Obavijesti

News

Komentari 41

Blagoslivlja kamen temeljac, a bio je na listi zlostavljača...

Blagoslivlja kamen temeljac, a bio je na listi zlostavljača...
1

Don Ivana Turića čelnici katoličke crkve u Teksasu bili su stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Ovog vikenda je blagoslovio kamen temeljac za Mercedes u Imotskom

VIDEO

- Logično je da sam ja, eto, blagoslovio mjesto budućeg spomenika Mercedesu u Imotskom kad sam vicepredsjednik kluba, rekao nam je na telefon don Ivan Turić (79). Sa zdravljem nije najbolje, ali kaže da mu pomažu dijalize.

- Baš sam se danas vratio s dijalize iako mi nije bio dan za to. Sad se bolje osjećam - dodao je umirovljeni svećenik kojeg su početkom godine čelnici katoličke crkve u Teksasu stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Tada nam je rekao kako nije ni znao za taj popis:

- Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, rekao nam je u veljači mirnim glasom umirovljeni don Turić.

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u kolovozu te godine ga je umirovio. 

Od ranije je poznat javnosti po služenju mise za kontroverznog fra Šimu Nimca. Tako je 2012. u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u općini Zagvozd služio misu za franjevca Šimu Nimca, koji je tad punio novinske stupce zbog prodaje atraktivnog zemljišta u Baškom polju i zadržavanja novca te zbog veze s djelatnicom banke. Tad je, između ostalog, u propovijedi rekao:

“Sjećam se svoga službovanja u dalekoj Južnoj Americi. Na jednom svećeničkom skupu, na svetoj misi, došlo je dvadesetak svećenika. A o njima se i pisalo, čulo i govorilo o njihovim neprimjernim radnjama. Došli su među nas zatražiti milost, oprost. Pa hajde, nemojte tim ljudima oprostiti... Tko je od nas bez grijeha, neka se javi, da ga vidimo. I ja dok ispovijedam, zavapim Bogu da mi oprosti jer sam grešnik”. Poznat je po nadimku Padre de la rosa (otac s ružom).

A zbog čega ga tako zovu pojašnjava: “Obično kad slavim misu, nosim crvenu ružu da njome okitim Isusa Krista. Kad posvetim hostiju, darujem ružu Isusu. Odatle i taj nadimak.”

Inače, u don Turić je u Oldtimer klubu Imotski pet godina dopredsjednik, koliko klub i postoji. Svake godine imaju mješovitu izložbu, a do sada su imali dvije posebno za Mercedese. I ovog vikenda se u Imotskom moglo vidjeti desetak Mercedesa u vlasništvu don Turića, a kako planiraju oboriti Guinnessov rekord s oldtimer Mercedesima na jednom mjestu, njegovi će se auti naći među 2000 njih kada odrede datum. Toliko i treba za rušenje rekorda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"