Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši političar Pašalić osnovao je udrugu 'I Bog stvori Zemlju'

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Reuters/PIXSELL

Na inicijativu Zaklade Rhema, odlučili smo osnovati Udrugu za očuvanje planeta " I stvori Bog zemlju". Cilj nam je promovirati encikliku pape Franje "Laudato si", rekao nam je Ivić Pašalić

Ivić Pašalić zajedno sa suradnicima osnovao je u utorak, na inicijativu udruge Rhema, udrugu o zaštiti naše planete i o tome je ekskluzivno progovorio za 24sata.

Jedan od najutjecajnijih političara u novijoj hrvatskoj povijesti, prije više od deset godina doživio je duhovno obraćenje o čemu je više puta govorio, a upravo i udruga 'I Bog stvori zemlju' počiva na duhovnim temeljima.

Naime, zajedno sa Feđom Aaranom Bučićem, Andrejom Grubišićem, Tihanom Belužić Mojsinović, dr. Josipom Varvodićem, Marinom Miletićem, Jasnicom Klarom Matić , Ivicom Topčićem, Ivanom Gudelj i Mirjanom Topčić te potaknuti činjenicom kako preostalo vrijeme za spas života na Zemlji dramatično curi kao i enciklikom pape Franje 'Laudato si', odlučili su povezati znanost i religiju te vjeru i razum iz čega se na kraju i rodila udruga ' I Bog stvori Zemlju'. Ime udruge potječe iz same Biblije, odnosno riječ je o prvoj rečenici iz Knjige Postanka. Duhovna potpora biti će dr.sc. Antonio Mario Čirko, remetski župnik i upravitelj svetišta, a kasnije, kako kažu, očekuju duhovnu potporu u ekumenskoj ljubavi od strane drugih duhovnih autoriteta.

- Na inicijativu Zaklade Rhema, odlučili smo osnovati Udrugu za očuvanje planeta " I stvori Bog zemlju". Cilj nam je promovirati encikliku pape Franje "Laudato si", gdje se koristeći znanstvene dokaze i činjenice ukazuje na dramatične klimatske promjene, koje su uzrokovane lošim  djelovanjem čovjeka. Papa navodi kako je nužno povezati znanost i religiju, razum i vjeru. Osnivajući ovu udrugu, u središte njezina djelovanja stavljamo ekološko obraćenje, koje ponajprije podrazumijeva spoznaju da je Zemlja i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja, kojemu je sve stvoreno dano da u ljubavi time upravlja, a ne da to zlorabi. Mi želimo svojim radom potaknuti Čovjeka da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema svome Stvoritelju, promjeni svoje ponašanje. Smatramo da samo ovako obraćen čovjek u zajedništvu sa znanošću može spriječiti nadolazeće katastrofalne klimatske promjene, te ćemo se tome posvetiti i s time ciljem raditi u Republici Hrvatskoj i izvan nje - rekao je za 24sata Ivić Pašalić.

Rješenja za spas života na Zemlji, dodao je, definitivno nisu samo u tehnologiji već prije svega u promjeni čovjeka koji je prvotni skladan odnos s prirodom pretvorio u sukob. Djelovanje udruge biti će, saznajemo, usmjereno na promjenu čovjeka, koji je iznevjerio Božji plan da bude odgovorni upravitelj planeta. Rješenje je, ističu u udruzi, u cjelovitoj ekologiji i ekološkom obraćenju. Po uzoru na svetog Franju Asiškog trebamo promjenu čovjeka koji će osjetiti duboku povezanost, ljubav i bratstvo sa svime što postoji.

To će biti novi čovjek, umjesto današnjeg čovjeka koji se ponaša kao gospodar, potrošač i bezobzirni izrabljivač prirodnih dobara, stoji u proglasu Udruge ' I Bog stvori Zemlju'.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (63)
  • Nije li i on jedan od lopova iz "domoljubne" nam stranke koji je izmuzao tko zna koje novce iz ove države? I sada tu prodaje neke moralne i vjerske gluposti?

    17. 9. 2019,   19:28
  • A koliko ce ova udruga napraviti duga na teret naroda? Kao i sve njegove prijasnje

    17. 9. 2019,   19:30
  • Ako je bog stvorio zemlju kako se zove onaj koji je stvorio Pašalića i njegove ortake?

    17. 9. 2019,   19:41