Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Z. Bohaček: Ne želimo čekati godinu dana za trajno rješenje

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Naši prijedlozi su ustvari slični. Mi bi zamrznuli ratu na tri mjeseca i ne bi čekali godinu za trajno rješenje nego pokušali to riješiti nakon šest mjeseci, rekao je

Predsjednik HUB-a Zoran Bohaček ekskluzivno za N1 izjavio je da je premijer Zoran Milanović postupio suprotno dogovoru s bankama.

- Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine - rekao je Bohaček. 

Bohaček je Milanovićevu izvanrednu konferenciju za novinare komentirao i u Dnevniku N1.

- Nisam izjavio da je suprotno dogovoru nego da to nije u skladu s dogovorenim na sastanku. Mi smo na sastanku dogovorili da sve dogovoreno pošaljemo ministru do 17 sati i to smo učinili. Sve izvan toga nismo znali. Naši prijedlozi su ustvari slični. Mi bi zamrznuli ratu na eventualno tri mjeseca i ne bi čekali godinu dana za trajno rješenje nego pokušali to riješiti nakon šest mjeseci.

Bohaček je komentirao i kako bi banke mogle reagirati. 

Banke mogu tražiti pravnu zaštitu

- To nam je bilo iznenađenje, kako će banke reagirati to ćemo tek vidjeti, ali mogu zatražiti pravnu zaštitu. Banke imaju svoje izračune, ali nemamo o tome podatke.

Bohaček je za kraj dodao da koliko on zna sutra nije dogovoren nikakav susret bankara, Udruge Franak, HNB-a i Vlade u Ministarstvu financija.

Milanović objavio Vladino rješenje

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao je kako će Vlada Saboru predložiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi se tečaj švicarskog franka fiksirao na 6,39 kuna na razdoblje od godinu dana, na trošak financijskih institucija.

Na pitanje je li svjestan da ovakva odluka otvara mogućnost za tužbe, Milanović je odgovorio: 

- Moguća je jedino tužba Ustavnom sudu. Tužbe banaka nisu moguće, ja sam tu da zaštitim svoje građane.

Premijer je to kazao nakon što je u ponedjeljak poslijepodne održan sastanak predstavnika Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka.

Komentari (194)
  • Ovaj Bohaček baš ima facu pohlepnog bankara.

    19. 1. 2015,   17:50
  • Želim da ga snađe što i korisnike kredita koje su gulili !!!! Od svakoga po nešto !!!

    19. 1. 2015,   17:47
  • tko god sreze krila bankama i bankarskim lobijima,do kraja zivota ima moj glas bez obzira bio HDZ ili SDP ili netko treci

    19. 1. 2015,   18:02