Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bleiburg odbio širenje spomen područja: Postojeće je dovoljno

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 4

Ilija Abramović, predsjednik Počasnog blajburškog voda, podnio je zatjev da se spomen područje proširi. Iako je Abramović vlasnik zemljišta u Bleiburgu na kojem je planirao širiti spomen područje, grad je odbio

U Bleiburgu nijedan jedini četvorni metar više neće i ne smije biti posvećen obilježavanju stradanja. Gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno odbilo zahtjev da se dodatni 1371 četvorni metar zemljišta pretvori u neku vrstu spomen-parka, piše Večernji list.

POGLEDAJTE VIDEO

Zahtjev je podnio Ilija Abramović, jedan od preživjelih s Križnog puta, koji je godinama bio rizničar i tajnik Počasnog blajburškog voda, a od 2007. godine i njegov predsjednik. U Abramovićevu zahtjevu pisalo je da od grada traži da se odobri gradnja infrastrukturnih objekata, kao što su sanitarni čvorovi, informativni i liječnički punktovi.

KOMEMORACIJA U BLEIBURGU Nemamo ništa protiv skupa, ali bez ustaških simbola i uniformi

Iako je Abramović vlasnik tog zemljišta, iz grada je dobio jednoglasnu odbijenicu.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Postojeće spomen-područje je dovoljno - kazao je gradonačelnik Stefan Visotschnig (SPÖ) te dodao:

- Za daljnje projekte na tom mjestu više nismo otvoreni. I ova odluka potvrđuje da se politička klima u Koruškoj promijenila.

JANDROKOVIĆ SE DOGOVORIO 'Bez fašističkih obilježja': Bit će komemoracije u Bleiburgu

Podsjećaju da su prve naznake došle prije nekoliko godina kad su lokalni i pokrajinski lideri počeli iznositi kritike na način obilježavanjažavanja stradanja u Bleiburgu tvrdeći da se komemoracija zloupotrebljava za promoviranje ustaštva.

No ove godine, nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da misu vodi biskup, političari pozivaju da se komemoracija ograniči ili zabrani.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prije nekoliko dana koruški župan Peter Kaiser pozvao je Ministarstvo unutarnjih poslova da slijedi primjer Katoličke crkve. O tome kako će se i pod kojim uvjetima komemoracija održati, odlučit će okrug Völkermarkt.

Komentari (103)
  • He*ali vas Bleiburg, Jasenovac, partizani, ustase, fašizam, antifašizam,, uzvici i pozdravi, U i petokraka,,,,NDH, Jugoslavija,,,,,,,,,,,, U Hrvatskoj je običnim ljudima koji žive od poštenog rada sve teže živjeti, a krimići, muljatori i lažovi niti mogu svi biti niti su svi rođeni i odgojeni za to. Sve nas je manje, što zbog odlazaka što zato što ne pravimo i rađamo djecu. Nestajemo i izumiremo kao narod. Za 200 g bit ćemo samo jedan od izumrlih i asimiliranih naroda! I neka budemo, kad drugo ni zaslužili nismo! Ako nam je glavna briga prošlost, a za budućnost nas zapravo nije ni briga onda osim da nas nema nismo ni zaslužili.

    12. 4. 2019,   10:19
  • Pocetak kraja Bleiburskog derneka.

    12. 4. 2019,   10:13
  • Sve to treba šmrkovima rastjerati. Stradanje fašista koriste za novu promociju fašizma.

    12. 4. 2019,   11:02