Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe ne može hodati

Mugabe je na vlasti bio 37 godina, prvo kao premijer, a potom kao predsjednik. Bio je vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine bjelačke manjine

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (94) toliko je loše da ne može hodati, rekao je aktualni predsjednik Emmerson Mnangagwa, prenosi u nedjelju BBC.

Mugabe je već dva mjeseca na liječenju u Singapuru, no nije poznato od čega boluje. Mnangagwa je postao šef države prije godinu dana nakon što je Mugabea svrgnula vojska.

Emmerson Mnangagwa arrives to be sworn in as Zimbabwe's president in Harare | Autor: SIPHIWE SIBEKO Foto: SIPHIWE SIBEKO

Dotad je na vlasti bio 37 godina, prvo kao premijer, a potom kao predsjednik. Mugabe je bio vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine bjelačke manjine.

- On je sada star, ne može hodati, no naravno da ćemo mu pomoći ako mu bilo što treba - rekao je Mnangagwa na skupu u kraju iz kojeg potječe bivši predsjednik.

Residents attend a prayer meeting called to celebrate after Zimbabwean President Robert Mugabe was dismissed as party leader of the ruling ZANU-PF's central committee in Harare PRVI IZBORI NAKON MUGABEA Prebrojavaju se glasovi: Zimbabve bira predsjednika

Unatoč tome što ne može hodati, najavio je da će se Mugabe idući tjedan vratiti u zemlju.

- Brinemo o njemu. On je utemeljitelj naše nacije, slobodnog Zimbabvea - istaknuo je.

Troškove liječenja bivšeg čelnika snosi vlada.

Komentari (9)
  • "Bio je vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine bjelačke manjine". Aha i onda kad su bijelci otišli i kad je država počela propadat, onda ih je molio da se vrate. Toliko o tome.

    25. 11. 2018,   09:29
  • I u Africi fosili sporo izumiru...

    25. 11. 2018,   09:38
  • Znači ništa od igre za repku !

    25. 11. 2018,   18:55