Obavijesti

News

Komentari 174

'Bleiburško polje je za Hrvate simbol masakra i mučenja...'

'Bleiburško polje je za Hrvate simbol masakra i mučenja...'
1

Veleposlanstvo RH u Beču zgranuto je prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam. Stoga su poslali službeno priopćenje austrijskim i hrvatskim medijima u Austriji

VIDEO

Priopćenje Veleposlanstva RH iz Beča na čijem je čelu veleposlanica dr. Vesna Cvjetković poslali su Fenix Magazinu priopćenje koje prenosimo u cijelosti: 

- Nastavno na najnovije  rasprave oko  komemoracijske svečanosti na Loibaškom polju Veleposlanstvo Republike Hrvatske želi izraziti duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Bleiburškom polju vidi „fašističku zabavu“, „najveće okupljanje neonacista u EU“, „skup ekstremne desnice“ ili „skup ustaša“.

Ovo grubo poopćavanje u izvješćima medija kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljavamo kao bolnu uvredu. Jednostavno je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti okupljene na Loibaškom polju nazivati fašistima. Upravo se to, naime, radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: Prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su  utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj. Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali smo stoga pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog smo ga i poštivali.

Biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu: 'Šteti ugledu Crkve'
Biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu: 'Šteti ugledu Crkve'

Bleiburško polje je za Hrvate postalo simbolom masakra i mučenja,  simbolom povrede ljudskih prava. Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima.

Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o „političkoj instrumentalizaciji“ i dijelu „političko-nacionalnog rituala“.

Ovakvim i sličnim imputiranjima i grubim prigovorima želimo se najodlučnije suprotstaviti i žurno apeliramo da se distancira od ovakvog jednostranog i neodrživog okrivljavanja, što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji“.

'Uvredljivo je skup na Bleiburgu zvati ustaškim'

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je danas austrijskim medijima poslalo priopćenje u kojem žali i smatra uvredljivim da se komemorativni skup u Bleiburgu etiketira "fašističkom zabavom", "najvećim okupljanjem neonacista u EU" ili "skupom ustaša". 

MVEP u priopćenju naglašava kako se grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljava kao bolna uvreda.

Ističe se i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike vlade i crkvenih vlasti okupljene na Lojbaškom polju nazivati fašistima.

 - Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj - poručio je MVEP. 

Bleiburg za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava, naglašava Zrinjevac.

- Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o političkoj instrumentalizaciji i dijelu političko-nacionalnog rituala - kaže se u priopćenju. 

MVEP je stoga austrijskim medijima poručio kako se najodlučnije suprotstavlja takvim imputacijama i žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog nametanja krivnje, "što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji". 

'Kad nas guglate, piše da smo mjesto okupljanja neonacista'
'Kad nas guglate, piše da smo mjesto okupljanja neonacista'

Ovogodišnji prijepori oko Bleiburga počeli su nakon što je Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju zbog toga jer se ona, kako je rečeno, politički instrumentalizira.

Ondje se komemoriraju ubijeni pripadnici vojnih postrojbi ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i civili koji su ih pratili u zbjegu prema Austriji.

Zabrana držanja mise odnosi se, međutim, samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

Glavni je cilj da se komemoriraju žrtve

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja ustaške NDH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu navečer da će se komemoracija na Bleiburgu održati i da će Sabor biti njezin pokrovitelj jer je glavni cilj da se komemoriraju žrtve. 

Napomenuo je kako je isto tako poznato da se zabrana od strane biskupije Gurk Klagenfurt odnosi isključivo na biskupa koji ne može držati misu, ali je može držati svećenik.

 - Što će biti u idućim danima - to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu - poručio je Jandroković. 

Dodao je da na Bleiburškom polju komemoriraju ubijene vojnike, koji su se predali, ubijene civile, ubijenu djecu i žene koje je ondje jugoslavenska komunistička vojska ubila na vrlo beskrupulozan i mučan način.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

UŽIVO Rafalei sletjeli na Pleso, parkirali su u hangare i ugasili motore. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei sletjeli na Pleso, parkirali su u hangare i ugasili motore. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa