Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši haški sudac: 'Karadžić i Mladić bi mogli biti oslobođeni'

None Foto: RANKO CUKOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sudac Antonetti je udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve obrane da se određeni suci isključe iz drugostupanjske odluke i proglase se pristranima. To je put k njihovom oslobođenju, smatra Flügge

Bivši sudac Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju Nijemac Christoph Flügge upozorava kako bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti oslobođeni krivnje za ratne zločine ili bi mogli dobiti puno manju kaznu u odnosu na prvostupanjsku presudu.

Flügge je zgrožen tom mogućnošću, a navodi kako takav rasplet nagovještava i to što je francuski sudac Jean-Claude Antonetti iz žalbenog vijeća izbacio Theodorea Merona, Carmela Agisa i Daquana Liua.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic reacts in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in the Hague ČAK TROJICU OD PETORICE Zbog pristranosti: Izmijenili su prizivne suce za Ratka Mladića

Antonetti je tako udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve obrane da se ti suci isključe iz drugostupanjske odluke i proglase se pristranima samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Podsjetimo, Merone i Agius su bili članovi žalbenog vijeća koje je 2012. oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Flügge je u intervjuu za njemački Die Zeit rekao kako su se svi suci po logici vlastite nadležnosti morali baviti sličnim predmetima i istim povijesnim događajima. Za Antonettija kaže kako je prihvatio tezu obrane iz pravnog neznanja ili zbog neshvatljive ignorancije

Antonetti je inače potpisao i oslobađajuću presudu i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, a Flügge ističe kako mu udruge žrtava na Balkanu često šalju upite hoće li Karadžić i Mladić biti oslobođeni.

OSUĐENIK ZA RATNE ZLOČINE Radovan Karadžić: Nisam znao za zločine, zagovarao sam mir

Karadžić i Mladić su među najvećim zločincima rata, a godinama su bili u bijegu od Haaškog suda. Karadžić je u prvostupanjskom procesu osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić je prošle godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Komentari (98)
  • Jesi kriv (DOKAZANO) za smrt jednog covjeka ? Jesi ............. 40 godina robije !

    30. 1. 2019,   10:06
  • kakva je farsa taj sud, više me nikakva njegova odluka ne bi začudila

    30. 1. 2019,   10:07
  • Lakrdija od suda, trebalo je krvnike uhvatit i u centru Škabrnje ili Sarajeva zavezat za banderu da im narod sudi,to bi im bila najbolja kazna

    30. 1. 2019,   10:35