Obavijesti

News

Komentari 103

Bogatuni više neće moći platiti za izlazak iz istražnog zatvora

Bogatuni više neće moći platiti za izlazak iz istražnog zatvora
1

Vlada je usvojila izmjene Zakona o kaznenom postupku, a najveća novost je ukidanje jamčevina ako osumnjičenici mogu utjecati na svjedoke ili počiniti novo kazneno djelo...

VIDEO

Vlada je usvojila izmjene Zakona o kaznenom postupku, a najveća novost je ukidanje jamčevina ako osumnjičenici mogu utjecati na svjedoke ili počiniti novo kazneno djelo. Dosad je ta odredba bila sporna u više slučajeva, od onog Milana Bandića, Zdravka Mamića, ali i brojnih drugih koji su uz milijunske jamčevine pušteni na slobodu iako svjedoci nisu ispitani.

- Smatramo da treba to restriktivnije regulirati. Jamčevina ne može zamijeniti istražni zatvor ako prijeti opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, uništavanje dokaza i teža kaznena djela – rekao je Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:20

Arhiva 24sata

Plenković: Krenuli smo s ohrabrujućim potezima

Prije početka sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković, već tradicionalno, osvrnuo se na aktualna događanja. Istaknuo je kako je Hrvatska u 2017. godinu krenula s ohrabrujućim podacima. 

- Osvrnuo bih se na pozitivne vijesti od druge svjetske rejting agencije Fitch koja je proglasila naše izglede iz negativnih u stabilne. Vjerujem da je ohrabrujuće kako nas ključne svjetske rejting agencije gledaju i sve napore koje ulažemo za gospodarskim rastom. Mislim da je to jako dobro i nadam se da će i treća agencija kada dođe vrijeme također uvažiti napore Vlade. I rast industrijske proizvodnje je odličan podatak. 

Na kraju 2016. preko 14 posto i mislim da je to jako dobar znak. Kad dodamo i pad nezaposlenosti možemo konstatirati da smo u 2017. krenuli s ohrabrujućim podacima- rekao je. 

Ministar pravosuđa Ante Šprlje obrazložio je izmjene Zakona o kaznenom postupku,  nacrt Zakona o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem te nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Ovim izmjenama definiraju se pojmovi žrtve i oštećenika te njihov položaj kao tužitelja, propisuje se "opći" katalog prava žrtve kojima se proširuju prava žrtve, uvodi se pojedinačna procjena žrtve, uređuje se pravo oštećenika koji ne razumije jezik, uvodi se onemogućavanje da se istražni zatvor određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke zamijeni novčanom kaznom...

- Ja bih istaknuo da je ovo jedan paket zakona koji pokazju da je RH predana poboljšanju kaznenog postupka u cijelosti-  rekao je Šprlje.

Prijedog odluke o kolektivnom ugovoru

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako ne prihvaća zaključke Interpelacije o radu Vlade radi postupanja Vlade Republike Hrvatske vezanih uz najavljenu renacionalizaciju INA-e i privatizaciju 25 posto manje jedne dionice HEP-a koju im je uputilo 19 zastupniak u Hrvatskom saboru.

- Vlada je na temelju doprinosa niza relevantnih ministarstava pripremila svoj dokument i mi na temelju njega ne prihvaćamo zaključke iz Interpelacije 19 zastupnika stoga što ih smatramo neosnovanima- rekao je Plenković dodavši kako je Hrvatska jučer podnijela tužbu za poništenje arbitražne odluke. 

'INA je naša strateška kompanija'

- INA je naša strateška kompanija i sve odluke o njoj donosimo odgovorno. Jučer smo putem naših pravnih zastupnika podnijeli tužbu za poništenje arbitražne odluke uz navođenje argumentiranog niza procesno-pravnih razloga - rekao je.
 
Vlada je usvojila prijedlog uredbe o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja u 2016. godini. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako je za to osigurano 3,7 posto više sredstava nego je to bilo u prošlom razdoblju. 

Usvojen je prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, kao i prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- To je jedan važan politički signal ove Vlade o tome što je to digitalno društvo, digitalno gospodarstvo, kako vidimo radna mjesta u budućnosti i kako da Hrvatska ide u korak s najnaprednijim društvima i gospodarstvima - rekao je Plenković.

Vlada uređuje rad učenika i studenata

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona kojim će se urediti zapošljavanje i rad učenika i studenata.

- U Ministarstvu financija 13. siječnja održan je sastanak sa studentima gdje je donesen zaključak o osnivanju radne skupine. Studenti mogu raditi tijekom cijele godine, a učenici tijekom ljetnih i zimskih praznika. Time Vlada pokazuje iznimnu socijalnu zauzetost prema mladim ljudima i šalje poruku društvu da je povremeni rad društveno koristan- rekao je ministar obrazovanja Pavo Barišić.

Ministar financija istaknuo je kako se nada da će  se konstruktivni dijalog sa studentima nastaviti te da će do lipnja biti gotovo cjelovito zakonsko rješenje. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović obrazložip je Prijedlog odluke o načinu korištenja dijela viška prihoda nad rashodima Javne ustanove "Nacionalni park Plitvička jezera." Istaknuo je kako će se sredstva preusmjeriti za uređenje centra za posjetitelje Krasno.

- Predloženom odlukom se 12,4 milijuna kuna iz jednog dijela viška prihoda usmjerava u projekt gradnje i uređenje centra za posjetitelje Krasno- rekao je Dobrović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...