Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bohaček: Konverzija je bolje rješenje od fiksiranja tečaja

None Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Ni jedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja, čak ni Poljska - rekao je direktor Udruge bankara naglasivši da je trajno rješenje konverzija

Direktor Hrvatske udruge bankara Zoran Bohaček je u razgovoru za N1 Vladinu odluku o zamrzavanju tečaja švicarskog franka nazvao pogrešnom i dodao: 

- To je suvišno rješavati Zakonom. Može se riješiti dobrovoljnim rješavanjem svih dionika. Nastala je panika, a nema žurbe. Švicarac je porastao za 16 posto i za toliko će se povećati rata. No već od iduće godine rata će biti veća 20 posto zbog Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Bohaček je komentirao i kako se banke osjećaju izigrano zbog odluke Vlade o fiksaciji tečaja budući da je s bankarima ranije bilo drukčije dogovoreno.

- Ministar financija u petak je sazvao sastanak i u ponedjeljak smo uputili prijedlog. Na sastanku su bili i predstavnici HNB-a. U ponedjeljak u 17 sati je bio naš rok, a u 16:45 je premijer odlučio presjeći i sam je donio odluku - podsjetio je Bohaček.

On smatra da je trenutačna situacija neodrživa jer teret i trošak podnose banke

- Riječ je o eksproprijaciji koju Ustav dopušta, no samo u interesu države. To se smije napraviti uz fer naknadu što bi bila razlika u tečaju. Nijedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja, čak ni Poljska - dodao je Bohaček naglasivši kako je trajno rješenje konverzija, ali je pitanje kako bi se ona provela. 

Komentari (49)
  • Banke nacionalizirati

    21. 1. 2015,   14:39
  • Pa, gospon Bohaček, što čekate? Konvertirajte sve kredite sa valutnom klauzulom u kune, po tečaju na dan sklapanja ugovora. Na svoj trošak, naravno.

    21. 1. 2015,   12:56
  • evo ovako bohacek i banke tužit cu vas svakako prvo HNB zatim zagrebačku banku tečaj na staro i povrat preplaćenih rata i tužba za duševne boli...tu ćete najviše platit a odvjetnik vrlo dobro zna zakon i pravo i ustav RH..gotovi se i gubite se iz rh

    21. 1. 2015,   14:15