Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivši pripadnici HVO-a izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin

Tereti ih se za ratne zločine počinjene u razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1993. godine. Uhićeni su na blagdan Svih svetih prošle godine što je uzdrmalo odnose dviju država

Sud BiH potvrdio je krajem siječnja optužnicu protiv umirovljenog generala Đure Matuzovića i još osam časnika i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine na području Bosanske Posavine uz tvrdnju da su počinjeni za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba u BiH. Prije mjesec dana ukinut im je kućni pritvor, a danas se slučaj nastavio.

Na ročištu održanom u Sarajevu gdje je pročitana optužnica Tužiteljstva BiH optuženi su se izjasnili da nisu krivi, javlja N1.

Ratnog zapovjednika Zbornog područja Orašje Đuru Matuzovića te Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti se da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a Matuzović, Mato i Anto Živković te Đurić su optuženi i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Uhićeni su 1. studenog prošle godine, samo dva dana nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio Bosnu i Hercegovinu, što je tada izazvalo velike napetosti i reakcije branitelja i udruga.

Komentari (12)
  • ništa čudno imajući na umu veleizdajniče stavove kojekakvih aboliranih i nelustriranih ostataka i otpa*aka bivšeg režima što su sabotirali obrambenu prirodu svih koji su se 90tih suprotstavili pokušaju ostvarenja velikospr*skih ciljeva pa njihovu agresiju pokušavaju prikazati "građanskim ratom" pritom zaboravljajući da je isti trajao još godinama nakon osamostaljenja rh. hihihi sad opet možeš stisnuti zastavicu! ;-)

    17. 3. 2017,   15:11
  • Ma de bre hrvati su imace poznati da ne rade zlocine hahaha

    18. 3. 2017,   02:31
  • Niste vi krivi jer ste slusali Tudjmana i Gojka.Oni su nedostizni pravosudju a vi ce te platiti ceh

    17. 3. 2017,   19:31