Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svi su poginuli: Boeing udario u brdo kraj Dubrovnika i pao

None Foto: Wikipedia

Godišnjica tragedije: Na današnji dan prije 21 godinu tri kilometra od aerodroma na Ćilipima srušio se američki vojni zrakoplov. Poginuo je ministar trgovine SAD-a Ron Brown i svi koji su bili u avionu..

Ron Brown je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi, a sa svojom delegacijom se trebao sastati s hrvatskim dužnosnicima u Dubrovniku. No to se nije dogodilo. Američki vojni zrakoplov tipa Boeing 737 srušio se tri kilometra od aerodroma u Čilipima kraj Dubrovnika. Zbog navodne greške u navigaciji prilikom velikog nevremena udario je u konavosko brdo Sveti Ivan.  U avionu je bio Ron i još 34 ljudi. Jedan od njih je bio i Nikša Antonini, istaknuti hrvatski fotoreporter i urednik fotografije u više hrvatskih tjednika i dnevnika. U zrakoplovu je bio i Nathaniel C. Nash glavni urednik The New York Timesa, ureda u Frankfurtu. 

Zrakoplov tipa Boeing 737, bio je preuređen za vojne svrhe a za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini, niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu.  Glavni uzrok pada istražitelji su naveli pogrešku posade u pripremi postupka instrumentalnog prilaza.

Stjuardesa im izdahnula na rukama

Što se zapravo događalo unutar zrakoplova,  znala je jedino stjuardesa Shelley Kelley koja je jedina preživjela. No, nakon što su je izvukli iz aviona ,a liječnici su njezine ozljede ocijenili teškima, umrla je. Doslovno na rukama spasioca, nedugo nakon što su je spustili do najbliže ceste i automobila Hitne pomoći. 

Ime Ronalda Browna nosi memorijalna kuća otvorena na prvu obljetnicu nesreće. Inače, njega je na tu poziciju postavio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton kao prvog Afroamerikanaca na tom položaju u čitavoj povijesti SAD-a.

Komentari (16)
  • https://www.youtube.com/watch?v=YibXmw37Xyw

    3. 4. 2017,   21:06
  • Kad je udario u brdo više nigdje nije pao. To je kraj. Ne može više pasti.

    3. 4. 2017,   20:47
  • Simbolicno je to da americki ministar trgovine posjecuje zapadni balkan usred ratnog kaosa

    4. 4. 2017,   07:04