Obavijesti

News

Komentari 312

Bleiburg pod opsadom: Misu i prosvjede prati brojna policija

Bleiburg pod opsadom: Misu i prosvjede prati brojna policija

Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350...

VIDEO

Na Bleiburg danas kreće oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda (PBV) organizirano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, te dijaspore stiže njih još oko 65, kazao nam je jučer voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić.

Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350.

- To je zbog najavljenih demonstracija protiv služenja mise, tih 30 policajaca više pazit će da ne dođe do miješanja - istaknuo je Vukušić.

No policijskih snaga bit će i znatno više jer je austrijska vlada ove godine itekako pooštrila pravila okupljanja na Bleiburgu. Uz deset policijskih vodova, bit će i dva protueksplozivna tima, dva helikoptera tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova, te, kako piše Večernji list, Kobre i deset pripadnika za borbu protiv terorizma koji govore hrvatski. Stiže i 12 policajaca iz Hrvatske.

Kao i lani, i ovogodišnju komemoraciju financira Hrvatski sabor s 500.000 kuna, a među specifikacijama koje smo dobili ističe se povećanje iznosa za mobilne zahode, te prostor za Crveni križ. S 30.375 kuna ta je stavka skočila na 125.000 kuna. Kako pojašnjava Vukušić, austrijski zakon o javnom okupljanju računa dvostruko veće koeficijente kod crkvenih okupljanja, stoga je i veći trošak.

Ipak, ove godine nema naknada za HBK jer misu neće držati biskupi. Neće ove godine biti ni državnih ili stranačkih čelnika zbog predizbornih aktivnosti za europarlamentarne izbore.

Prema novim pravilima, zabranjeni su i štandovi s hranom i memorabilijama, i to ne samo na mjestu okupljanja, već i u cijelom gradu. Jesti i popiti se može u tamošnjim trgovinama i gostionicama, upućuje Vukušić. Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po 4000 eura. Stoga je Savez udruga HOS-a odredio da neće na Bleiburg nositi zastave ni majice jer se zakoni moraju poštovati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 312
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji