Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo su svi naši heroji s Rebra: 'Curice smo morali oživljavati!'

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 4

Tim od 14 liječnika 15 je sati 2. ožujka na Rebru operativno razdvajao sijamske blizanke. Zahvat je bio jako zahtjevan u svim segmentima, ali uspješno smo ga uspjeli privesti kraju, rekli su liječnici.

Sestre su na intenzivnoj njezi već četiri mjeseca. Odličnog su zdravlja te su izvan životne opasnosti, ali još imamo puno rada s njima. Dugo smo se spremali jer smo se bojali hoćemo li uspjeti spasiti njihove živote, ali smo uspjeli - rekla je dr. Ruža Grizelj. 

U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Presretni smo da smo dobili priliku i da smo vlastitim snagama, bez ičije pomoći obavili ovaj zahvat. Zahvat je bio jako zahtjevan u svim segmentima, ali uspješno smo ga uspjeli privesti kraju - rekli su liječnici s KBC-a Zagreb, koji su uspješno izveli operaciju razdvajanja sijamskih blizanki, u srijedu u obraćanju javnosti. 

DR. TOMISLAV LUETIĆ Šef operacije sijamskih blizanki je zagrebački dečko s Harvarda

- Drago mi je da su bebe dobro i da će, nadam se, takve i otići iz bolnice. Vrlo sam ponosan što sam dobio priliku sudjelovati u ovom povijesnom događaju. Na kraju, hrvatska medicina može i zna i to vrhunski samo kada se zauzme pristup koji je temeljit, sveobuhvatan i multidisciplinaran i da nema granice - rekao je dr. Danko Mikulić.

Operacija je bila 2. ožujka, a trajala je 15 sati te je u njoj sudjelovalo 14 liječnika. Djevojčice su rođene dva mjeseca prijevremeno, sa spojenom jetrom i crijevom te međublizanačkom transfuzijom. Morale su biti oživljavane, otkriveno je na presici.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Jednom ste u životu i u karijeri u situaciji da možete voditi anesteziju kod razdvajanja sijamskih blizanca od dvije kile i to tako dugo, 14 sati, jedna od najdužih anestezija u Hrvatskoj! To je bio veliki izazov, dugo je trajalo. To je umijeće, posebice jer smo to napravili vlastitim snagam. Trebamo se zahvaliti i našim mladim kolegama koji su bili tu, sedam anesteziologa je sudjelovalo u tome - objasnio je anestezilog prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene i tim, ja sam kardijalni kirurg. Hvala doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić - kazao je Anko Antabak.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, sestre su rođene vezane trbušnim organima i jetrima, dakle bile su povezane u donjem dijelu prsnog koša, dobrim dijelom probavne cijevi, kožom i mekim tkivima. Ali hrvatski liječnicu su uspješno prvi put u našoj zemlji odradili iznimno rijetku operaciju.

Goran Jakuš/Pixsell ČESTITKE TIMU KBC-A ZAGREB! Razdvojili su sijamske blizanke: 'Oporavak traje, ali su dobro!'

Blizanke su rođene prije vremena. Miješao im se krvotok, a imale su i ozbiljnih problema sa srcem, mokrenjem. Upravo su ovi ozbiljni problemi bili razlog za operaciju u ranoj fazi njihova života. Ovaj veliki zahvat, na sreću, bio je uspješno.

Inače, ovo je prvi put u Hrvatskoj da su blizanci bili povezani trbušnim organima i da su ih uspješno razdvojili.

Javnosti su se obratili: prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, prim.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, prof.dr.sc. Tomislav Luetić, doc.dr.sc. Ruža Grizelj, prof.dr.sc. Slobodan Mihaljević, prof.dr.sc. Anko Antabak, dr. Dražen Belina, prim.dr.sc. Sanja Konosić, doc.dr.sc. Krešimir Bulić, dr. Danko Mikulić.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Svaka čast ljudi

    15. 5. 2019,   11:02
  • Svaka pohvala

    15. 5. 2019,   11:00
  • Bravo! Ovo su pravi ljudi i ponos Hrvatske. Imamo mnogo odličnih doktora, još nisu svi pobjegli!

    15. 5. 2019,   12:25