Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Blokirana zračna luka u Hong Kongu, upotrijebili vodeni top

None Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Osim letova za koje je već obavljen proces čekiranja i dolaznih letova koji već jesu na putu prema Hong Kongu, svi ostali letovi su otkazani za ostatak današnjega dana

Uprava hongkongške zračne luke, jedne od najprometnijih na svijetu, otkazala je u ponedjeljak sve današnje letove zbog prosvjednika koji već četvrti dan nastavljaju mirne prosvjede na aerodromu, a policija je po prvi put otkako su krenuli prosvjedi upotrijebila vodene topove, javile su agencije.

- Osim letova za koje je već obavljen proces čekiranja i dolaznih letova koji već jesu na putu prema Hong Kongu, svi ostali letovi su otkazani za ostatak današnjega dana, priopćila je uprava.

Demonstrators arrive at the Admiralty station of Mass Transit Railway (MTR) to attend a protest in Hong Kong KAŠNJENJA Prosvjednici su izazvali kaos u javnom prometu u Hong Kongu

Promet na cestama prema zračnoj luci  vrlo je gust, a parkiralište je puno, napominje uprava.

Sve nasilniji prosvjedi gurnuli su Hong Kong u najozbiljniju krizu proteklih desetljeća i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu nakon što je došao na vlast 2012.

A passenger waits at the departure hall as anti-extradition bill protesters rally at of Hong Kong airport in Hong Kong | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Policija u ponedjeljak je protiv prosvjednika upotrijebila vodene topove kao znak upozorenja da vlasti postrožuju stav zbog nasilja koje već dva mjeseca traje u azijskome financijskom središtu.

Trojica predstavnika prosvjednika optužila su na konferenciji za novinare policiju za brutalnost ponovivši zahtjev za neovisnim tijelom koje bi istražilo incidente prekomjerne uporabe sile.

UPOZORILI IH Kina prosvjednicima u Hong Kongu: Ne igrajte se s vatrom

Policija je tijekom vikenda na prosvjednike ispalila suzavac te gumene metke, a jedna je prosvjednica teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjednika, neki su bili okrvavljeni i izudarani palicama.

Od početka prosvjeda, prije više od dva mjeseca, policija je uhitila više od 600 ljudi.

U zračnoj luci na mirnom prosvjedu sudjeluju većinom mladi ljudi, no priključili su se i oni s obiteljima te zaposlenici koji su uzeli slobodno.

Anti-extradition bill protesters rally at the departure hall of Hong Kong airport in Hong Kong | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Morali bismo raditi, no ovo nam se čini važnije. Mislim da vlada ne zaustavlja nasilje i umjesto toga nastoji ga povećati dajući policiji ovlasti da poduzima nelegalne i brutalne akcije, kaže jedan od zaposlenika koji radi u financijskom sektoru. 

Snimke policijskog nasilja tijekom vikenda, posebno u nedjelju navečer, šokirale su Hong Kong.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no prosvjedi su se nastavili protiv policijske brutalnosti i upotrebe sile.

Hong Kong se vratio pod kinesku vlast 1997. i zadržat će odvojen pravni sustav do 2047. na temelju načela "jedna zemlja, dva sustava". (pm)

Komentari (2)
  • Ne žele u "socijalističku" Kinu, ali moraju za par desetljeća... pa bi ovakvih događaja moglo biti sve više

    12. 8. 2019,   14:30