Obavijesti

News

Komentari 37

Bivši direktor uzeo 780.000 kn provizije na poslu s HAC-om

Bivši direktor uzeo 780.000 kn provizije na poslu s HAC-om
1

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i da je sa suradnicima podijelio preko 15 mil. kn i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta

VIDEO

Bivši financijski direktor Viadukta, Ivan Berket, koji je i prije početka suđenja bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i ostalima priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki, potvrdio je u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu da je za pet godina suradnje s javnim cestarskim poduzećima njegova provizija zbog potpisivanja fiktivnog ugovora s tvrtkom koja je "koordinirala kooperante" iznosila oko 780.000 kuna.

Berket se na klupi za svjedoke pojavio nakon bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara i Igora Premilovca koji su priznali sudjelovanje u izvlačenju novca preko Premilovčevih tvrtki, a Berket je poput njih, nakon priznanja i nagodbe s Uskokom, osuđen na rad za opće dobro i povrat novca.

U detaljnom iskazu kazao je da su na sugestiju naručitelja radova iz HAC-a za "koordinaciju kooperanata" angažirali Premilovčevu tvrtku Pean komunikacije te da je sve počelo kada se Viadukt javio na natječaj za izgradnju prometnice od izlaza s autoceste Zadar 2 do Gaženice.

Berket je posvjedočio da je nakon potpisivanja ugovora vrijednog 445 milijuna kuna bez PDV-a od sada optuženog direktora svoje tvrtke Damira Kezelea doznao da su investitori tražili da se u izgradnji zaposle kooperanti sa zadarskog područja, ali i tvrtka koja će "koordinirati kooperante" koju "treba platiti pet posto".

"To je bio uvjet da dobijemo nalog za rad", kazao je Berket dodajući kako se, unatoč Kezeleovoj najavi da možda neće doći do realizacije tog ugovora, jednog dana pojavila faktura. Kezele mu je potom kazao da račun trebaju platiti jer bez toga ni oni neće naplatiti radove te da je to "poruka od Sapunara".

Berket se prisjetio i da je jednog dana došao na posao gdje je već bio Sapunar koji je čekao Kezelea, a kako mu se žurilo ostavio mu je kuvertu uz molbu da je preda Kezeleu.

"Kezele je poslije došao do mene i pitao jesam li otvarao kuvertu. Rekao da nisam, a on mi je kazao da je to čudna igra i da je Sapunar donio novce kao našu nagradu što smo sudjelovali", kazao je Berket koji sa svjedočenjem nastavlja i u četvrtak.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa