Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bizaran online život oca koji je u podrumu zatočio svoju obitelj

None Foto: Facebook

Prije tjedan dana Europu je šokirao slučaj nizozemske obitelji koja je punih devet godina bila zatočena u podrumu kuće u mjestu Ruinerwoldu. U isto vrijeme, njihov je otac imao aktivan život na Facebooku...

U kafić u Ruinerwoldu prošlog je tjedna ušao zbunjeni i prljavi mladić. Bio je to 25-godišnji Jan Zon van Dorsten koji je okupljenim ljudima rekao da na posjedu u njihovom malom mjestu u izolaciji već godinama živi njegova obitelj. Vlasnik kafića alarmirao je policiju, a policija je na posjedu, u podrumu kuće, zaista pronašla još petero ljudi, Jan Zonovu braću i sestre. Svi imaju između 18 i 25 godina. 

Policija je objavila da je sve njih pronašla u malom, zaključanom prostoru, ali i da nije bilo sasvim jasno jesu li tamo bili pod prisilom, ili zato jer su svojevoljno čekali 'kraj svijeta'. 

ČEKALI SMAK SVIJETA? Izolirani: Otac i šestero djece živjeli u podrumu devet godina

Istraga ovog nevjerojatnog slučaja još uvijek traje što i nije neobično - obitelj je u podrumu naime provela oko devet godina. Slučajem se već danima neprestano bave i nizozemski mediji, a posljednji je pronalazak onaj Facebook profila Gerrita-Jan van Dorstena, oca koji je najvjerojatnije u zatočeništvu držao vlastitu djecu. 

Njega je policija, piše 9News, optužila za uskraćivanje slobode, a policija sumnja da je u svemu surađivao s 58-godišnjakom od kojeg je iznajmljivao farmu. 

Gerrit-Jan van Dorsten na Facebooku je objavljivao pod pseudonimom 'John Eagles'. Tamo se, primjerice, pohvalio drvenom spravom za vježbanje koja je 'sad redoviti dio njegove dnevne rutine'. U detalje je objasnio kako je izradio spravu, s kojim je težinama i materijalima radio. 

Foto: RK Đakovo

Na jednoj od fotografija radi 'tai chi' te se pratiteljima ispričava na prljavim koljenima. Ostale objave posvetio je svojim crtežima, obradi vrta i tjelovježbi. Nigdje se nisu spominjala djeca. 

Foto: RK Đakovo

Uz prisutnost na Facebooku, Gerrit-Jan van Dorsten bio je autor online enciklopedije 'Eagle Rock Wiki' koja je bila posvećena 'gradnji boljeg svijeta' i u kojoj su bile molitve, poezija, savjeti za vrtlarenje, gradnju kolibe, ali i popis svetih mjesta u Koreji. 

Komentiraj, znaš da želiš!