Obavijesti

News

Komentari 3

'Bobetko i Ademi naredili su da ni mačka ne preživi'

'Bobetko i Ademi naredili su da ni mačka ne preživi'
1

Zaštićena svjedokinja na suđenju Ademiju i Norcu ispričala je da je od hrvatskih vojnika čula za naredbu da u Čitluku ne smije ostati ni mačka

VIDEO

Pucaj, znaš da su Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa, prepričala je svjedokinja razgovor dvojice pripadnika Hrvatske vojske, prije nego što su, tvrdi, izrešetali njenu tetu, staricu koja je bila gluha i slijepa.
Brutalni zločin svjedokinja je promatrala skrivena iz grmlja gdje se sklonila neposredno nakon napada HV-a na Čitluk.
Rečenicu kojom za zločin tereti Ademija i bivšeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka navodno je izgovorio vojnik po imenu Dragan, a svjedokinja tvrdi da ga je prije nekoliko godina vidjela na snimci proslave 13. gardijske brigade u Rijeci.
Svjedokinja zaštićenog identiteta o zločinima u akciji Medački džep razgovarala je 1999. i s haaškim istražiteljima. Predsjednik sudskog vijeća podsjetio ju je da je tada kao naredbodavca spomenula samo generala Bobetka, a ne i Ademija.
- Vrag će ga znat valjda i nisam. Bilo mi je dosta što je i Bobetko to naredio. Oni su inače bili u Gospiću i samo su naređivali sirotinji da ubija i pljačka - kazala je. Dodala je da je o nekim zločinima poput odrubljivanja glava i nabijanja na kolac samo čula od poznanika. Tvrdi da su palež i pljačka sela započeli nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga. Kazala je da su u pljački sudjelovali i civili iz drugih dijelova Hrvatske. Norčeva obrana uložila je prigovor na svjedočenje ističući da je površno i proturječno.
U nastavku suđenja zaštićeni svjedok broj 18. ustvrdio je da nitko od Srba koji su se predali Hrvatskoj vojsci nisu preživjeli akciju u kojoj "niti jedna kuća nije ostala cijela".
Ono što nije stradalo u napadu uništeno je i zapaljeno kasnije, kazao je svjedok, ističući da na jednoj kući u Čitluku još uvijek stoji natpis "Ovo je Hrvatska, ovo jer osveta za Lovinac".
Po svjedokovim riječima, lokalno stanovništvo na području Medačkog džepa uglavnom su bili civili i stariji ljudi. Iako su imali tzv. seoske straže nisu ispalili niti jedan metak, a Gospić su, tvrdi, s punktova u Divoselu i Medku granatirali vojnici iz Gračaca.
Svjedok je nabrojao i više imena žrtava u čijoj je identifikaciji kasnije sudjelovao, a koja su bila izrešetana mecima i djelomično spaljena.Svjedok je uvjeren da da je i među vojnicima koji su 1993. ušli u Čitluk vidio njih 80-ak u crnim uniformama.Optuženi Norac prigovorio je njegovu iskazu rekavši da je u Čitluku postojala satnija od 80 do 100 ljudi koja je imala i artiljeriju.
Suđenje se nastavlja u utorak, a imena svjedoka koji bi trebali govoriti o zločinima u prvom slučaju koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haaškog suda sudac Marin Mrčela nije želio otkriti ni odvjetnicima.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.