Obavijesti

News

Komentari 10

Blagdanski stol: Kupite najbolja vina koja koštaju oko 30 kuna

Blagdanski stol: Kupite najbolja vina koja koštaju oko 30 kuna

Blagdanski obiteljski ručak prilika je za uživanje u drugom vinu uz svako jelo, posebno ako se pet pristojnih butelja može kupiti za cijenu jedne jako dobre. Pjenušac za aperitiv, bijelo za ribu, crveno za meso...

VIDEO

Ne samo da svakoj namirnici pristaje drugo vino, nego i svaki komad janjetine, tradicionalnoga glavnog jela za Uskrs u većem dijelu Hrvatske, traži “svoje”. Stručnjaci britanskog časopisa Decanter tako uz slabije pečenu mladu janjetinu preporučuju crni pinot iz hladnijih podneblja ili neki od ponajboljih ružičastih šampanjaca, uz srednje ili jače pečenu mlađe vino na bazi cabernet sauvignona, a uz but mlađi Brunello di Montalcino iz Toskane.

U tom slučaju mlađi znači da je iz 2012., koja upravo stiže u prodaju. Kod nas bi to bili crni pinot s Plešivice, cabernet sauvignoni iz Baranje te zreli plavci s ponajboljih položaja.

Ta naša vina imaju cijenu, a ovom predblagdanskom prilikom, za obiteljska okupljanja na kojima se može uživati u drugom vinu uz svako jelo, u okvirićima dolje predlažem pet dobrih vina koja zajedno stoje oko 140 kuna.

Pri tom izboru poštuju se osnovna sommelierska pravila da se pjenušci piju kao aperitiv, bijela vina uz bijelo meso i ribu, crvena uz crveno meso te jednostavnija slatka vina uz deserte.

Sivi pinot nije sorta, nego prirodni klon crnog pinota i može se, uvjetno rečeno, piti kao bijelo i crno. Kako se butelja može istočiti na osam čaša, po jedna butelja od svake vrste vina dovoljna je za širu obitelj.

 

Prirodni pjenušac za 30 kuna gotovo je nemoguće napraviti zbog komplicirane tehnologije i relativno duge proizvodnje. Poy Rosé plešivičke vinarija Mladina je od sorte portugizac, 39,99 kn (Vrutak)

Graševina spada među vina koja mogu popratiti najrazličitija jela, a posebno se preporučuje uz bijelo meso i ribu. Obitelj Buhač iz Iloka ima dobra vina s dobrim cijenama, 34,90 kn (Vrutak, 0,375 l)

 

Sivi pinot može dati ružičasta vina jer mu je bobica tamnije boje. Za Lidl ga radi vrlo dobra baranjska vinarija Cronos Slavka Kalazića. Do Uskrsa traje akcija ‘Dva za 38 kuna’, 19 kn (Lidl - Uzmi 2 za 38 kn).

I Plavac pelješke vinarije Madirazza na akciji je ‘Dva za 38 kuna’ u Lidlu. Pristajat će različitim mesnim jelima, a može se kombinirati sa sivim pinotom u akcijskoj ponudi, 19 kn (Lidl - Uzmi 2 za 38 kn).

Muškat Reserva kasna berba slatko je i mirisno vino čileanske vinarije Tabali. Poput većine ‘slatkiša’, punjen je u polubuteljku, a takvih vina se manje i pije, kažu ‘na kapi’, cijena 24,98 kn (Vrutak).

Prema priznanjima s ocjenjivanja za Vinske zvijezde, u ovaj blagdanski izbor ušli bi pjenušci Plemenita Rosé međimurske obitelji Dvanajščak-Kozol i Misal extra brut porečke obitelji Peršurić, Rajnski rizling kasne berbe 2007. Ivana Enjingija iz Kutjeva, crnjak Plavac mali 2013. pelješke vinarije proslavljenog kalifornijskog vinara Miljenka Grgića te neko od genijalnih slatkih vina Bodren majstora Borisa Drenškog iz Huma na Sutli, koji je tri dosadašnje sezone imao najbolja vina. Pjenušci su osvojili četiri zvjezdice, najmanje 90 bodova na listi do 100, a ostala vina pet ili više od 95 bodova. Ta četiri vina zajedno stoje oko 800 kuna. Sitniš za neke hrvatske obitelji koje ne trebaju brinuti o cijenama i čiji Uskrs u čaši s domaćim vinima može stajati više od 3000 kuna. Najskuplji hrvatski pjenušac je Grof Millenium Davora Zdjelarevića iz 2000., čija je butelja 750 kuna. Među najskupljim, ali i najboljim našim bijelim vinima je Qvevri 2011. plešivičke obitelji Šember. Taj rajnski rizling odnjegovan u amfori u vinariji je 300 kuna. Aleph 2010. Alena Bibicha iz Plastova kraj Skradina jako je dobra mješavina cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca iz vinograda sa samo 1200 loza. Butelja u Svijetu vina stoji 1500 kuna. Po litri je skuplje odlično Bodren ledeno vino 2009. Bočica od 0,25 litara u Mivi je 506,50 kuna.

Ni naši tajkuni, u snazi ili posrnuli, ne mogu si lako priuštiti četiri najskuplja uvozna vina. To su šampanjac Krug Clos d’Ambonnay 1998. (14.540,50 kuna), bijelo burgundijsko Louis Latour Montrachet Grand Cru 2007. (na akciji je 2790 kuna), bordoški crnjak Château Lafite Rothschild 2010. (9999,90 kuna) te slatkiš iz Bordeauxa Chateau d’Yquem 2002., čija je polubuteljka (0,375 litara) 1649 kuna. Najskuplje vino kod nas je Dom Pérignon Rosé Gold 1996. u boci od šest litara koja se zove Metuzalem i stoji 399.999,99 kuna. Ta je berba bila među najboljima u 20. stoljeću, puni se 35 boca na godinu, a svaka boca ima plašt od ružičastog zlata. Prije nekoliko godina jednu je kupio restoran s Hvara.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa