Obavijesti

News

Komentari 23

Bivši čuvar nacističkog logora na suđenju: Žao mi je žrtava

Bivši čuvar nacističkog logora na suđenju: Žao mi je žrtava
2

Sudjelovanje tada 17-godišnjeg Deya u ubojstvima 5230 zatvorenika, za njih 5000 se sastojalo u stvaranju i održavanju uvjeta opasnih po život, za 200 plinom i 30 metkom u potiljak

VIDEO

Bivši čuvar nacističkog logora Bruno Dey rekao je u četvrtak na početku jednog od posljednjih procesa za zločine Trećeg Reicha da mu je "žao" žrtava zločina, ali se branio i tvrdio da nije ima izbora.

Optuženi Dey (93) je u invalidskim kolicima ušao u dvoranu suda u Hamburgu . "Ono što se događalo mu je bilo bolno", rekao je njegov odvjetnik Stefan Waterkamp. "Bio je svjestan da zatvorenici nisu zločinci, već da su tamo zbog prevladavajućeg antisemitizma i rasizma i bilo mu ih je žao, ali nije imao izbora", dodao je.

"On nije dobrovoljno ušao u SS, nije želio da ga pošalju u koncentracijski logor i nije mogao osloboditi zatvorenike", objasnio je Waterkamp.

The 93-year-old German Bruno D. arrives for his trial in Hamburg court

Tužitelji stvari vide drukčije i smatraju da je optuženi bio dio smrtonosnog mehanizma. Kao čuvar "podržavao je stravična ubojstva židovskih zatvorenika", rekao je tužitelj.

Njegov zadatak je bio spriječiti bijeg, pobunu ili oslobađanje židovskih zatvorenika osuđenih na pogubljenje vatrenim oružjem ili plinom ciklonom B, prema optužbi.

Devedestrogodišnjak je optužen za sudioništvo u tisućama ubojstava dok je bio čuvar, između kolovoza 1944. i travnja 1945. u logoru Stutthof na sjeveru Poljske, 40 km od Gdanjska. To je bio prvi nacistički logor izgrađen izvan Njemačke.

Tamo je pogubljeno oko 65.000 ljudi, većinom Židovki iz baltičkih zemalja i Poljske. 

Sudjelovanje tada 17-godišnjeg Deya u ubojstvima 5230 zatvorenika, za njih 5000 se sastojalo u stvaranju i održavanju uvjeta opasnih po život, za 200 plinom i 30 metkom u potiljak.

Direktor Centar Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff je rekao da poodmakla dob optuženog ne bi trebala spriječiti održavanje procesa. "On je bio dio mehanizma najveće tragedije u povijesti i to je sam izabrao", dodao je.

Proces bi trebao trajati do sredine prosinca.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a