolinda Grabar Kitarović bolje kontrolira od Zorana Milanovića. No jedva je izdržala dva sata, bila je na rubu pa su zato njezini i tražili da se prekine debata. A upravo je u tim zadnjim minutama Milanović bio najbolji tijekom cijele debate. Njegov dvominutni govor je nešto što se nije čulo na TV-u od Vlade Gotovca. S druge strane, Milanović mora ubuduće paziti da ne bude agresivan - smatra Puhovski koji smatra da je kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u blagoj prednosti bez obzira na ankete jer iza nje stoji HDZ-ova vojska koja je motivirana izaći na izbore.

- Za Kolindu Grabar-Kitarović važno je da na druga dva sučeljavanja drži isti nivo kao na zadnjem sučeljavanju i da čuva živce - kaže Puhovski.

Naime, iduće sučeljavanje bit će u četvrtak u 20.05 sati na HTV-u, dok će posljednje biti organizirano u petak, 3. siječnja, na Novoj TV.

HRT potvrdio: Novi obračun Kolinde i Zokija je u četvrtak
HRT potvrdio: Novi obračun Kolinde i Zokija je u četvrtak

- Na ovim izborima moglo bi se dogoditi, odnosno najvjerojatnije će se dogoditi da novi predsjednik postane kandidat koji će osvojiti svega malo više od jedan posto glasova. Tako je bilo i 2015., kad je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila Ivu Josipovića zahvaljujući 32 tisuće glasova više. No zato bih volio da barem jednom spomene da je izabrana s najmanjom mogućom većinom - kaže Žarko Puhovski.

Zoran Milanović, prema nekim istraživanjima, bio je u prednosti za čak sedam posto. Isto tako, sve do službenog početka kampanje vodila je Kolinda Grabar-Kitarović. Prednost je gubila iz ankete u anketu, ali i dalje su joj neke davale manju, ali ipak prednost u odnosu na Milanovića. Na kraju je SDP-ov Zoran Milanović pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora i tako prekinuo lanac prema kojem u Hrvatskoj pobjedu u prvom krugu odnosi aktualni predsjednik ili predsjednica. Prometnuo se u izazivača koji će u nedjelju, 5. siječnja, braniti pobjedu iz prvog kruga. Kako mu ankete i dalje daju prednost, doduše manju od statističke pogreške, ako izgubi dogodit će se Devon Loch. Naime, riječ je o onome tko u fotofinišu, kad je praktički imao sve na dlanu, izgubi u posljednji tren izbore.

No Milanovićeva je taktika ne dopustiti da se to dogodi pa je 1. siječnja, iako je dva dana ranije izjavio da se bori s temperaturom, otišao u Bjelovar kako bi tamo dodatno motivirao građane da izađu na izbore i daju mu glas. Naime, u prvom krugu je u Bjelovaru odnio pobjedu s 30,77 posto, ali Miroslav Škoro mu je bio za petama s 27,86 posto glasova. Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je, pak, 21,71 posto.

Zoki puca na neodlučne

- Milanović će se boriti za svaki glas, baš kao i naša Kolinda Grabar-Kitarović. Male su razlike u pitanju i ne smije se ništa prepustiti slučaju. Stoga, Milanović mora podebljati Zagreb i Međimurje, a Kolinda Dalmaciju i Slavoniju - kaže nam sugovornik i dodaje kako bi ovo mogli biti najneizvjesniji izbori do sada.

Politička analitičarka Smiljana Leinert Novosel smatra da su birači koji su htjeli glasati za Kolindu Grabar-Kitarović imali priliku u prvom krugu. Predsjednica bi, stoga, kako smatra Leinert Novosel, u drugom krugu trebala ići na širinu biračkog tijela, da zahvati što više biračkog tijela.

- Očito su se opredijelili za koncept koji je nudio Miroslav Škoro. Osnovni problem predsjednice je kako privući dio kandidata koji su se očito grupirali oko Miroslava Škore, i to temeljem nezadovoljstva sa situacijom u HDZ-u. Grabar- Kitarović bi se trebala distancirati od HDZ-a, što ne može jer ona je kandidatkinja HDZ-a. Mora prihvatiti pozitivne i negativne strane imidža HDZ-a - rekla je Leinert Novosel za HRT.

Analitičar Ivica Relković smatra, pak, kako će jako važna biti sučeljavanja te kako Zoran Milanović mora potaknuti birače da izađu na izbore i da u ovom dijelu kampanje ne smije napadati Andreja Plenkovića.

Predsjednica je u formi

- To bi bilo kontraproduktivno, nepotrebno. Ključno će biti sučeljavanje. Milanović ima gard koji dio desnice voli. Nije nemoguće da od tog dijela dobije koji glas. Problem je izlaznost i odlazak na skijanje u tom periodu. Pitanje je koja će publika izaći u drugom krugu na izbore - kaže Relković za HRT. Mišljenja je i da Milijan Brkić ne može puno pomoći Kolindi Grabar-Kitarović jer on može angažirati HDZ-ove mreže koje mogu dosegnuti maksimum od 25 do 30 posto od ukupnog broja birača. Brkić, kaže Reljković, može stabilizirati stranku, sve izvan stranke ne jer nema doseg izvan HDZ-a. Reljković je mišljenja da Milanović, iako je u prednosti, ne bi smio pogriješiti.

- Kolinda Grabar-Kitarović priprema se temeljito za svako sučeljavanje. Pokazala je to na RTL-u. Priprema je ozbiljan tim i neće više biti gafova. Fokusirani smo na to da dobijemo neodlučne glasove i pometemo pod s Milanovićem - kaže nam sugovornik iz kruga Kolinde Grabar-Kitarović i dodaje kako je predsjednica staru godinu provela u Mariji Bistrici, u kojoj je pričala s mnogo građana koji su joj dali potporu.

- Ona će ova dva dana biti usredotočena na debatu na HTV-u. Očekujte je u najboljoj formi - rekao je naš sugovornik.

Jakov je omiljen među HDZ-ovcima, dobro joj je došao u kampanji

Zagreb: Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na skupove je u kampanji vodila supruga Jakova Kitarovića, kojemu su HDZ-ovci klicali i pljeskali više nego njoj ili šefu im Plenkoviću. Jakov je dobio velike simpatije građana kao prvi gospodin, a u izbornoj noći prvog kruga Kolinda mu je pala u zagrljaj.

Svojedobno je Sanja oduševila Obame

Zoran Milanović je službeno ušao u kampanju onoga trenutka kad je rekao: ‘Potpisa ima dovoljno, ali sad, kad je i Sanjin ovdje, kandidatura je potvrđena!’. Ako bi pobijedio SDP-ov kandidat, supruga Sanja Musić Milanović postala bi prva dama. Ona je definitivno dorasla toj funkciji jer se kao supruga premijera susretala sa suprugama lidera, poput Michelle Obame. Lijepa i sa stilom, Sanja bi sasvim sigurno kliknula i s Melanijom Trump.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 987
VIDEO

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...
U TABORU POBJEDNIKA

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...

Kad je kucnuo čas za prve izlazne ankete, svi su ušutjeli. Sve je stalo. Svi su naćulili uši i samo gledali u veliki ekran na pozornici ispred sebe. Kad se čula vijest da Milanović vodi s 53 posto atmosfera je "eksplodirala"...

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'
ZOKIJEVI GENI KAMENI

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'

GENI KAMENI Novi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podrijetlom je iz Cetinske krajine. Mještani Glavica sjećaju se da je kao mali volio hraniti konje...
Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu
METROPOLA SE CRVENI

Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu

Zoran Milanović je u Zagrebu osvojio čak 74.000 glasova više od Kolinde Grabar Kitarović koja je imala svesrdnu pomoć Bandića. I to govori o padu njegove moći jer ako što nije želio je Milanović na Pantovčaku.