Obavijesti

News

Komentari 16

Svi su poginuli: Boeing udario u brdo kraj Dubrovnika i pao

Svi su poginuli: Boeing udario u brdo kraj Dubrovnika i pao
1

Godišnjica tragedije: Na današnji dan prije 21 godinu tri kilometra od aerodroma na Ćilipima srušio se američki vojni zrakoplov. Poginuo je ministar trgovine SAD-a Ron Brown i svi koji su bili u avionu..

VIDEO

Ron Brown je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi, a sa svojom delegacijom se trebao sastati s hrvatskim dužnosnicima u Dubrovniku. No to se nije dogodilo. Američki vojni zrakoplov tipa Boeing 737 srušio se tri kilometra od aerodroma u Čilipima kraj Dubrovnika. Zbog navodne greške u navigaciji prilikom velikog nevremena udario je u konavosko brdo Sveti Ivan.  U avionu je bio Ron i još 34 ljudi. Jedan od njih je bio i Nikša Antonini, istaknuti hrvatski fotoreporter i urednik fotografije u više hrvatskih tjednika i dnevnika. U zrakoplovu je bio i Nathaniel C. Nash glavni urednik The New York Timesa, ureda u Frankfurtu. 

Zrakoplov tipa Boeing 737, bio je preuređen za vojne svrhe a za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini, niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu.  Glavni uzrok pada istražitelji su naveli pogrešku posade u pripremi postupka instrumentalnog prilaza.

Stjuardesa im izdahnula na rukama

Što se zapravo događalo unutar zrakoplova,  znala je jedino stjuardesa Shelley Kelley koja je jedina preživjela. No, nakon što su je izvukli iz aviona ,a liječnici su njezine ozljede ocijenili teškima, umrla je. Doslovno na rukama spasioca, nedugo nakon što su je spustili do najbliže ceste i automobila Hitne pomoći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ime Ronalda Browna nosi memorijalna kuća otvorena na prvu obljetnicu nesreće. Inače, njega je na tu poziciju postavio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton kao prvog Afroamerikanaca na tom položaju u čitavoj povijesti SAD-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a