Obavijesti

Promo sadržaj

“Bitcoin Blockchain Bootcamp” u Zagrebu

“Bitcoin Blockchain Bootcamp” u Zagrebu
3

5. i 6. ožujka u Zagrebu, u organizaciji “Akademije za Digitalnu ekonomiju” iz Londona, hrvatskog fintech buildera Minka i domaće tvrtke Cognita održat će se dvodnevni “Bitcoin Blockchain Bootcamp”

U ponedjeljak i utorak 5. i 6. ožujka u Zagrebu, u organizaciji “Akademije za Digitalnu ekonomiju” iz Londona, hrvatskog fintech buildera Minka koji djeluje u Latinskoj Americi i domaće tvrtke Cognita održat će se dvodnevni “Bitcoin Blockchain Bootcamp”. Bootcamp je namjenjen poslovnim korisnicima koji žele dobiti tehnički uvid u mehaniku i principe koji stoje iza blockchain tehnologije kao i razvojnim inženjerima i entuzijastima koji žele naučiti kako pisati aplikacije za Bitcoin mrežu.

Ovaj bootcamp se razlikuje od sličnih događaja po tome što neće biti govora o tradingu i trgovanju kriptovalutama niti o ulaganju u pojedine ICO projekte. Predavač Tomislav Bišćan ima veliko iskustvo u razvoju softvera i implementaciji blockchain projekata na internacionalnoj razini. Vodi tim za ravoj financijske platforme za inkluziju “underbanked” i “unbanked” stanovnika Latinske Amerike baziranu na “2-nd tier” blockchain tehnologiji. Pokazat će tehnološku pozadinu i stvarne primjere ovih novih tehnologija koje će u jednoj mjeri promjeniti i unaprijediti lice Interneta i ekonomije kakvu poznajemo.

Novo lice ekonomije

“Teme Bitcoina, blockchaina, Ethereuma, Smart Contracts i digitalnog novca su kod velikog broja ljudi privukle pažnju posljednjih godinu dana s obzirom na velik porast cijene Bitcoina na Internet mjenjačnicama i burzama. Ta činjenica je omogućila mnogima da na razlici cijene ostvare novčanu dobit, za neke veliku u kratkom vremenskom roku. Na padu cijene ostvarili su gubitak. Također, veliki trend ICO (Initial Coin Offering) projekata, kao modela financiranja budućih poslova ulaganjem kriptovaluta u medijima su prikazani kao način za brz i jednostavan način stjecanja kapitala.

Ti primjeri su samo dio priče o blockchainu i Bitcoinu i samo jedni od načina primjene ovih tehnologija - i imaju špekulativnu prirodu.

Hacker hacking cryptocurrency in blockchain concept

Bitcoin nije zamišljen za trgovanje na burzama

Blockchain i Bitcoin se mogu koristiti bez da to uključuje trgovanje na burzama i špekulaciju. Osnovna ideja oko Bitcoina ima svoje temelje u radovima sociologa i radikalnih futurista sa kraja 80ih godina kojima je cilj bio upravo suprotan. Tražili su se modeli za isključivanje klasičnih financijskih tokova i načini kako ubrzati, osigurati, pojednostaviti i decentralizirati tijekove vrijednosti i novca.

Ta činjenica je puno zanimljivija poslovnim korisnicima i razvojnim inženjerima koje zanima koja mehanika stoji iza ovih tehnologija i kako one funkcioniraju. Poznavanjem tih principa mogu se osmišljavati novi poslovni modeli i informacijski sustavi koji se naslanjaju ili su bazirani na blockchain tehnologiji.”, kaže Bišćan.

Upravo to je tema ovog bootcampa i edukacijskih programa “Akademije za Digitalnu ekonomiju” - referentni edukacijski programi iz područja digitalne ekonomije sa relevantnim predavačima koji polaznicima daju konkretno znanje i internacionalni certifikat. “Akademija za Digitalnu ekonomiju” je jedan od rijetkih internacionalnih projekata edukacije koji se bavi isključivo ovom specijalizacijom. Akademija je projekt hrvatske tvrtke Innovadaptive sa Londonskom adresom.

Najsigurnija struktura na Internetu

“Minig ili “rudarenje” Bitcoina je proces u kojem nastaju novi Bitcoini. Također, služi za osiguravanje Bitcoin mreže od izmjena u povijesti transakcija i prevara kao što su dupla potrošnja sredstava poznatija kao “double-spend”. Nespretnim nazivom “mining” i prijevodom “rudarenje” često se ostavlja dojam da je to neka igra u kojoj se traže Bitcoini. Tehnička stvarnost je da je mining jedan od ključnih procesa koji mrežu Bitcoin servera čine jednom od najsigurnih struktura na Internetu”, doznajemo od Bišćana.

Prilika za hrvatske tvrtke 

Odgovore na ova i slična pitanja možete dobiti u sadržajnom i konciznom predavanju sa hands-on primjerima na najavljenom bootcampu.

“Blockchain tehnologija predstavlja priliku za entuzijaste i tvrtke iz Hrvatske da uhvate korak sa svijetom i ponude nova i inovativna rješenja za niz izazova sa kojima se susrećemo u svakodnevnom funkcioniranju društva.”, završava. 

Sadržaj bootcampa

Dan 1: Blockchain Foundation & Mechanics
Ponedjeljak 5.3.2018, 15:00-19:00
Lokacija: HUB385, Zagreb, Hrvatska

Blockchain; decentralizirani sustavi; Javna knjiga transakcija
Transakcije; Rudarenje; Konsenzus
Blokovi; Kriptografija; Merkle Trees
Ključevi; Adrese; Novčanici
Alternativni chainovi, coini i aplikacije; Smart Contracts; Solidity
Banking 3.0; PSD2; OpenBanking

Dan 2: Bitcoin Apps Development
Utorak 6.3.2018, 15:00-19:00
Lokacija: HUB385, Zagreb, Hrvatska

Bitcoin mreža; Vrste nodeova;
Bitcoin core
Bitcoin explorer
Bitcoin klijenti (NodeJS; Java; Python; C++)
Kreiranje transakcija; Multi-signature;
Sigurnost Bitcoin mreže; Root of trust
Hands-on: instalacija Bitcoin testnet nodea
Hands-on: command-line i NodeJS primjeri akcija na Bitcoin mreži

Broj polaznika je ograničen a interes velik pa savjetujemo da rezervirate mjesto na vrijeme.
Prijavu možete napraviti putem ovog linka https://www.eventbrite.ie/e/bitcoin-blockchainbootcamp-zagreb-tickets-43408363584.
Za više informacija o bootcampu javite se na info@innovadaptive.com.

Predavač

Tomislav Bišćan ima 15+ godina iskustva u razvoju softvera i vođenju softverskih timova. Nekoliko godina bavi se blockchain tehnologijom. Sudjelovao je u razvoju aplikacija i sustava baziranih na Bitcoin, Blockchain i Smart contracts. Radi kao CTO za hrvatski fintech bulider Minka baziran u Kolumbiji i advisor je za tvrku AssetBase koja se bavi digitalizacijom plemenitih metala i nekretnina na Ethereum mreži.

Organizator
Akademija za Digitalnu ekonomiju
Innovadaptive, UK, London

Partneri
Minka
Cognita

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...