Obavijesti

News

Komentari 58

'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko'

'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko'
1

Izmjene zagrebačkog GUP-a kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u petak komentirati izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva, ustvrdivši tek kako će "GUP biti uskoro" uz opasku: "Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko".

Izmjene zagrebačkog GUP-a kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja jer drže da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi. 

Zagrebački GUP ponovno bez suglasnosti Ministarstva
Zagrebački GUP ponovno bez suglasnosti Ministarstva

Novinari su komentar od Bandića zatražili u Hotelu Esplanade gdje je sudjelovao na predstavljanju programa ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, no za konkretan odgovor ostali su uskraćeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Vi mene zadirkujete, razgovarate s institucijom, čovjekom koji je na čelu Zagreba čak 20 godina i opraštam i vama i onima koji su vas poslali", poručio je Bandić novinarima i dodao: "Samo čekajte i aplaudirajte, a ja vam kažem da će GUP biti uskoro".

Upitan o kućicama koje je, prema pisanju medija, na glavnom zagrebačkom trgu dodijelio tvrtki svog bivšeg vozača, uzvratio kako se "gradonačelnik time ne bavi", dok je na pitanje zašto Zagreb nikada nije objavio natječaj za kućice za sajmove i manifestacije novinaru odgovorio da će "za to dobiti pisani odgovor". 

Bandić uvjeren da će GUP biti usvojen u prosincu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je izrazio uvjerenost da će Generalni urbanistički plan (GUP) u prosincu biti na sjednici gradske Skupštine i da će biti usvojen.

Izmjene zagrebačkog GUP-a kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana ponovno danas nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje drži da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi. 

Novu situaciju oko GUP-a gradonačelnik je komentirao nakon predstavljanja zimske službe, no na pitanje smatra li da ga je HDZ prevario vezano uz GUP, nije odgovorio.

"Ja ne znam o čemu pričate. GUP će biti usvojen sukladno poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima", odgovorio je Bandić.

GUP, kaže, može ići na doradu ako treba i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji.

"U interesu je jednako gradonačelnika i ministra (Predraga) Štromara i premijera (Andreja) Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije, da dobijemo plaće jer ako toga nema, nema ni Zagreba", ustvrdio je Bandić. 

U petak je Ministarstvo graditeljstva već po drugi put odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti”, odlučilo je tada Ministarstvo.

Uslijedila je, u prvoj polovici kolovoza, javna rasprava za koju udruge tvrde da je "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17 i to onih koje su uputila gradska tijela ili službe, a nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a