Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bliži se sezona grijanja: Skupo je i teško odvojiti se od toplane

None Foto: PIXSELL

PROCEDURA Može zapeti već na prvom koraku, suglasnosti stanara, pogotovo ako se radi o velikoj zgradi

Za grijanje ljeti plaćam 220 kuna, a zimi više od 1000 pa bih se želio odvojiti od toplane i grijati na struju. To mi se čini nemogućim, požalio nam se čitatelj iz Zagreba.

Na tržnici Špansko ima poslovni prostor.

- Iz toplane kažu da moram napraviti elaborat za odvajanje iz sustava. Zar za dva radijatora? Moram prikupiti i potpise 51 posto vlasnika prostora što mi se čini kao nemoguća misija jer na tržnici ima oko 200 lokala - razočaran je Zagrepčanin.

Propisana procedura 

Pitali smo HEP Toplinarstvo koji je postupak odvajanja iz sustava.

- Procedura izdvajanja iz toplinskog sustava propisana je Zakonom o tržištu toplinske energije. Jednaka je za stanove i poslovne prostore. Kupac treba ishoditi i pisanu suglasnost za izdvajanje temeljenu na odluci većine suvlasnika spojenih na zajedničko mjerilo - rekli su u HEP Toplinarstvu.

JOŠ NEMA GRADSKE ODLUKE Šute o iznosima: Zagrepčani će smeće plaćati i dvostruko više?

Pojasnili su da se većina ne računa prema broju suvlasnika nego po suvlasničkim dijelovima, a odnosi se na udio površine stana ili poslovnog prostora u ukupnoj površini svih stanova i poslovnih prostora spojenih na zajedničko grijanje. U izračun ne ulaze pomoćne prostorije i podrumi.

Ovlašteni majstori

Pitanje je i hoće li suvlasnici htjeti potpisati suglasnost ili će se bojati da će, bude li ih manje, morati više plaćati. Problem može biti i ako je zgrada jako velika te ako su u stanovima podstanari, a vlasnici koji bi trebali potpisati su na drugom dijelu svijeta.

Procedura odvajanja detaljno je opisana na web stranici HEP Toplinarstva u rubrici Česta pitanja.

Propisana je zakonom, pa bi trebala biti takva i kod drugih opskrbljivača.

POGLEDAJTE VIDEO: 

HEP u proceduri navodi da projekt i radove moraju napraviti ovlašteni inženjeri i izvođači.

- Ne odnosi se na posebna ovlaštenja. Projektant mora imati dozvolu za rad, a majstor biti registriran za radove na sustavima grijanja - kažu u HEP Toplinarstvu.

Znači da to ne možete napraviti sami ili netko “na crno”.

Pitali smo instalatera centralnog grijanja koliko bi stajali radovi.

- Ako se radi o odvajanju samo dva radijatora, posao bi koštao 1500 kuna. No ako treba odvojiti više radijatora i toplu vodu te ih priključiti na novi bojler, to može stajati i 30.000 kuna - rekao je majstor te dodao da u zgrade priključene na toplanu često nisu uvađali plin, a za bojler treba i odgovarajući dimnjak.

I dalje treba plaćati 

Napominje da za radove mora biti prazan sustav grijanja u zgradi i možda će trebati platiti pražnjenje i ponovno punjenje sustava vodom, a cijena ovisi o veličini zgrade i količini vode. Tu nije uračunat projekt, još najmanje 1500 kuna.

No i kad se netko odvoji od toplane morat će im i dalje plaćati fiksni dio, naknade. Jednake kao i kad se grijao, a ovise o vrsti potrošnje i kupca.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S ANOM ZIBAR:

 

Tema: Hrvatska

Komentari (116)
  • Ja kao odgovorna osoba i direktor Holdinga i Toplinarstva mogu ti reći i da prepiliš radijator budeš nam plaćal ,a to kaj plaćaš paušal preko ljeta dok ne grijemo budi sretan jer inače bi zimi dobivao račune po 2500-3500kn ,ulaganje u obnovljive izvore energije ,infrastrukturu i nove toplane nećeš viditi od nas jer sve potrošimo na nove ljude koji nam dolaze u firmu svake godine treba malo misliti i na nas poštene radnike našeg preduzeća i da ovo ti je sad još jeftinija varijanta jer uskoro stiže skuplji plin iz amerika. Vaš Holding vam želi sretno grijanje i hvala što ste izabrali baš naše preduzeće jer i da želite nekog drugog jbg nema mi držimo monopol.

    23. 9. 2019,   13:29
  • Mafija !!! Otkada se krenulo s razdjelnicima otišlo grojanje u PM . Nekada najeftinije grijanje preko toplane adanas cijene da miliš boga kad će ljeto 😨😨

    23. 9. 2019,   13:21
  • Koje su to gluposti,ostale još iz onog komunistickog sistema,ako covjek nece na toplanu,nece i gotovo,a ne tisucu papira,znaci i da ga nema u stanu on placa makar se negrije!!

    23. 9. 2019,   13:23