Obavijesti

News

Komentari 175

Bolnice pune, a plaže prazne: Tuku se, ranjavaju, lome kosti

Bolnice pune, a plaže prazne: Tuku se, ranjavaju, lome kosti

Posljednja u nizu uznemirujućih priča iz crne kronika je iz Dubrovnika. Potukli su se sezonci i lokalci. Jednom mladiću je ruka razrezana do kosti, drugog su tacnom mlatili po licu dok mu nisu izbili zube...

VIDEO

Jučer Split, danas Dubrovnik. Norvežanka sa slomljenim nosom, Slavonci sa slomljenim zubima, ozljedama ruku... Nažalost, posljednja dva-tri tjedna crna kronika je puna napada na strance, turiste... Pa i sezonske radnike, kao što je bio slučaj u Dubrovniku.

Dvojica mojih kolega nosila su opremu i hodala po cesti, po normalnoj javnoj površini kada su ih napala trojica domaćih mladića, najvjerojatnije pogonjeni mržnjom jer su čuli slavonski naglasak. Nikakav povod im moji kolege nisu dali. Nisu ih niti krivo pogledali. Oni su ih napali s leđa - rekao je šokirani direktor koji je htio ostati anoniman. U njegovoj tvrtki rade dvojica sezonskih radnika iz Slavonije koje su u srijedu oko 21 sat u Dubrovniku napala trojica muškaraca.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:14

Radi se o 24-godišnjaku i 25-godišnjaku iz Slavonskog Broda. Jedan od sezonaca u napadu je zadobio ozljede čela i slomljeni su mu zubi, a drugi ima posjekotinu na podlaktici. Direktor tvrdi kako je ona bila duboka do kosti. Napala su ih dvojica 30-godišnjaka i 34-godišnjak.

- Vikali su: “Zaklat ćemo vas sve, sve ćemo vas pobiti”. Jedan od mojih kolega zapomagao je “Zašto? Zašto?”. Ne mogu opisati brutalnost tih ljudi. To se treba okarakterizirati kao pokušaj ubojstva obzirom na silinu i način na koji su ih udarali. Jednog sezonca iz Slavonije su uhvatili sa leđa dok ga je jedan od napadača udarao oštrim dijelom metalne konobarske tacne u lice. Momak je vrištao u pomoć. Unakazili su mu lice, slomili zube... Drugog sezonca su gušili, ima masnice po cijelom licu i posjekotinu na podlaktici - govori direktor te dodao kako je bio s njima do pet sati ujutro dok su davali iskaz u policiji te dodaje kako se nije čuo s njima od tada.
Međutim, čuo se s roditeljima mladića koji rade kod njega.

- Odmah sam ih nazvao da ih obavijestim o svemu. Izrazio sam im žaljenje zbog svega što se dogodilo. Potpuno su zgroženi i šokirani svime. Ni sam ne znam što bih više rekao o tome - dodao je direktor.

Zaredao se val nasilja u Hrvatskoj. Tijekom ove ljetne sezone stupce crne kronike nerijetko pune premlaćivanja i ranjavanja, a društvenim mrežama kruže snimke masovnih tučnjava. Posljednja u nizu, uznemirujuća je priča iz Dubrovnika. Potuklo se pet mladića, dva sezonska radnika iz Slavonije na jednoj strani i tri Dubrovčanina na drugoj u srijedu navečer ispred restorana na Pilama.

'Udarali su ga tacnom u glavu, unakazili su mu lice! Vrištao je'
'Udarali su ga tacnom u glavu, unakazili su mu lice! Vrištao je'

 

Istog dana, nešto ranije u Splitu, muškarac je udario djevojku iz Norveške kako bi ušao u taksi prije nje. Nesretnoj Norvežanki slomljen je nos, a za počiniteljem se još traga.

Turist u Splitu vidio krađu pa ga lopov ubo

To je samo jedan u nizu slučajeva premlaćivanja iz Splita. Francuz se u Splitu u ponedjeljak 22. srpnja kupao s društvom u moru kad je vidio nepoznatog muškarca kako mu krade stvari iz torbe.

Odmah su izašli iz mora, a Francuz je pokušao uhvatiti lopova. U naguravanju ga je ovaj ubo u prsa nepoznatim predmetom, najvjerojatnije ne nožem nego nekim drugim predmetom.

Lopov je nakon toga pobjegao, a Francuz je završio u bolnici s ozljedama opasnim po život.

Split: Brojni kupači na Bačvicama potražili osvježenje od visokih 35 stupnjeva Celzijevih

Manijak na Bačvicama: Izbacili ga iz kluba, izbo je i policajca

Osim toga, 11. srpnja je na Bačvicama izbila tučnjava u kojoj je sudjelovalo deset mladića.

Policija je jedva uspjela razdvojiti suprotstavljene strane, a uhitili su dva državljanina Norveške. Tjedan dana kasnije, 19. srpnja, 42-godišnjak je nožem napao i ozlijedio četvero muškaraca ispred jednog kluba na Bačvicama. 

Prema izjavama očevidaca i neslužbenim informacijama, sve je počelo nakon što je 42-godišnjak izbačen iz kluba na Bačvicama. Uskoro se vratio s nožem i počeo je njime bosti ljude. Tako je navodno prvo ubo redara, a onda i voditelja kluba te interventnog policajca koji je u tom trenutku bio izvan službe. Ubo je i austrijskog turista. Kad su stigli policajci, počeo je bježati, ali oni su ga uskoro uhvatili i onesposobili. U bijegu je napadač ozlijedio i sebe, i to pri skoku s velike visine. Policajci su ga svladali tek uz uporabu sile i poprskavši mu suzavac u lice.

Pokretanje videa...

01:37

Nokautirao djevojku u klubu

U Splitu je napadnuta i djevojka (20) u klubu Central krajem srpnja. Njen napadač, navodno bivši juniorski boksački prvak koji u popularnom klubu radi kao zaštitar, uhvatio za stražnjicu pred posjetiteljima nakon čega ga je ona odgurnula i napustila objekt.

Međutim, osoblje je muškarca nastavilo zafrkavati zbog reakcije mlade djevojke pa je izašao za njom, udario je šakom u glavu te nastavio udarati i kad je pala na pod. Primljena je u splitsku bolnicu s teškim ozljedama glave, višestrukim prijelomima vilice i teškim ozljedama oka, te je hitno operirana.

Francuza mlatili na Bačvicama, a ženu nokautirali pred klubom
Francuza mlatili na Bačvicama, a ženu nokautirali pred klubom

Masovna tučnjava u Trogiru

U noći na srijedu, 31. srpnja, u Gradskoj ulici u Trogiru fizički se sukobilo nekoliko muškaraca. Policijski službenici su, kako javljaju iz PU Splitsko-dalmatinske, nakon zaprimljene dojave o narušavanju javnog reda i mira izišli na teren te u blizini zatekli dva strana državljana. Britanac (41) odbio je liječničku pomoć, dok je drugi stranac, 29-godišnji Novozelanđanin, nakon pregleda liječnika upućen u splitsku bolnicu na dodatan pregled.

Mladići pretukli umirovljenika u Puli

Trojica mladića su u nedjelju 21, srpnja, u ranim jutarnjim satima napali umirovljenika na terasi kafića u Puli koji je tamo radio kao čuvar. Jedan je uhićen u Puli, drugi u Zagrebu. Tijekom večeri uhićen je i treći napadač. Jedan od napadača je i pripadnik Hrvatske vojske.

- Slomljena su mi tri rebra, slomljena mi je ruka, dobio sam udarac u glavu te imam čvorugu na glavi, a pri bijegu sam pao i udario se u nogu. Teže hodam. Nisam mogao spavati od šoka. Ostat ću u bolnici koliko treba. Sve je počelo oko 6.15 ujturo u nedjelju. Jedan od njih mi je prišao i pitao kad će se otvoriti kafić i počeli su ljuljati hrvatsku i istarsku zastavu. Rekao sam im da zastave puste na miru i da se kafić otvara u 8.30 sati. Nakon toga su otišli i nakon sat vremena su se ponovno vratili. Maskirali su se i jedan me počeo lupat po glavi. Pao sam, a kad sam se digao bacili su stolicu na mene, vidi se sve na snimci - ispričao je umirovljenik Evelino.

- Posljednjih godina povećava se broj ozlijeđenih pacijenata. Razlog je veći broj turista, ali i općenit porast slučajeva svih oblika nasilnog ponašanja koje je u usponu svugdje u Hrvatskoj, pa i ovdje, upozorava dr. Rajko Ćelović, piše Glas Istre.

- Imamo puno teže ozlijeđenih u tučnjavama i obračunima, uz većinu lakše ozlijeđenih. Mogao bih sve te pacijente kategorizirati u tri skupine: prvi su oni koji se potuku ili dobiju šamar i odmah se jave na hitni trakt da bi se popisale sve ogrebotine i masnice zbog eventualne materijalne naknade. U drugoj skupini su teže ozlijeđeni koji će odmah reći što se dogodilo. Treći su oni koji ne daju prave informacije i tu treba biti oprezan da se ne bi potkrali eventualni propusti u dijagnostici i zbrinjavanju. Ti pacijenti ne pružaju liječnicima točne podatke, vjerojatno skrivajući identitet osobe koja im je zadala traumu. Moguće je da su i oni bili uzročnici svađe i obračuna. Nerijetko se radi i o kriminalnom miljeu, te se osobe žele razračunati među sobom kad se ponovno nađu - otkriva Ćelović za Glas Istre.

Zadarski se redari iživljavali na muškarcu jer je htio na zahod

Zadarska je policija u utorak završila krim istraživanje nakon kojeg su uhitili petoricu muškaraca koji su pretukli posjetitelja noćnog kluba. Muškarac (41) je želio otići na zahod, a kako mu oni to nisu dopuštali bio je ustrajan. Nije odustajao pa su ga njih šestorica pretukli.

Sve su ih oko 4 sata izbacili iz kluba te se krenuli iživljavati na muškarcem. Jedan (30) ga je najprije udario u predjelu glavu, da bi ga drugi (27) potom udarao šakama u glavu sve dok nije pao na pod. Treći (31) ga je tada počeo udarati nogama po tijelu, a onda su se priključila još dvojica (24) koja su ga nastavili udarati nogama po tijelu. Na kraju ga je šesti napadač (26) više puta nogom udario u glavu.

U masovnoj tučnjavi u Rovinju potukli se prodavači tekstila

Slomili su mu nos i ruku.Nitko mu nije pomogao, a ni on niti itko od očevidaca nasilje nije prijavio policiji. Zadobio je teške tjelesne ozlijede.

Video masovne tučnjave u trgovačkoj Ulici Carera u subotu, 13. srpnja u Rovinju, proširio se društvenim mrežama. Snimka pod nazivom 'Elitni turizam u Rovinju 5+' prikazuje prodavače tekstila koji se međusobno vrijeđaju, guraju i tuku. 

Pokretanje videa...

01:23

Krivo mu pogledao djevojku pa mu odgrizao uho

U ponedjeljak 29. srpnja, mladom Francuzu u Splitu je netko odgrizao uho. Liječnici mu uho nisu uspjeli spasiti. Do napada je došlo u samom centru Splita, a svjedoci kažu kako je muškarac napao Francuza jer mu je krivo pogledao djevojku. Odgrizao mu je više od pola uha.

'Sjedio je s komadićem uha u čaši ispred bolnice i plakao...'
'Sjedio je s komadićem uha u čaši ispred bolnice i plakao...'

Djelatnici obližnjeg noćnog kluba su ušku stavili na led do dolaska Hitne pomoći. Međutim, liječnici izgleda ipak nisu uspjeli zašiti ušku natrag. Rana je navodno bila takva da je bilo nemoguće zašiti komad uha.

- Sjedio je ispred bolnice s komadom uha u čaši i plakao - rekao je pouzadni izvor iz KBC-a Split za Dalmacijudanas.

Nasilnici prebili četiri sezonska radnika u Supetru

Početkom lipnja u Supetru 20-ak nasilnika pretuklo je četvero sezonskih radnika, a među njima i djevojku. Četvorica mladića, od čega trojica sezonskih radnika iz Slavonije i jedan mladić s Brača, te sezonska radnica iz Varaždina vraćali su se iz noćnog provoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:19

- Nakon nekih 200 metara, čuli smo da je netko iza nas poviknuo: Srbine! Svi smo se instinktivno okrenuli, a u istom trenutku njih sigurno 20 iskočilo je odasvud, iz grmlja oko nas, ne znam ni sam odakle i krenulo na nas. Prvo su urlali: Tko je od vas Srbin, tko je Srbin? Mi nismo rekli ni riječi, bili smo šokirani što su nas pratili i napali, a onda su nas počeli iz čista mira udarati, bacili su nas na pod i cipelarili. Ova je djevojka pokušala obraniti kolegu, legla je na njega na tlo i zagrlila ga kako bi ga prestali udarati, ali su oni nastavili cipelariti i njega nju. Trajalo je to nekoliko minuta i oni nisu pokazivali nikakvu namjeru da stanu, ali je u tom trenutku naišao jedan taksist s kombijem. Kad je vidio što se događa, uperio je svjetla u napadače i počeo trubiti. Tada su se razbježali, a mi smo svi ostali ležati - ispričao nam je jedan od napadnutih mladića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:23
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda