Obavijesti

News

Komentari 501

Adris grupa: Neće biti otkaza, a direktorima manja plaća...

Adris grupa: Neće biti otkaza, a direktorima manja plaća...
1

Adris donira dva milijuna kuna za obnovu spomenika oštećenih u potresu te dodarnih tri milijuna kuna Zaklade Adris za nabavku respiratora u Rijeci i Puli. U krizi menadžment sebi smanji plaće 20 posto

VIDEO

Uz doniranih tri milijuna kuna Zaklade Adris za nabavu respiratora za bolnice u Rijeci i Puli, Uprava Adrisa odlučila je donirati i dva milijuna kuna za obnovu kulturnih spomenika oštećenih u nedavnom potresu u Zagrebu, naveli su u svom propćenju iz Adrisa. 

- Kako bi prevladali težinu situacije izazvane pandemijom koronavirusa, Uprava Adris grupe, uz suglasnost Nadzornog odbora, donijela je niz odluka koje će utjecati na poslovanje povezanih društava, ponajprije na njihovu likvidnost i profitabilnost, te dugoročnu održivost tvrtke u novonastalim okolnostima. Bez obzira na okolnosti u nas i svijetu, odnosno na težinu gospodarskih i socijalnih prilika, Uprava Adrisa odlučila je da neće biti otpuštanja zaposlenika. Realizirat će već ugovorene investicije i investicije koje su tijeku, a nastavit će i s pripremama na planiranim projektima - objavili su iz Adrisa.

Bez obzira na dobre iznimno dobre rezultate u 2019., svjesni sitaucije i nepoznanica oko tranja krize,  menadžment tvrtke u sljedeća 3+3 mjeseca smanjuje svoja primanja za 30 posto.

- Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2019. godine, Adris grupa je u 2019. ostvarila ukupni prihod u iznosu od 6,1 milijardu kuna, što predstavlja rast od pet posto. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 5,4 milijarde kuna i za sedam posto je veći u usporedbi s prethodnom godinom. Prihodi ostvareni na inozemnim tržištima veći su za pet posto i iznose 1,59 milijardi kuna. Neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što predstavlja rast od 13,4 posto. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i 31 posto je veća od prošlogodišnje - naveli su detalje svojeg poslovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz doniranih tri milijuna kuna Zaklade Adris za nabavu respiratora za bolnice u Rijeci i Puli, Uprava Adrisa odlučila je donirati i dva milijuna kuna za obnovu kulturnih spomenika oštećenih u nedavnom potresu u Zagrebu.

 

Hrvatska obrtnička komora traži moratorij na kredite

Iz Hrvatske obrtničke komore ističu da je važno sačuvati radna mjesta radnika, ali da bez obrtnika poslodavca nije moguće čuvati ni zaposlenje radnika. Zato je izuzetno važno, ističu u svom priopćenju, da svi sezonski obrti također mogu koristiti potporu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), kao i ostali poslodavci.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec ponovno je predložio da se svim obrtnicima, koji su bili primorani otpustiti svoje radnike, omogući poništenje prijave i da pristupe mjerama.

obrt

- Vjerujem da će Upravno vijeće Zavoda za zapošljavanje raspravljati o tome i donijeti pozitivnu odluku koja je veoma važna zbog očuvanja radnih mjesta. Također, tražimo da svi oni, koji su zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. godine, i dobili su samo dio novaca od HZZ-a, da ostvare pravo na potporu za puni mjesec za svoje radnike i za sebe osobno - ističe Ranogajec. Uz Hrvatsku udrugu poslodavaca, Hrvatsku gospodarsku komoru te Udrugu hrvatskih cestovnih prijevoznika, i Hrvatska obrtnička komora posebno daje snažnu potporu da se vozačima dozvoli izdavanje e-propusnice.

- Hrvatska obrtnička komora, također, ne odustaje od zahtjeva da sve banke ukinu nepotrebnu papirologiju o dokazivanju posljedica korone za svakog obrtnika posebno, i da samostalno proglase razdoblje moratorija na otplatu glavnice i kamate za sve kredite i leasinge odobrene obrtnicima i poduzetnicima. Nakon što kriza završi očekujemo, da banke ponude reprogram kredita i leasinga gospodarskim subjektima - stoji u priopćenju komore. Ranogajec je poručio je obrtnicima: 

- Izdržite, moramo biti pozitivni, aplicirajte na mjere i redovno pratite našu web stranicu www.hok.hr na kojoj su ažurirane i provjerene informacije.

Pevec donirao 100.000 kuna u materijalu

Unatoč teškim okolnostima u kojima se svi nalazimo zbog epidemije COVID-19, u ovom trenutku moramo ispred svega staviti prijeke potrebe naših građana koji su u nekoliko sekundi ostali bez krova nad glavom te kao zajednica im osigurati što brži povratak u njihove domove, rekao je predsjednik uprave tvrtke Pevex najavljujući izdašnu donaciju.

Naime, Pevex je donirao građevinski materijal u vrijednosti od 100.000,00 kn u svrhu hitne preventivne sanacije krovišta na zgradama oštećenim u potresu. Inače, zbog ograničavanja rada neprehrambenih trgovina, Pevex radi samo s oko 20 posto svog prodajnog kapaciteta. 

Franck donirao kavu i čajeve bolnicama, Hitnoj, Civilnoj zaštiti

Franck je za brojne institucije osigurao donacije u kavi, čaju, kao i aparatima za samoposluživanje s kavom i čajem u vrijednosti većoj od 300.000 kuna. Učinili su to, kažu, kako bi pomogli i olakšao rad onima koji su danonoćno angažirani u borbi protiv pandemije i posljedica potresa u Zagrebu i okolici.

- U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Franck je već drugi puta ovoga mjeseca donacije raspodijelio zdravstvenim djelatnicima, hitnim službama i volonterima na adresama Nacionalnog stožera civilne zaštite te Gradskim društvima Crvenog križa u Zagrebu, Puli, Rijeci, Osijeku i Splitu - stoji u njihovoj objavi. 

Nespes


Također, organizirali su i dostavu donacija Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice te Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara. 
- Kao društveno odgovorna kompanija Franck oduvijek brine za potrebe zajednice, a te vrijednosti posebice dolaze do izražaja u izvanrednim situacijama kada je nužno biti prisutan, solidaran i pružiti podršku i pomoć onima koji u ovome trenutku imaju ključnu ulogu u brizi za cijelo društvo. Sukladno potrebama, Franck će i dalje nastaviti pomagati svim potrebitim institucijama i pojedincima koji neumorno rade na sprječavanju širenja pandemije i pružanju skrbi onima kojima je potrebna - naveli su u Francku.

Pojeftinjuje plin za kućanstva Zagreba i Bjelovara

Gradska plinara Zagreb-Opskrba poziva svoje korisnike da dostave stanje svojih brojila zato što od 1. travnja plin pojeftinjuje.

- S obzirom na Odluku Gradske plinare Zagreb-Opskrba o smanjenju cijene plina za krajnje kupce u kućanstvima unutar javne usluge za 5,3% u odnosu na dosadašnju cijenu, a koja se primjenjuje od 1.travnja, molimo sve naše potrošače na području Zagreba i Bjelovara, njih oko 300 tisuća, da sami očitaju (crna polja) i dojave stanje plinomjera s 1. travnjem. Kako bi imali potpunu kontrolu nad svojim troškovima, molimo potrošače GPZ-Opskrbe, osim zgrada i kuća koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive do mjere da se ne mogu koristiti, da samostalno očitaju stanje na plinomjerima (crna polja) te da isto stanje dojave Gradskoj plinari Zagreb-Opskrbi od 1. travnja do 15. travnja 2020. - stoji u njihovu priopćenju.

Zamolili su korisnike da stanje plinomjera dostave isključivo na navedene načine: 

- Putem web-stranice GPZ-O http://www.gpz-opskrba.hr (od 0 – 24 sata)

- Putem besplatne web ili mobilne aplikacije "MOJ RAČUN" (od 0 - 24 sata) Napomena: Samo za registrirane korisnike. Registrirati se možete na web stranicama "MOJ RAČUN" (link: https://mojracun.gpz-opskrba.hr/login.aspx) ili preuzimanjem besplatne iOS, Android ili Windows Phone mobilne aplikacije "MOJ RAČUN" (link: http://www.gpz-opskrba.hr/default.aspx

- Putem telefona Centra za informiranje kupaca GPZ-Opskrbe: +385 1 6184-601 (ponedjeljak - petak od 8,00 do 15,00)

- Kontakt telefoni GPZ 01 643 77 82; 01 643 77 83

- Putem besplatnog telefona operatora distribucijskog sustava Gradske plinare Zagreb d.o.o. (govorni automat): 0800 34 45 (od 0 - 24 sata) Putem e-pošte na adresu: ocitanja@plinara-zagreb.hr

Sve informacije o kontaktima za dojavu očitanog stanja plinomjera, cijenama, mjesečnom računu i aplikaciji Moj račun mogu se pronaći na web stranicama Gradske plinare Zagreb-Opskrba (www gpz-opskrba.hr) kao i na poleđini računa.

 

Pozvali proizvođače: 'Donesite kupus, mrkve, zelje na otkup'

PIK Vinkovci pozvali su sve male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove, koji svoju robu ne mogu plasirati na tržište zbog protuepidemijskih mjera, da se jave za otkup njihovih proizvoda koji će se preko Konzumovih trgovina dalje plasirati na tržište.

- PIK Vinkovci uz Konzum sudjeluju u inicijativi koju je pokrenula Fortenova grupa u suradnji s Poljoprivrednom komorom i Ministarstvom poljoprivrede kako bi se poljoprivredni proizvodi malih proizvođača, koji se zbog izvanrednih mjera ne mogu plasirati na tržnice, plasirali u maloprodajnu mrežu Konzuma. Plasman će se realizirati putem distributera koji će otkupljivati njihove proizvode pod uvjetom zadovoljavanja najviših standarda kvalitete. U Fortenova grupi su to PIK Vinkovci, s obzirom na njihovu dugogodišnju tradiciju poljoprivredne proizvodnje i otkupa proizvoda te trenutnu suradnju u otkupu s nekoliko stotina kooperanata iz cijele Hrvatske - stoji u njihovu priopćenju.

PIK Vinkovci proizvođačima u ovom projektu nudi prodajni kanal.

- U ovom projektu osobito postaje važno to što je Konzum najveći nacionalni maloprodajni lanac s više od 600 prodajnih mjesta koja će od sada i dodatno postati efikasan prodajni kanal za sve male proizvođače i obiteljska gospodarstva koji su dosad svoje proizvode nudili uglavnom lokalnim zajednicama i tržnicama. A Konzum ima u svojoj prodaji 80 posto voća i povrća hrvatskog porijekla - navodi se u priopćenju.

S druge strane, PIK Vinkovci plus d.o.o. imaju tradiciju od 1962. u povrtlarstvu, ratarstvu, stočarstvu, sjemenskoj proizvodnji i otkupu. Imaju skladišni kapacitet od 86.800 tona i kapacitetima za prijem robe u silose i sušenje te je tvrtka jedna od najvećih u Hrvatskoj. Ujedno je jedna od vodećih kompanija na području Vukovarsko-srijemske županije, obrađuje više od 5000 ha zemlje, zapošljava više od 500 radnika te ulaže u razvoj i nove tehnologije.

- PIK Vinkovci imaju iznimno dobru i korektnu suradnju s više od 500 kooperanta godišnje s područja istočne Slavonije kao i cijele Hrvatske. Putem pet otkupnih centara, koji strateški pokrivaju poljoprivrednu proizvodnju cijele Hrvatske, godišnje otkupe više od 20.000 tona voća i povrća. Ponosimo se našim doprinosom cjelovitom razvoju te očuvanju tradicijskih i prirodnih vrijednosti jer svakodnevno zadovoljavamo potrebe ljudi za kvalitetnom i lokalnom hranom na tržištu Hrvatske. U suradnji s Konzumom, našim postojećim i budućim kooperantima, koje ovim putem još jednom pozivamo da nam se pridruže, sigurno ćemo i dalje ispunjavati našu osnovnu poslovnu misiju, a to je isporuka kvalitetnih domaćih proizvoda svim našim kupcima – komentirao je inicijativu PIK-a Vinkovci Vlado Čondić Galiničić, izvršni direktor poljoprivrede Fortenova grupe.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, pak, naglašava kako je Fortenova grupa u ovom projektu kroz PIK Vinkovce osigurala otkup, a kroz Konzumovu maloprodajnu mrežu, plasman hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

 - Na taj način smo u ovim izazovnim trenucima, kroz ključne segmente našeg poslovanja napravili važnu poveznicu i platformu za očuvanje male hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Ujedno smo još jednom pokazali našu ukupnu stratešku orijentaciju prema hrvatskoj proizvodnji i time dali važan doprinos budućnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Osiguravanjem alternativnog distribucijskog i prodajnog kanala, u okolnostima provođenja rigoroznih mjera prevencije širenja korona virusa, dokazujemo koliko su nam mali obiteljski poljoprivredni proizvođači i OPG-ovci važan poslovni partner. Uz to, šaljemo i poruku o vrijednostima koje dijelimo, a to su važnost kupnje hrvatskih proizvoda, usmjerenje na samodostatnost nacionalne i lokalne proizvodnje te jačanje domaćih lanaca opskrbe – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Naveli su i koje su ključne kulture koje će otkupljivati: lubenica, kupus, krumpir mladi, dinja, krastavac, salata Kristal, kelj, poriluk, rajčica, jabuka, tikvica, kupus crveni, grožđe, tikva, šparoga, peršin, blitva, luk, paprika, šljiva, celer, breskva, nektarina, kruška, češnjak, patlidžan, cikla, marelica, koraba, kukuruz šećerac, celer, trešnja, rotkvica, luk mladi...

- Sav otkup voća i povrća realizirat će se prema unaprijed definiranim standardima kvalitete, a sa svim novim kooperantima će se napraviti ugovor o suradnji kojim će se definirati ugovorni odnosi. Sastavni dio svakog ugovora bit će i pravilnik o kvaliteti robe - navode također u priopćenju.

Hrvatski BDP past će i za pet posto

Sva najveća svjetska gospodarstva, osim kineskog, ove će godine zbog pandemije koronavirusa uroniti u recesiju, pri čemu bi bruto domaći proizvod (BDP) eurozone mogao pasti između 2 i 10 posto, ovisno o trajanju 'koronakrize'. Kako bi spriječile širenje virusa, mnoge su države ograničile putovanja, zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, zatvorile restorane i druge uslužne djelatnosti, odgodile sportske i kulturne događaje... Najveća svjetska gospodarstva, donosi Hina, ušla su u prvu recesiju od financijske krize 2008. godine.

Analitičari Standard & Poor'sa procjenjuju da će gospodarstvo eurozone ove godine pasti najmanje 2 posto, a ako se blokada poslovanja protegne na četiri mjeseca, čak i 10 posto. Najviše će, smatraju, biti pogođene zemlje u kojima ima najviše zaraženih i umrlih od koronavirusa. Za Italiju predviđaju da će joj gospodarstvo pasti 2,6 posto, ali analitičari Goldman Sachsa puno su pesimističniji, pa očekuju da će treće najveće gospodarstvo eurozone pasti za 11,6 posto. 

 Prema procjenama S&P-a, španjolsko gospodarstvo moglo bi pasti 2,1 posto, njemačko 1,9, a francusko 1,7 posto. Na oštar pad ukazuju i prvi makroekonomski pokazatelji. Tako se francuska gospodarska aktivnost i potrošnja kućanstava zbog pandemije kreću oko 35 posto ispod uobičajene razine, izvijestio je ovih dana tamošnji ured za statistiku INSEE.

 Njemačka središnja banka poručila je, pak, da je recesija u toj zemlji neizbježna.

 - Pad u izraženu recesiju ne može se spriječiti. A oporavak će početi tek kada pandemijski rizici budu učinkovito suzbijeni - poručila je Bundesbanka. Njemački ekonomski institut (IW) procjenjuje, pak, da bi gospodarstvo ove godine u najcrnjem scenariju, ako se blokada poslovanja nastavi do kraja lipnja, moglo potonuti i 10 posto.  

I Nizozemska će uroniti u recesiju, prvu od 2013. godine, jer je izbijanje koronavirusa osakatilo proizvodnju i potražnju, povećalo nezaposlenost i pogoršalo javne financije, poručio je ovih dana ured za ekonomske analize CPB, koji je glavni savjetnik vlade. Peto po veličini gospodarstvo eurozone past će između 1,2 i dosad nezabilježenih 7,7 posto, ovisno o tome koliko će dugo biti na snazi mjere za suzbijanje virusa.

 Irsko gospodarstvo moglo bi, pak, ove godine pasti i više od 7 posto, procjenjuje tamošnji Institut za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI), koji poručuje da će restrikcije gospodarskog života dovesti do značajnog preokreta irskih ekonomskih trendova. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla skočiti sa sadašnjih 4,8 posto na 18 posto do ljeta, a do kraja godine ipak skliznuti na 11 posto.

Grčko gospodarstvo moglo bi, pak, pasti između 1 i 3 posto, ovisno o tome koliko će trajati epidemija, kazao je prošloga tjedna tamošnji ministar financija Christos Staikouras.

 Prije koronakrize, očekivalo se da će gospodarstvo ove godine porasti za 2,8 posto, no zbog restrikcija putovanja snažno će biti pogođen turizam, glavna poluga grčkog gospodarstva, jer će taj sektor izgubiti stotine milijuna eura prihoda.

- Grčkoj je išlo jako dobro do veljače, no sada je očigledno situacija potpuno drugačija nego prije dva mjeseca - kazao je Staikouras.

RBA: Hrvatsko gospodarstvo past će oko 5 posto

 Ni Hrvatska neće izbjeći recesiju. Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) među prvima su nedavno objavili konkretne procjene i očekuju da će hrvatski BDP ove godine pasti otprilike 5 posto, a zbog još uvijek visoke sezonalnosti turizma i slabe industrije, smatraju da će oporavak zemlje zaostajati za ostalima.

 Već sada je sasvim izvjesno da je predsezona izgubljena, a za očekivati je i sve značajniji utjecaj epidemije na glavnu turističku sezonu. Posljedica će biti pad noćenja i gubitak prihoda od turizma, kažu analitičari RBA. Upozoravaju i da su europske države, posebice Njemačka, Slovenija, Italija i Austrija, najvažnija emitivna tržišta za hrvatski turizam i sva su teško zahvaćena negativnim ekonomskim kretanjima te da je visoki udio turizma, odnosno prihoda od turizma u BDP-u od gotovo 20 posto jedan od najviših u svijetu, a izravni udio turizma u BDP-u iznosi više od 11 posto.

Split: Turisti preplavili plažu Bačvice tražeći osvježenje

 Pored toga, navode, prerađivačke industrije sigurno će doživjeti manjak ponude i potražnje jer su glavno hrvatsko izvozno tržište zemlje EU-a, posebno Italija i Njemačka, tako da je snažan pad izvoza roba neizbježan u drugom tromjesečju.

 Navode i da će, za razliku od ostalih zemalja, Hrvatska biti pod snažnijim utjecajem trenutnog ekonomskog stanja zbog strukture svog gospodarstva i velike ovisnosti o turizmu.

- Čak i ako oporavak započne krajem trećeg tromjesečja ili krajem godine, gubici iz drugog i trećeg tromjesečja će se teško nadoknaditi - zaključuju RBA-ovi analitičari.

Spar podigao limit na 250 kuna za beskontaktno plaćanje

Nakon što je Hrvatska narodna banka preporučila bankama da podignu limit za plaćanje  beskontaktnim karticama sa 100 na 250 kuna, to je prihvatio i Spar. 

- Na POS aparatima u SPAR i INTERSPAR trgovinama omogućili smo ovakve transakcije te su u subotu uspješno provedena beskontaktna plaćanja na iznose do 250 kuna Master Card karticama Raiffeisen banke i OTP banke, Maestro karticama Zagrebačke banke, Visa Premium PBZ Carda, te Revolut karticom. Ovisno o samoj banci za druge kartice ova opcija bit će omogućena u narednim danima. O tome Vas informira SPAR YouTube kanal - priopćili su iz Spara. 

Sanacija štete od potresa prilika za domaću građevinu


Na zahtjev Udruženja graditeljstva Hrvatske gospodarske komore ukinuta je zabrana rada trgovinama građevinskom opremom u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi se olakšala obnova objekata oštećenih u nedavnom potresu. 
- Prema službenim podacima, podneseno je više od 25.000 zahtjeva za procjenu štete od potresa, a sve te objekte će trebati u većoj ili manjoj mjeri sanirati. Ovo je prava prilika da u oštećene zgrade i kuće ugradimo hrvatske materijale i tako pomognemo i građanima koji su pogođeni potresom, ali i našim tvrtkama iz sektora građevina. Zato pozivam domaće proizvođače građevinskog materijala, boja i lakove te sve ostale opreme potrebne za sanaciju šteta da se što aktivnije uključe u akciju obnove, a građane pozivam da u što većoj mjeri kupuju hrvatsko - istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.
Naglasila je da Udruženje graditeljstva HGK tražilo ukidanje zabrane rada trgovinama građevinskim materijalom jer su bili svjesni da isporuka opreme temeljem narudžbe neće biti dovoljna da se izvrši hitna sanacija zgrada u potrebnom opsegu.

- Osobno sam odmah nakon potresa izašla na teren i dobro znam o kakvim razmjerima štete se radi. Zato opet pozivam naše građevinske tvrtke, proizvođače opreme i građane da nam se jave, a mi ćemo im pomoći u koordinaciji obnove - poručila je Čagalj i pohvalila razumijevanje Stožera civilne zaštite koji je promptno reagirao i ukinuo zabranu rada trgovinama građevinske opreme. 

 

HUP predlaže: Tko je dobio otkaz, može radit u poljoprivredi

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je Vladu da preusmjeri sve koji su dobili otkaz zbog COVID 19 u sezonske poljoprivredne poslove. Kažu, sezonaca u berbi poljoprivreda treba već sad.

- Za razliku od ostatka hrvatskoga gospodarstva, poljoprivreda ovisi mahom o velikim subjektima, koji zapošljavaju široki profil visokoobrazovanih kadrova (tehnolozi, inženjeri, IT stručnjaci, ekonomisti...) koji u takvim sustavima ostvaruju i veća primanja - prosječna neto plaća u 35 najvećih poljoprivrednih subjekata je  4892,17 kn (podaci DZS za 2018.), a za visokoobrazovani kadar je i veća. Sve radno intenzivne djelatnosti u poljoprivredi - kao što su voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo, gdje postoji izrazita sezonalnost intenziteta radova, susretale su se s velikim nedostatkom radne snage i prije ove pandemije - stoji u njihovu priopćenju. 

Navode kako su krenule prve berbe u staklenicima i plastenicima, a potom ide i sjetva. Sezonaca će već sad trebati. Uz to, iz HUP-a navode kako su neke države već sad ograničile protok roba kako bi osigurala vlastita tržišta. Kažu, Hrvatska bi se trebala okrenuti svojim proizvođačima i vlastitoj proizvodnji hrane.

- S ovim mjerama, koje moraju biti brzo usvojene, država bi potaknula domaću proizvodnju i osigurala opskrbu stanovništva hranom te smanjila pritisak na državni proračun. Uslijed mogućeg smanjenja proizvodnje u Europi i otežane opskrbe te zatvaranja nekih zemalja za izvoz, čemu i sada svjedočimo, tržište bi moglo biti zakinuto za neke vrste proizvoda i hrane. Hrvatska kao velika uvoznica hrane mogla bi biti na udaru prije svega u opskrbi proizvoda u kojima nismo samodostatni - svinjskog mesa, mlijeka, povrća i voća – ističe predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Dalibor Kezele. U svom priopćenju navode da brojne zemlje kao što su Austrija, Njemačka i Francuska pozivaju na „poljoprivredni patriotizam“ te angažman nezaposlenih na rad u poljoprivredi zbog nedostatka sezonskih radnika zbog zatvaranja granica. Austrija i Francuska su već, kažu, otvorile posebne web stranice na kojima pozivaju nezaposlene/volontere da se prijave za sezonski rad u poljoprivredu (berba šparoga, voća, povrća i sl.), a u NJemačkoj angažiraju radnike iz drugih sektora kao što je ugostiteljstvo. Najavljeno je usvajanje privremenih fleksibilnih rješenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedjeljnom radu i dr. Njemačkoj trenutno nedostaje preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, u Francuskoj se procjena kreće oko 200.000 radnika, dok u Austriji nedostaje 5.000 radnika koji bi radili u žetvi, a u industriji prerade mesa čak  9.000 radnika.

- Vlada RH ima ustavnu obvezu osigurati hranu za svoje stanovnike, a sada je prilika za napraviti ozbiljan zaokret u poljoprivredi. Konkretne mjere potrebne su nam odmah kako bi osigurali opskrbu i uklonili prepreke u proizvodnji. Uz sve nužno potrebne propisane epidemiološke mjere, no još uvijek bez stručnih smjernica za organizaciju nesmetane proizvodnje u vrlo složenim tehnološkim procesima proizvodnje hrane, problem sa samo jednom inficiranom osobom može zaustaviti čitave pogone i dodatno opskrbu dovesti pod upitnik. Radi toga je hitno potrebno imati plan i razrađene sve „B opcije“ ne samo na razini  kompanija nego i sektora u cjelini - napominju u HUP-u.

Nastavljaju da nakon krize treba raditi na cjelovitoj promjeni sustava, podizanju vlastite proizvodnje i samodostatnosti te svijesti kako je poljoprivreda i proizvodnja hrane jedna od najvažnijih strateških grana gospodarstva. 

Tekstilci spremni šivati bolničku posteljinu

Pandemija koronavirusa zadala je golem udarac i tekstilnoj industriji koja ovisi o uvozu materijali iz inozemstva i najviše s Dalekog istoka. Iz Hrvatske gospodarske komore istaknuli su da više od 50 posto sirovine dolazi izvana, dok istovremeno 50 posto svojih proizvoda izvozimo te su tekstilci sada pogođeni zaustavljanjem uvoza sirovine i smanjenjem potražnje s druge strane.

Predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić i pojasnio da se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom koja je prva na udaru krize. Kako se riječ o pretežito radno intenzivnoj industriji, vrlo je velik pritisak na troškove poslovanja te nemogućnost dugoročnog održavanja broja zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji.


- Ali ova kriza je i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu. Tekstilna industrija je u stanju proizvoditi u većim količinama kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku - stoji u priopćenju HGK. Osvrnuli su se i na proizvodnju masku za koju su se mnogi opredijelili, pa čak ponovno pokrenuli odavno zaboravljenu proizvodnju platnenih maski. 


- Što se tiče specijalnih zaštitnih sredstava, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3 kao jedine certificirane maske koja štiti od virusa COVID-19 te je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta koju naša zemlja u ovom trenutku nema - kaže Sabolić. Iz Udruženja smatraju da bi opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, a što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje.

Lidl i Kaufland dali milijun kuna za bolnice

Milijun kuna donacije dali su trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl za pomoć bolnicama uslijed dvije katastrofe koje su pogodile Hrvatsku - korona virus i potres. Po 250 tisuća kuna dali su Kliničkoj bolnici Dubrava te Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a po 100 tisuća kuna donirali su KBC-u Split, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka te općim bolnicama u Varaždinu i Puli. Time žele pomoći u nabavci materijala i opreme potrebnih za svakodnevnu borbu protiv koronavirusa te u zbrinjavanju najtežih bolesnika na intenzivnoj njezi.

- Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno. Samo zajedničkim snagama možemo postići zadane ciljeve u borbi protiv ovog opasnog virusa te smo tako i mi odlučili zajednički donirati ova sredstva, nadajući se da će naša donacija olakšati nabavu potrebnih materijala i opreme. Ovim putem cijelom medicinskom osoblju diljem Hrvatske želimo poručiti da smo uz njih u ovoj teškoj situaciji! -  poručili su iz Lidla Hrvatska i Kauflanda Hrvatska.

Spar pozvao domaće proizvođače da se jave

Trgovine Spar i Interspar pozvale su sve male proizvođače, koji inače prodaju svoju robu na tržnicama, da se jave jer će im osigurati plasman u svom lancu.

- Kako bi dodatno pomogli malim domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji, zbog izvanredne situacije više ne mogu svoje proizvode prodavati na tržnicama, SPAR poziva sve male proizvođače da im se jave kako bi osigurali plasman svojih proizvoda na police SPAR i INTERSPAR trgovine.

Pozivamo sve male proizvođače voća i povrća koji više ne mogu plasirati svoje proizvode na tržnice da nam se jave direktno na 01 2410 900.

 

Poslodavci inspektorima: 'Budite konstruktivni'

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poslali su apel Državnom inspektoratu, da u izvanrednim okolnostima budu konstruktivni, a ne represivni te da u slučaju nekog nedostatka, trgovca prvo upozore, a ne odmah kazne. 

- S obzirom da je cijeli lanac opskrbe hranom (od proizvođača, distributera, trgovaca, transporta i dostave) pod značajnim pritiskom, HUP-Udruga trgovine zahtijeva da Državni inspektorat na cijelom području RH bude usklađen sa uputama Nacionalnog stožera. Ako su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, apeliramo na inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima (kao što su trgovina hranom i promet lijekova) osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan - stoji u njihovu priopćenju. 

Trgovina


Ujedno iz HUP-Udruge trgovine javno apeliraju da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata budu primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja gospodarskih subjekata.

- Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci. Također,  molimo da inspektori ostave dodatan rok za dostavu dokumentacije (po mogućnosti putem e-maila) jer u ovim uvjetima otežanog rada je nemoguće dostavljati dokumentaciju istog trenutka ili za svega nekoliko sati, uzevši u obzir iznimno povećan broj kupaca u poslovnicama te mjere koja je većina poslodavaca poduzela, a to je da je uputila svoje djelatnike u centrali na rad od kuće – izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP-Udruge trgovine. 

Propusnice za kretanje preko WhatsAppa

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako će u suradnji s Nacionalnim stožerom izdavati propusnice poljoprivrednicima kako bi se mogli neometano kretati radi poljoprivredne proizvodnje. 

- Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane, odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Zato je od iznimno omogućiti poljoprivrednici  pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje - stoji u njihovoj objavi. Zato će poljoprivrednici dobivati propusnice od službenika Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede pa poljoprivrednici neće morati po njih do stožera. Žele time, poručuju, smanjiti socijalne kontakte.

Slijedom navedenog dopusnice će se, stoji u priopćenju, izdati:

- posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu
- proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama
- pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;
kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) - zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne
- kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.

Pocela zetva u pozeskom kraju


Iz ministarstva napominju kako će zahtjeve zaprimati telefonom, e-mailom ili preko web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede po županijama. Na stranici ministarstva navedene su adrese djelatnika nadležnih za izdavanje propusnice po pojedinim županijama s brojevima telefona, mobitela i e-mail adrese. 

 

Croatia osiguranje isplaćuje uskrsnice

Uprava Croatia osiguranja i Granski sindikat zaposlenih u osiguranju Hrvatske potpisali su Dodatak Kolektivnom ugovoru kojim se produljuje trajanje Kolektivnog ugovora do 30. lipnja 2021. godine. Ugovor je produljen tri mjeseca prije isteka postojećeg Kolektivnog ugovora.

- Unatoč izazovima poslovanja u okruženju pandemije i prirodnih nepogoda, kolektivni ugovor Croatia osiguranja zadržava visoku razinu radnih i materijalnih prava zaposlenika, koja su veća ili na razini standarda domaćeg tržišta rada - stoji u priopćenju,

Dogovoreno je i da će se zaposlenicima za 2020. godinu, umjesto primitka u naravi, isplatiti iznos od 600 kn prigodne nagrade za Uskrs. Uskrsnice će isplatiti najkasnije do 10. travnja 2020.

- Odluka o promjeni načina dodjele Uskrsnice donesena je kako bi se zaposlenicima dodatno pomoglo u prevladavanju situacije izazvane epidemijom - naveli su.

Produljenje Kolektivnog ugovora potpisali su Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja i predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske, Miroslav Hrašćanec.

- Unatoč trenutnim izazovnim okolnostima u kojima poslujemo sigurnost i dobrobit zaposlenika naš su prioritet. Zato smo donijeli odluku da prije roka produžimo kolektivni ugovor, koji je svim zaposlenicima garancija da su njihove plaće i prava sigurni. Pred kompanijom je izazovno razdoblje ali sam siguran da ga zajedno možemo uspješno prevladati - rekao je predsjednika Uprave Croatia osiguranja Tomašević. Ispred sindikata, Hrašćanec je rekao da je, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i nemogućnosti predviđanja trajanja i posljedica, da su postigli najbolji mogući dogovor za zaposlenike Croatia osiguranja.

 


PBZ, Erste, RBA i OTP ukinule naknade za gotovinu

HNB je preporučio bankama da ukinu naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka i za sada su to učinili PBZ, Erste banka, RBA i OTP banka. HNB je također preporučio i izdavanje debitnih kartica najranjivijim skupinama jer im nemaju mnogi umirovljenici, kao ni blokirani koji primaju novac na zaštićene račune, a gotovinu su do sad mogli dizati samo u bankama. Erste banka je već ranije izvijestila kako će njihovi klijenti, osim na bankomatima, bez naknade moći podizati novac i na EFT POS uređajima drugih banaka, također i na pošti te u trgovinama koje nude uslugu podizanja novca.

Jakovlje: Tijekom noći raznesen bankomat

Preporuku HNB-a donosimo u cijelosti: 

U cilju minimiziranja širenja zaraze koronavirusom Hrvatska narodna banka kreditnim institucijama dala je preporuku za izdavanje debitnih kartica za najugroženije potrošače kao i za izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike

Hrvatska narodna banka, uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata, dala je preporuku bankama da privremeno ukinu naknadu fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže u Republici Hrvatskoj.

Time se želi pridonijeti smanjenju rizika od zaraze jer se u tom slučaju građani ne bi koristili udaljenijim bankomatima svoje banke kako bi izbjegli dodane troškove, već bi mogli odabrati najbliži raspoloživi bankomat.

HNB očekuje da se navedena preporuka počne primjenjivati što je moguće prije, a najkasnije od 25. ožujka 2020. te bude u primjeni u cijelom razdoblju trajanja ovih izvanrednih uvjeta izazvanih pojavom COVID-19.

 

Podravka online prodaje pakete svojih najproizvoda

Poštari još uvijek hodaju i dostavljaju pakete, a sada besplatno dostavljaju i narudžbe Podravkinih proizvoda.

Hrvatska pošta i Podravka ujedinile su snage i lansirale online narudžbu paketa prehrambenih proizvoda. U kombinaciji za 500 ili 800 kuna nude različite kombinacije. U jednom od takvih paketa, primjerice, nalazi se pola kile Vegete, kilogram Čokolina, suhi kvasac, instant juhe (svatovska, od rajčice, bečka, s vrganjima...), potom konzerve tune, različite salate, goveđi gulaš, teglice kiselih krastavaca, ajvara i još štošta. Na kraju se može dobiti i Lino lada gratis.

Riječ je o obiteljskim paketima, a iz Podravke poručuju da su ponudu sastavili zbog mnogih upita kupaca o tome postoji li mogućnost dostave njihovih proizvoda.

Na internetu se općenito osjeti prodor oglašavanja online prodaje, pa je i Pevex (bivši Pevec), podržao akciju kojom se pozivaju građani da ostanu doma, a oni su se nadovezali: "Kupuj online ili telefonski".  
- PEVEX poziva svoje kupce da brinu za sebe i svoje bližnje te da u ovo iznimno vrijeme obavljaju kupnju iz sigurnosti svoga doma. Svim našim kupcima stojimo na raspolaganju putem naše Internet trgovine pevex.hr i besplatne usluge Click & Collect - stoji u njihovu priopćenju. Navode da kupci mogu naručiti proizvode i telefonski ili preko elektroničke pošte. Upućuju da se telefonski brojevi i mail adresa nalaze na njihovoj internetskoj stranici te da se tim putem kupci mogu dogovoriti kada im odgovara dostava. Kažu, dostava većine proizvoda je besplatna.  

 

Ukidaju naknade za dizanje novca na drugim bankomatima

 

Erste banka privremeno je ukinula naknade za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka, u razdoblju od iduća tri mjeseca, izvijestili su iz te banke. 

- Klijenti Erste banke će gotovinu u istom razdoblju moći podizati bez naknade i na EFT POS uređajima drugih banaka, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju. Donošenjem ove odluke Erste banka je postupila u skladu s preporukama Hrvatske narodne banke, a koje nalažu dodatno olakšavanje pristupa klijentima svojim novčanim sredstvima - stoji u njihovu priopćenju. 

bankomat

 

HGK upozorava: 60 posto vozača kamiona u samoizolaciji, prijeti kopals

Hrvatska gospodarska komora objavila je kako je, prema njihovim informacijama, više od 60 posto domaćih vozača je u samoizolaciji ili karantenama i poručuju: "To naše tvrtke dovodi do točke pucanja". 

- Ako pukne prijevoz police u trgovinama će ostati prazne, a posljedice će vrlo brzo osjetiti cijelo gospodarstvo - istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.  

Time se osvrnula na, kaže, neizdrživu situaciju u koju se hrvatske prijevoznike dovodi zbog neujednačenog i neracionalnog provođenja mjera zaštite od koronavirusa. Ističe da da vozači prilikom prijevoza te utovara i istovara robe uopće ne dolaze u kontakt s drugim ljudima te da traže omogućavanje samoizolacije doma, uz nadzor epidemiologa, ali do po nalogu poslodavca mogu nastaviti voziti dok god nemaju simptome.

- Takva je praksa u drugim zemljama, a kod nas ih se trenutno upućuje kućama u samoizolaciju te im se aktivira bolovanje i 14 dana moraju ostati u izolaciji, što dovodi do velikog problema za prijevozničku djelatnost. Vozačima je druga opcija karantena koja bi trebala biti osigurana u svim županijama ili karantena/samoizolacija koju organizira trgovačko društvo ili obrt gdje čekaju nalog za novu vožnju. 
S obzirom na to da organizacija karantene u prostorima tvrtke nije izvediva za većinu prijevoznika, a karantene koje su osigurali županijski stožeri nisu niti približno dovoljno veliki za prihvat svih vozača, prijevoznici i vozači se žale na nehumane i nehigijenske uvjete u karantenama - stoji u priopćenju HGK.

Daju i primjer - u Primorsko-goranskoj županiji na parkiralištu karantene stoji pet puta više vozača nego li je kapacitet, nemaju sanitarni čvor. Također dodaju: "Tamo nemaju mogućnost samoizolacije među tolikom skupinom ljudi i samo je pitanje dana kada će se uz takve uvjete među njima proširiti bolest. Hrvatski prijevoznici, da bi dobavili robu, plaćaju dopremu slovenskim prijevoznicima do slovensko-hrvatske granice kako im ono malo vozača koji nisu u samoizolaciji može nastaviti s radom. Da stvar bude gore, naša policija vozače nerijetko i kažnjava zbog toga što krše propise o dnevnom ograničenju vožnje, iako zbog ogromnih gužvi nemaju drugog izbora. S druge strane, na vozače kamiona u vlasništvu stranih tvrtki koji se nakon istovara vraćaju u svoju zemlju ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora". 

Zbog sveg navedenog, Udruženje cestovnog teretnog prometa HGK apelira da se ujednače uvjeti za strane i domaće vozače te da se mjere zaštite od koronavirusa među prijevoznicima provode na jednaki način i uz iste uvjete koje imaju vozači u drugim zemljama EU. 

- U suprotnom će doći do kraha u protoku robe, što će imati nesagledive posljedice na kompletno gospodarstvo. Prijevoznička djelatnost u Hrvatskoj će u tom slučaju teško moći računati na opstanak - stoji i njihovu priopćenju. 

Trgovine po novom rade skraćeno do 17 sati

Stožer civilne zaštite donio je odluku o skraćivanju radnog vremena trgovina koje i dalje mogu raditi od 8 do 17 sati. 

– Radi zaštite djelatnika u trgovinama kojima je, sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja (“Narodne novine” br.32/20), dopušten rad, kao i zbog mogućnosti preraspodjele djelatnika i učinkovitog upravljanja ljudskim resursima, određuje se radno vrijeme u tim trgovinama od 8 do 17 sati – stoji u priopćenju. Odluka stupa odmah na snagu. 

I Hrvatska pošta po istoj odluci radit će od 8 do najkasnije 17 sati. Izvijestili su i da će u poštanske urede moći ući isključivo oni koji nose zaštitne maske. U priopćenju su naveli i da su zbog potresa zatvorili poštanski ured u Jurišićevoj ulici u Zagrebu jer je taj ured znatno oštećen. Novi sortirni centar u Velikoj Gorici nije pretrpio oštećenja.

Također, donijeli su odluku koja se tiče taksista koji su od donošenja odluke moraju provoditi obavezne mjere zaštite. 

Evo što moraju: 

- provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola na način da se protrljaju ruke ako nisu vidno prljave, odnosno ako su ruke prljave prati ih sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi, a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom

- izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa

- održavati distancu u svakodnevnom društvenom kontaktu. 

Također, Stožer je dao vrlo važne upute kako prevoziti putnike. Klijente moraju smjestiti dijagonalno i to na stražnje sjedalo iza suvozača

- izbjegavati nezaštićeni odnos s putnicima i njihovom prtljagom, a kod rukovanja prtljagom treba koristiti jednokratne PVC rukavice, zamoliti putnika da prekrije usta i nos ako kašlje

- osigurati da u vozilu ima dovoljno papirnatim maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava

- između klijenata raditi stanke od najmanje 15 minuta i tada, ako vremenske prilike dopuštaju, provjetriti vozilo

Više o detaljima koji se odnose na taksiste, pročitajte na poveznici: https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20taxi%20prijevoz%20(002).pdfSpar uvodi zaštitu na blagajnama od pleksiglasa

 

U trgovinama Spara i Interspara postavljaju zaštitne pregrade od pleksiglasa na blagajnama, info pultovima i na kioscima kako bi zaštitili svoje zaposlenike od zaraze. Izvijestili su kako će ovakvu zaštitu prvo postaviti u zagrebačkim trgovinama u Arena Centru, Garden Mallu i u City Centru one Eastu. 

POGLEDAJTE SAVJETE PSIHOLOGINJE KAKO IZDRŽATI KARANTENU: 

- Kako bi dodatno zaštitili svoje djelatnike koji su u bliskom kontaktu s kupcima omogućili smo im i zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva - poručili su iz Spara. Navode kako po uputama Nacionalnog stožera reguliraju ulazak kupaca uz regulaciju međusobne udaljenosti od dva metra. Navode i da redovito dezinficiraju kolica, košare i sve površine trgovina.

 

Struka traži snižavanja PDV-a na turizam na pet posto

Hrvatska udruga turizma pozdravila je napore Vlade da se pomogne gospodarstvu koje posrće zbog epidemije i na tragu toga dala još tri prijedloga mjera koje bi pomogle turizmu. 

Apeliramo na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera - prvo, oslobađanje, a ne samo odgoda plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 1. srpnja 2021. (najmanje 50%). Drugo - značajno smanjenje poreznih davanja, naročito PDV-a za koji predlažemo spuštanje na pet posto do 1. srpnja 2021. I na kraju treće - bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu
gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i naredne turističke godine - stoji u apelu Hrvatske udruge turizma. 

 

HGK privremeno ukida članarine

Hrvatska gospodarska komora privremeno ukida članarinu tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje zbog odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, izvijestili su javnost. 
- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24. U ovom trenutku HGK je gospodarski stožer zemlje- istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Dodali su i da je njihova financijska služba napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri  mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod. 

- S obzirom na trenutno stanje ovaj korak je samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšamo život poduzetnicima u ovoj krizi -  zaključio je Burilović.

 

Projekt za mlade: Akcija za očuvanje mentalnog zdravlja u izolaciji

 

Svaka kriza u Hrvatskoj do sada pokazala nam je kako se ljudi različitih struka ujedinjuju, pa su tako i u ovoj inicijativi snage ujedinili privatno poduzeće, javna ustanova i obrazovna institucija. Složeni problemi traže složena rješenja u kojima se različite profesije međusobno nadopunjuju, a jedno takvo rješenje dolazi u obliku kampanje “Podijeli, podrži, izdrži” za podizanje svijesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja mladih tijekom pandemije koja nas je sve zadesila nespremne.


Adolescencija i rana odrasla dob razdoblja su u kojem mladi posebnu pažnju pridaju stvaranju osjećaja pripadnosti – žele biti dijelom skupine i integrirati tu pripadnost u dio svog identiteta. Međutim, istovremeno su skloni interpretirati rizične situacije nedovoljno kritično zbog osjećaja nedodirljivosti – “meni se to ne može dogoditi”, a vlastita iskustva kao jedinstvena – “samo ja se tako osjećam”. Stoga, u trenutku kada je ograničena mogućnost kretanja, kada je fizičko zdravlje ugroženo, svi mogu doživjeti neugodne emocije. 
- Osjećamo tjeskobu kao odgovor na nesigurnost situacije, tugu povezanu s gubitkom onoga na što smo navikli – rutine, dnevne doze sreće i nesreće, te ljutnju, na koga ili što god u svojim mislima usmjerimo krivnju za novonastalu situaciju – objasnila je Ella Selak Bagarić, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

I nastavila: 

- Fokusirani smo na sve ono što trenutno ne možemo imati ili raditi, osjećamo gubitak zbog otkazanih putovanja, koncerata, druženja, rođendana i izlazaka, osjećamo napad na svoju slobodu i strah zbog nesigurnosti u ono što se bi se moglo dogoditi – osjećamo se usamljeno, ali to nismo.

"Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je pokrenula kampanju s kojom želi prikazati kako je ovo svima novo i nepoznato razdoblje u kojem je bitno ponašati se odgovorno, biti tu jedni za druge, ali i u kojem su upravo pomaganje drugima i posvećivanje vremena sebi ključni za očuvanje mentalnog zdravlja, teme koja ne smije ostati zanemarena u periodu kada nam je nesigurnost zajednička emocija s kojom se svakodnevno suočavamo. Ne zaboravimo da živimo u doba kada vrlo je jednostavno komunicirati s prijateljima i obitelji, kada je lakše nego ikada pobrinuti se za rizične skupine i kada se zajedničkim snagama možemo međusobno čuvati." - kaže prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Boris Zatezalo iz Degordiana objasnio je:

- U trenutku kada je svijet zahvaćen pandemijom, kada je Vlada objavila direktivu o ostanku kod kuće te kada svaki pojedinac na Zemlji ima isti cilj – ostati fizički zdrav, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u suradnji s agencijom Degordian punom parom radi na podizanju svijesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

Naveo je kako su se u kampanju na Instagramu već uključili brojni influenceri poput Elle Dvornik, Janka Janića, Paule Sikirić, Marka Vuletića, ali i Ene Lune iz Srbije te Leyle Hajrović iz Bosne i Hercegovine, koji svojim pratiteljima žele uliti ponovni osjećaj sigurnosti i pripadnosti, a uključiti se možeš i ti! Odaberi neki od predložaka koji ti se najviše sviđa, a možeš i više njih, napravi screenshot i objavi ga ispunjenog na svom Instagramu uz hashtagove #ostanidoma i #tujednizadruge. Na ovaj ćeš si način osvijestiti da već radiš puno za sebe i za društvo, ali i podsjetiti druge kako mogu pomoći sebi, ostati mirni, zdravi i pozitivni te drugima da ostanu sigurni. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mislav Ante Omazić, koji svakodnevno radi s mladim ljudima i svojim projektima dokazuje da su mladi ključni za promjene u društvu, također je jedan od inicijatora kampanje. Pojašnjava zašto je bitno da se što više ljudi uključi u ovu inicijativu: “Svaki dan učim od svoje djece i ako sam nešto dobro naučio to je da se oni međusobno najbolje razumiju. Ako mladi pozovu vršnjake da sada, kada svaki društveni kontakt koji nije nužan predstavlja rizik u širenju zaraze, ostanu u svom domu ili, primjerice, pomognu starijima u nabavci, to može biti game changer u situaciji rizika od masovnog obolijevanja u Hrvatskoj, ali i šire jer, kao što smo vidjeli, bolest smo "uvezli". Podijeli story na svom profilu, zajedno budimo #tujednizadruge i prevladajmo ovu krizu kroz jačanje mentalne otpornosti, komuniciranje pozitivnih vrijednosti koje sprječavaju širenje panike i preuzmimo odgovornost, jer nismo sami i nismo nemoćni.
 

Važna obavijest za pomorce - svi dokumenti produljuju se automatski na tri mjeseca

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture produljit će sve osobne dokumente pomoraca koje istječu 18. lipnja na dodatna tri mjeseca. Potvrdili su nam to u resornom ministarstvu napominjući da su takvu odluku donijeli u svjetlu izvanredne situacije vezane uz epidemiju korona virusa. Tako će im se omogućiti zakoniti rad u ovim okolnostima. 


- Ministarstvo je odlučilo da se hrvatskim svjedodžbama o osnovnoj osposobljenosti (CoC) i svjedodžbama o dopunskoj osposobljenosti (CoP) koje istječu prije 18. lipnja 2020. dodjeljuje opće produljenje valjanosti do tri mjeseca – odgovorili su. Zato pomorci neće morati podnositi zahtjev za novim dokumentima u ovom periodu. Radi se prije svega o svjedodžabama o zdravstvenoj sposobnosti. 


- Smatrajući ovu situaciju višom silom, u pogledu hrvatskih svjedodžbi o zdravstvenoj sposobnosti, ministarstvo je odlučilo slijediti odredbe za hitne slučajeve, koje su dopuštene Pravilom I/9 STCW Konvencije, 1978, kako je izmijenjena i dopunjena i Pravilom 1.2. MLC Konvencije, 2006, kako je izmijenjena i dopunjena. Temeljem toga, Ministarstvo dopušta pomorcu da radi bez valjane svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti pod uvjetom da razdoblje ne prelazi tri mjeseca i da pomorac posjeduje isteklu svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti od posljednjeg datuma – pojasnili su.


U cijelosti prenosimo I detalje vezane o ovjeri stranih svjedodžbi: 

Valjanost hrvatskih ovjera biti će vezana uz valjanost nacionalnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) i svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP). 

Ako su nacionalne svjedodžbe o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti (CoP) obnovljene, biti će moguće podnijeti zahtjev za novu ovjeru ministarstvu.

Pomorcu će u tom slučaju biti dana Privremena ovjera koja vrijedi do 3 mjeseca.

Ako administracija koja je izdala nacionalne svjedodžbe o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti (CoP) odabere primjenu općeg produljenja valjanosti nacionalnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP), valjanost hrvatskih ovjera izdanih temeljem trenutnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP) automatski će se smatrati produljenima u skladu s tim.

Pomorac neće biti u obvezi podnijeti zahtjev.

 
Također, ministarstvo navodi da opće produljenje valjanosti na dodatna tri mjeseca vrijedi i za pomorske knjižice, odobrenja za ukrcavanje i identifikacijske isprave pomoraca. Pomorci neće morati podnositi zahtjev za produljenjem. 
  
Navode i detalje produljenja plovidbene službe nakon isteka ugovora o radu pomoraca: 
- Uslijed poteškoća oko nemogućnosti organiziranja repatrijacije pomoraca, brodari mogu produljiti valjanost ugovora o radu pomorca na najviše 3 mjeseca, ako je pomorac suglasan sa takvim produljenjem i ako je to u skladu sa primjenjivim kolektivnim ugovorom. U ovom slučaju potrebno je zaključiti dodatak ugovora o radu pomorca pod istim uvjetima kao i temeljni ugovor. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske će izvijestiti sve zainteresirane organizacije (IMO, ILO, Europsku komisiju i druge) o gore usvojenim mjerama. 

Navode I da se pomorci za sve dodatne informacije mogu obratiti ministarstvu na mail: pomorci@pomorstvo.hr

 

Pevex priprema beskontaktne prodajne prostore za građevinu

Zbog naloga Nacionalnog stožera civilne zaštite o zatvaranju trgovina, tvrtka Pevex (bivši Pevec) preoblikovat će dio svog prostora u beskontaktni izložbeni prostor građevinskog asortimana, priopćili su iz te tvrtke. Tako će omogućiti izdavanje građevinske robe koja je izuzeta iz ove zabrane.

- Pevex ma dovoljne zalihe asortimana koji je od vitalne važnosti, prije svega, za sektor građevine - poručili su te tvrtke i naveli kako svu ostalu robu, koju inače prodaju, kupci mogu kupiti online. 

 I Ikea je u srijedu objavila kako ipak zatvara svoju trgovinu. Na njihovim stranicama stoji obavijest: "U ovom je razdoblju dom najbolje i najsigurnije mjesto za vas. Privremeno zatvaramo našu robnu kuću - stoji na njihovoj stranici, ali i obavijest da je internetska trgovina i dalje dostupna. 

 

Bjelovar od 1. travnja ukida komunalnu naknadu za obrtnike i poduzetnike

 

Gradovi i općine pod hitno bi se trebali odreći komunalne naknade ili bi ih trebali smanjiti za vrijeme trajanja mjera koje su uvedene zbog epidemije korona virusa i to kako se trgovina u Hrvatskoj u potpunosti ne bi slomila, a zaposlenici završili na burzi rada. Apel je u ime Udruge developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca poslao predsjednik udruge Denis Čupić koji kaže da treba reagirati odmah kako bi se sačuvalo što više od 287.000 radnih mjesta ljudi koji rade u trgovini.

- Posljednja dva tjedan trgovine neprehrambenih proizvodima skoro nemaju prometa i on je pao nekima i za 90 posto. Trgovački centri nisu se zatvorili, ali kupaca nije bilo jer su zbog paničnog straha od epidemije ulazili jedino u trgovine s hranom. Istovremeno, svi trgovci i trgovački centri moraju i dalje plaćati komunalne naknade – govori Čupić. Na pitanje koliko su te naknade, Čupić daje primjer Westgatea kraj Zaprešića, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj.

- Mjesečno na ime komunalne naknade taj trgovački centar plaća 800 tisuća kuna. A sada je centar zatvoren i oko 1500 radnika iz centra trenutačno nema posla – ukazuje Čupić koji je inače i direktor F.O. Grupe koja upravlja tim trgovačkim centrom. No napominje da to nije pitanje samo jednog centra jer trgovina općenito u Hrvatskoj zapošljava oko 287.000 ljudi od kojih tri četvrtine radi u trgovinama izvan prehrambenog sektora i njihova su radna mjesta sad izravno ugrožena.

Apel Udruge developera za sada je, kaže Čupić, prihvatio jedino bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. No postojala je pravna zavrzlama jer po zakonu, gradovi i općine ne mogu samostalno donijeti odluku o ukidanju komunalne naknade. U sve se uključila i Vlada te dala pravni okvir da se to ipak omogući. Na telefonskoj sjednici donijeli su prijedlog Izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu na tragu inicijative iz Udruge developera.

- Zaista bih pohvalio resornog ministra graditeljstva Predraga Štromara koji je uvažio našu inicijativu i pripremio zakonske izmjene kojim će se omogućiti da se gradovi odreknu komunalne naknade ili da je smanje dok traje epidemija i dok su izvanredne mjere na snazi. Sada je potez za jedinicama lokalne samouprave da čuju naš apel jer se radi o radnim mjestima i da prihvate, ili ukidanje komunalne naknade, ili njeno smanjenje jer trgovine jednostavne ne rade i nema prihoda da bi se ta naknada plaćala. Treba biti razuman – kaže naš sugovornik. Dodaje i to da će se posljedice na trgovinu osjetiti još dugo i kad se protuepidemijske mjere ukinu. Zato Čupić predlaže period uhodavanja od šest mjeseci u kojem bi se, nakon ukidanja mjera, omogućilo plaćanje samo 50 posto komunalne naknade dok se promet ne vrati na staru razinu.

- Jednom kad ljudi prestanu ići u trgovinu zbog paničnog straha pod zaraze, trgovina će morati snažno ulagati u marketing kako bi prestrašene kupce ponovno vratila u trgovine. Također, s obzirom da trgovci sada neće ništa zaraditi, biti će manje novca za naručivanje jesenske robe pa ćemo biti i tu u problemu – ukazuje Čupić.

Pismo apela s ovim prijedlozima otišlo je prema Udruzi gradova. Razgovarali smo s bjelovarskim gradonačelnikom Hrebakom koji je potvrdio da su već pripremili prijedlog ukidanja komunalne naknade. Oslobođeni će biti svi poduzetnici i obrtnici i to od 1. travnja. 

- Oslobođenje od naknade vrijedit će i za 1. svibnja te 1. lipnja. Grad Bjelovar inače uprihodi 700 milijuna kuna na ime komunalne naknade, pa će ova mjera sveukupno koštati više od dva milijuna kuna. No već smo se odrekli pojedinih manifestacija kako bi nadoknadili taj manjak te sam uvijek za to da radije izgradimo jednu cestu, nego dvije - rekao je gradonačelnik Bjelovara. Kaže, u kontaktu sa svojim kolegama, neki su rekli kako su također spremni ukinuti ili smanjiti komunalnu naknadu kako bi se sačuvala radna mjesta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 501
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...