Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši odvjetnik Trumpa osuđen na 3 godine: Plaćao je šutnju...

None Foto: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Michael Cohen, bivši odvjetnik Donalda Trumpa, osuđen je na tri godine zatvora zbog laganja Kongresu, plaćanja šutnje ženama koje su s Trumpom imale aferu i bankovnih prevara

Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je u srijedu na ukupno tri godine zatvora zbog svoje uloge u nezakonitim isplatama novca ženama kako bi pomogao Trumpu u predizbornoj kampanji 2016. te laganja u Kongresu o prijedlogu izgradnje Trumpovog tornja u Rusiji.

Američki savezni sudac William Pauley na Manhattanu osudio je Cohena na 36 mjeseci zatvora zbog nezakonitih isplata novca za šutnju, što je bilo kršenje zakona o financiranju kampanja, te dva mjeseca za davanje lažnog iskaza pred Kongresom. Dvije kazne služit će istodobno. 

Cohen se mora predati vlastima 6. ožujka.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump's former lawyer Michael Cohen exits Federal Court after entering a guilty plea in Manhattan, New York City PRIZNAO KRIVNJU Presuda Trumpovu odvjetniku koji mu je sada okrenuo leđa

Cohen (52) je u kolovozu priznao krivnju za točku optužnice koja se odnosi na financiranje kampanje te u studenome za davanje lažnog iskaza.

Savezni tužitelji New Yorka optužili su Cohena da je pred izbore u studenome 2016. platio porno glumici Stormy Daniels 130.000 dolara i da je dogovorio isplatu 150.000 dolara bivšem Playboyjevom modelu Karen McDougal kako bi šutjele o svojim navodnim prošlim vezama s Trumpom, koji je oženjen. Trump niječe da je s njima imao afere.

Tužitelji tvrde da je time prekršio zakon o financiranju kampanja. 

Cohen je tužiteljima rekao da je to učinio po Trumpovom nalogu, čime je i njega upleo u moguće kršenje tih propisa.

Savezni zakon nalaže da svaka donacija kampanji koja ima neku vrijednost mora biti objavljena i da donacija privatne osobe ne smije premašiti 2700 dolara.

Cohen je bio optužen i da je lagao pred Kongresom u sklopu istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje navodnu umiješanost Rusije u izbore 2016. i mogući dosluh Trumpove kampanje s Moskvom. Cohen je prošli mjesec za to priznao krivnju.

Njegov odvjetnik Guy Petrillo rekao je na sudu u srijedu da je Cohen iznio dokaze protiv najmoćnije osobe u zemlji i da je surađivao znajući da bi predsjednik mogao prekinuti Muellerovu istragu.

Trump niječe dosluh s Rusijom i optužuje Muellera da vrši pritisak na njegove bivše suradnike da lažu protiv njega, njegove kampanje i poslovnih pothvata.

U intervjuu za Reuters u utorak trump je zanijekao da su isplate prilozi kampanji. "Da jest, bilo bi samo građanski, a ako je samo građanaski nije bilo kršenja temeljem onoga što smo učinili", rekao je Trump.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani je rekao kako se isplate za ušutkavanje ne mogu smatrati kršenjem financiranja kampanje jer su napravljene kako bi zaštitile Trumpov ugled i bile bi napravljene čak i da nije bio predsjednički kandidat.

U svom priznanju krivnje glede Muellerove istrage Cohen je priznao da je lagao Kongresu o svom radu na planovima za izgradnju Trumpova tornja u Moskvi dajući lažni iskaz o tome kada su razgovori s Rusijom o tome završeni. Projekt nikada nije izgrađen.

Cohen je rekao u pisanom svjedočenju za dva kongresna odbora da su razgovori završili u siječnju 2016. prije prvih izbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, mada su zapravo nastavljeni do lipnja 2016. nakon što je Trump dobio republikansku kandidaturu.

Komentari (8)
  • Gledam upravo na vijestima da je glavni Tuzitelj rekao novinarima , Trump je sada na redu za zatvor.

    12. 12. 2018,   19:23
  • Koja propaganda protiv Trumpa, pa koga boli briga koga je on j... i kad ? Svašta...

    12. 12. 2018,   19:56
  • Impičment😊

    12. 12. 2018,   19:58