Obavijesti

News

Komentari 77

Blizu granice prevrnuo se vlak: Iscurilo 10.000 litara kerozina!

Blizu granice prevrnuo se vlak: Iscurilo 10.000 litara kerozina!
7

U Hrastovlju u slovenskoj Istri, blizu granice sa Hrvatskom, jučer je iz tračnica iskočio vlak s cisternama. Iscurilo je 10.000 litara kerozina. Postoji opasnost od ulaska otrovnog kerozina u podzemne vode

VIDEO

Cijelu noć su na terenu bili radnici Slovenskih željeznica i vatrogasci koji su uspjeli zaustaviti istjecanje kerozina iz oštećene cisterne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

Naime, jučer oko 15 sati je u Hrastovlju, nedaleko od graničnih prijelaza Požane i Jelovice na Buzeštini iz tračnica iskočio vlak s cisternama. Iscurilo je čak 10.000 litara kerozina.

Prema Radiju Slovenija, kerozin je tekao iz jednog, a ne dva spremnika.

U blizini se nalazi najvažniji izvor pitke vode slovenske Istre, Rižana. Rižanski vodovod je preventivno prestao crpiti vodu iz tih izvora,  a povećao korištenje vode iz Hrvatske. Postoji opasnost od ulaska otrovnog kerozina u podzemne vode.

- Nesreća se dogodila u vodozaštitnom području, ali u ovom trenutku još nije jasno je li gorivo ugrozilo podzemne vode. Privremeno ćemo povećati kupnju vode sa susjednog krškog i istarskog vodovoda. Čim stručnjaci završe istragu obavijestit ćemo javnost o posljedicama ove nesreće - rekao je za 24ur Aleš Bržan, gradonačelnik Kopra.

U Upravi za zaštitu i spašavanje kazali su da je jedan vatrogasac ozlijeđen tijekom presretanja, a jedan je bio onesposobljen zbog slabosti. Obojica su odvedeni u bolnicu za izolaciju.

Teretni vlak sa šest vagona je prometovao na pruzi Ljubljana-Koper, a prevozio je kerozin u München. Do nesreće je došlo u Dolu kod tunela Hrastovlje.

- Vodoopskrba na slovenskoj obali nije ugrožena  nakom sinoćnje  nesreće u kojoj je  nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica u zemlju po prvim informacijama  iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina -   potvrdio je u danas Rižanski vodovod iz Kopra, lokalni opskrbljivač vode za taj dio Slovenije koji opslučuje 90-ak tisuća korisnika.

Blizu hrvatske granice, u mjestu Hrastovlje prevrnuo se vlak. Iscurilo 10000 litara kerozina Reporter Ivan Grgat

Posted by 24sata on Wednesday, June 26, 2019

Voda je i dalje pogodna za piće

I dalje je u tijeku sanacija posljedica nesreće, te ispumpavanje kerozina koji nije istekao u zemlju.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Nesreća se dogodila kasno u utorak navečer nekih tri kilometra od izvora rijeke Rižarne na koju je priključen lokalni vodovod  i na mjestu 100 metara višoj nadmorskoj visini od mjesta crpilišta.

U nesreći je jako oštećen taj dio  željezničke pruge na trasi Ljubljana-Koper, objavile su Slovenske željeznice.  

Dodaju da bi oštećenja ipak mogla biti sanirana u roku od nekoliko dana, nakon čega će se opet promet redovito odvijati.

Riječ je o za Sloveniju strateškom željezničkom pravcu prema luci Koper, jednoj od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu. Do otvaranja pruge Ljubljana-Koper gradove će povezivati organizirani autobusni prijevozi.

Uzroci nesreće i prevrtanja dijela kompozicije vlada s kerozinom u tunelu Hrastovlje do sada nisu utvrđeni, a istraga o nesreći s ekološkim posljedicama se nastavlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"