Obavijesti

News

Komentari 11

Bivši diplomat iz Slovenije ide na 'izlet' Piranskim zaljevom

Bivši diplomat iz Slovenije ide na 'izlet' Piranskim zaljevom
1

Balažic je izjavio da će se "ekskurzija" na vodi održati 2. rujna i trajati nekoliko sati. Očekuje da će plovidba proteći mirno i bez incidenata. Želi provjeriti vrijedi li presuda arbitražnog suda i na terenu

VIDEO

Nekadašnji slovenski diplomat Milan Balažic početkom idućeg mjeseca kani organizirati "ekskurziju novim morskim granicama s Hrvatskom" u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, kako bi provjerio primjenjuje li se na terenu presuda o morskom razgraničenju koju je krajem lipnja donio arbitražni sud, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Balažic je izjavio da će se "ekskurzija" na vodi održati 2. rujna i trajati nekoliko sati te da poziva sve zainteresirane građane da pogledaju područje kontakta slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem koje su Sloveniji svojom presudom dodijelili arbitri.

"Očekujem da će plovidba proteći mirno i bez incidenata. Želimo provjeriti vrijedi li presuda arbitražnog suda i na terenu", kazao je Balažic za STA.

Dodao je kako poziv upućuje u ime svog "Pokreta nova budućnost", nove građanske inicijative koja javnosti u Sloveniji dosad nije bila poznata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Na ekskurziju zaljevom pozivamo i predstavnike udruga i organizacije civilnog društva, predstavnike stranaka i njihove lidere", kazao je Balažic, dodavši da su pozvani i parlamentarni zastupnici, ministri u vladi premijera Cerara i sam Cerar, ali i predsjednik države Borut Pahor te svi kandidati koji će se natjecati za predsjednički položaj na  izborima koji se održavaju 22. listopada.

"Želimo konačno doznati gdje se nalazi granica koju je odredio arbitražni sud, kuda sve mogu ploviti slovenski brodovi i do koje nas pozicije na moru štiti slovenska policija", kazao je za STA Balažic, pojašnjavajući smisao svoje provokativne akcije.

Dodatno je to pojasnio kao pokušaj pritiska na slovensku vladu  i premijera.

Od njih želi doznati kako namjeravaju implementirati arbitražni sporazum i zašto su pomorskoj policiji, kako tvrdi, dali upute da u zaljevu ne prelazi crtu sredine, iako je arbitražni sud Sloveniji dodijelio više od dvije trećine zaljeva.

"Kako od Hrvatske možemo očekivati da će poštovati arbitražnu presudu ako je ne primjenjuje ni naša vlada nego obmanjuje javnost, a policiju ne šalje preko crte sredine?", zapitao se Balažic, a prenosi STA.

Balažic je nedavno izdao knjigu "Diplomatski rat za granicu" u kojoj je  opisao je stanje duhova na slovenskoj političkoj pozornici u vrijeme kad je Slovenija zbog graničnog prijepora blokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom. Tada je bio diplomat i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova tadašnjeg ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto