Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bolje nego jackpot: Mimica od politike u EU kupio novi stan

None Foto: Europska komisija

Bivši europski povjerenik imao je plaću nešto manju od 20 tisuća eura, a od uštede stečene tijekom mandata kupio je stan u Zagrebu

U Europskoj komisiji postoji obveza prijave one imovine koja bi eventualno mogla biti sporna - to su vlasnički udjeli, udjeli u dionicama, itd. Toga imam minimalno. Razlika moje imovine prije i poslije mandata sigurno je poprilična. Porast imovine jest novi stan u Zagrebu, rekao je Neven Mimica u Točki na tjedan N1 televizije.

Ukoliko je svih šest i pol godina imao plaću nešto manju od 20-ak tisuća eura, Mimica je inkasirao ukupno 1,560.000 eura, odnosno 11 milijuna i 700 tisuća kuna pa fraza “poprilična razlika” dobro opisuje porast njegova bogatstva. 

Anto Magzan/Pixsell NAJVIO NOVA ULAGANJA Neven Mimica protiv američkih restrikcija Kubi: Zabrinuti smo

Neven Mimica je desetljećima u visokoj politici. Kao karijerni jugoslavenski diplomat radio je u Ankari i Kairu, da bi nakon osamostaljenja Hrvatske postao pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu. Bio je ministar u vladi Ivice Račana, potpredsjednik Sabora, potpredsjednik u vladi Zorana Milanovića, a obavljao je i niz drugih dužnosti. U EU je povjerenikom postao 2014. godine.

-Pogrešno je očekivati, rekao je jednom za naš list, da bilo koji europski povjerenik pridonese nešto posebno, veliko, nezaboravno zemlji iz koje dolazi. Po osnivačkim ugovorima EU-a, povjerenici i ne smiju raditi po nalogu i u interesu svojih država. Zato ja i jesam povjerenik iz Hrvatske, a ne hrvatski povjerenik. I zato će moj rad i rezultate u europskoj razvojnoj pomoći sasvim sigurno više pamtiti u Čadu, Nigeru, Burkini Faso, Boliviji, Haitiju ili Laosu nego u Hrvatskoj...

Visit by Neven Mimica to Kribati | Autor: Fiona Goodall Foto: Fiona Goodall

Tu bi izjavu bez osobitih problema mogla potpisati većina hrvatskih političara, kad bi bili iskreni. Mimica je obišao brojne zemlje.


REUTERS/PIXSELL ZA POLJOPRIVREDU Mimica: Iz proračuna Europske unije bismo mogli dobiti i više

- Podsjetnik na sva svoja radna putovanja imam na zidu svojega ureda u Bruxellesu. Na veliku kartu svijeta stavljam magnetske kružiće na zemlje koje sam posjetio. Do sada imam 75 kružića. Ipak, puno je ljepše kod nas na Jadranu.

Komentari (55)
  • ja neznam sta mi koji krepavamo od gladi izlazimo na Eu izbore i omogucujemo ovakvima dozivotno uhljebljenje

    15. 12. 2019,   14:46
  • Kakvog li bezlicnog i bespotrebnog tipa, ono kad misle da su svi budale pa vam prodaju boze o tome kako je to bilo vazno za Hr, dabogda sve novce potrosio na bezuspjesno lijecenje.

    15. 12. 2019,   15:09
  • Sve plaće birokrata u Briselu su previsoke. Ljudi koji zarađuju između 8000 i 20 000e brutto nama govore o socijalnoj jednakosti.

    15. 12. 2019,   14:46
Message