Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Blokada rada američke uprave najdulja ikad, ne nazire se kraj

None Foto: REUTERS

U središtu spora predsjednika Trumpa i Kongresa je Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku koji demokrati ne žele ispuniti

Djelomična obustava rada američke državne uprave zbog spora predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko proračuna ušla je u subotu u 22. dan i tako postala najdulja u američkoj povijesti.

Nema naznaka raspleta krize koja je rezultirala zatvaranjem muzeja i nacionalnih parkova i za stotine tisuća službenika znači neplaćeno odsustvo s posla ili rad bez plaće.

Zastupnici američkog Kongresa napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će doći do skorog susreta republikanaca i demokrata s predsjednikom Trumpom kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

U subotu obustava rada postala je najdulja u povijesti nadmašujući onu iz 1995./96..

U središtu spora je Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku koji demokrati ne žele ispuniti.

U.S. President Trump speaks to reporters during an unannounced visit to Al Asad Air Base NEMA DOGOVORA 'Rekao sam bok-bok': Trump naglo prekinuo sastanak o zidu

Trump tvrdi da je takav zid potreban kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost a demokrati ga odbijaju financirati tvrdeći da se radi o razbacivanju novca poreznih obveznika na neučinkovitu mjeru.

S obzirom na to da nema dogovorenog nastavka pregovora ostaje opcija da Trump proglasi izvanredno stanje i sam sebi odobri sredstava za gradnju zida.

SAD Nakon sastanka s demokratima nije riješena blokada vlade

Trump je u četvrtak rekao da nije još to pripravan učiniti no hoće ako ne bude rezultata u pregovorima.

Jedan od najvažnijih republikanskih zastupnika senator Lindsey Graham, Trumpov saveznik u pregovoru s demokratima, u četvrtak je kazao kako bi mogao podržati tu ideju.

Kontroverzni potez mogao bi biti suočen s pravnim preprekama jer  stručnjaci tvrde da stanje na američko-meksičkoj granici ne opravdava uvođenje izvanrednog stanja.

Komentari (3)
  • Nemam ništa protiv da se to i nastavi ... :) samo mi je žao onih malih službenika koji tome nisu krivi. Preporučio bih amerikancima neka smjene toga psihopata koga su birali.

    12. 1. 2019,   12:33
  • Kako god bolji je od obame.

    12. 1. 2019,   17:34