Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši predsjednik Mohamed Mursi srušio se na sudu i umro

None Foto: REUTERS

Mursi, demokratski izabran nakon revolucije, u zatvoru je otkad ga je 2013. s vlasti skinuo Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji šef oružanih snaga i današnji predsjednik

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi srušio se u ponedjeljak na sudu i nedugo nakon toga umro, objavila je državna televizija.

Njegovo tijelo je prebačeno u bolnicu.

Mursi je 2012. postao prvi demokratski izabrani predsjednik, godinu dana nakon ustanka kojim je svrgnut dugogodišnji čelnik Hosni Mubarak.

Islamističkog predsjednika zbacila je 2013. vojska nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Mursi, demokratski izabran nakon revolucije, u zatvoru je otkad ga je 2013. s vlasti skinuo Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji šef oružanih snaga i današnji predsjednik. 

Nakon Mursijeva pada, Egipat je progonio Bratstvo, najstariji i najorganiziraniji islamistički pokret. Tisuće članova završilo je u zatvoru, a skupina je proglašena terorističkom. Bratstvo tvrdi kako se bavilo mirnim aktivizmom. 

Mursi je služio kazne od sveukupno 45 godina nakon što je u odvojenim slučajevima optužen za špijunažu za Katar i zbog sudioništva u ubojstvima prosvjednika 2012. 

Prvotno je osuđen na smrt u slučajevima bijega iz zatvora i na doživotnu kaznu zbog špijuniranja za palestinsku islamističku skupinu Hamas, no te presude su u međuvremenu oborene.

Mursi je umro tijekom saslušanja u sklopu ponovljenog suđenja u kojem su on i drugi osumnjičeni optuženi za organiziranje bjegova iz zatvora i kršenja istočne egipatske granice tijekom pobune kojom je u veljači 2011. zbačen Mubarak. 

Komentari (7)
  • Kod tih Arapa ili vlada neki general, ili vlada neka vjerska stranka. Kad će smisliti nešto civilno, a sekularno?!?

    17. 6. 2019,   23:08
  • Rahmet duši predsjedniku koji se borio za svoju zemlju i svoj narod. Dušmani ga zatvorili i nevinog ubili jer im je bio trn u oku. Svijet je rekao: Imate pravo da birate svog predsjednika. Kada ga je narod Egipta odabrao, svijet (SAD, Izrael) su rekli ups. to nije čovjek kojeg ćemo moći kontrolirati. Hajmo ga proglasiti za "islamskog teroristu". Doveli su na vlast ulizicu i diktatora Al-Sisija koji je do sada ubio nekoliko desetina tisuća Egipćana samo zato da ostane na vlasti za koju nije izabran.

    17. 6. 2019,   19:35
  • Zaboravio disati.

    17. 6. 2019,   19:50