Obavijesti

News

Komentari 0

Bolsonaro kaže da je Argentina 'loše izabrala' predsjednika...

Bolsonaro kaže da je Argentina 'loše izabrala' predsjednika...
1

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je rekao da je Argentina "loše izabrala" svog novog predsjednika, peronista lijevog centra Alberta Fernandeza, i dodao da mu "ne namjerava čestitati"...

VIDEO

Žalim zbog rezultata izbora. Nemam kristalnu kuglu, ali mislim da je Argentina loše izabrala, rekao je predsjednik desnice brazilskim novinarima o susjednoj zemlji i velikom trgovinskom partneru na putu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Katar.

- Ne namjeravam čestitati Albertu Fernandezu. Pričekat ćemo malo i vidjeti koje je stvarno njegovo političko stajalište, nastavio je Bolsonaro koji će u četvrtak završiti dugu turneju u Aziji i na Bliskom istoku.

Fernandez, s kojim je na popisu bila i bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007-2015), dobio je 48 posto glasova, ispred dosadašnjeg predsjednika neoliberalnog Mauricia Macrija (40,4 posto) čiju je kampanju Bolsonaro otvoreno podržavao.

Tijekom proslave pobjede, novoizabrani argentinski predsjednik je tražio oslobađanje Lule, bivšeg brazilskog predsjednika koji je u zatvoru zbog korupcije.

- Ako želi razgovarati, nećemo zatvoriti vrata, rekao je Bolsonaro po dolasku u Katar. On je Fernandezov poziv u vezi Luiza Inacia Lula de Silve nazvao "napadom na brazilsku demokraciju i brazilski pravosudni sustav".

Za sada "sve je u redu u MERCOSUR-u", nastavio je Bolsonaro čija zemlja s Argentinom, Urugvajem, Paragvajem tvori regionalni blok, koji je potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, koji još nije ratificiran.

Odnosi Bolsonara i Fernandeza nisu dobro krenuli tijekom predizborne kampanje u Argentini. Bolsonaro je ocijenio da se Argentina približava kaosu, a Fernandez ga je optužio da je "rasist, ženomrzac i nasilnik".

Pobjednik predsjedničkih izbora u Argentini suočen s reakcijom tržišta

Peronist lijevog centra Alberto Fernandez, nedjeljni pobjednik predsjedničkih izbora u Argentini, zemlji zaglavljenoj u recesiji i čestim financijskim previranjima, suočen je u ponedjeljak s reakcijom tržišta, nervoznih uoči izbora.

Suprotno prognozama, pezo je u ponedjeljak tijekom otvaranja mjenjačnica porastao za 3 posto u odnosu na dolar.

Fernandez je pobijedio u prvom krugu dosadašnjeg liberalnog predsjednika Mauricia Macrija s 48,1 posto prema 40,3 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima.

Za pobjedu u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto glasova, ili puno više od 40 posto uz prednost od više od 10 bodova ispred kandidata na drugom mjestu.

Dan nakon predizbora u kolovozu, koje su smatrali generalnom probom predsjedničkih izbora na kojima je Fernandez trijumfirao, argentinska tržišta su popustila panici, zastrašena perspektivom povratka peronista na vlast i pezo i burza su potonuli.

Tjedan prije službenih izbora, pezo je pao za 5,86 posto oslabljen strahovanjima od neplaćanja zemlje, koja je dobila zajam od 57 milijarda dolara od Međunarodnog monetarnog fonda. MMF je u ponedjeljaka naveo da nestrpljivo očekuje suradnju s novom vladom.

Vlada je u ponedjeljak pooštrila kontrole tečaja mjenjačnica na snazi od rujna kako bi zaustavila pad monetarnih rezervi zemlje.

Predsjednik Središnje argentinske banke Guido Sandleris je rekao da su nakon predizbora u kolovozu rezerve pale za 22 millijarde dolara.

Prema novom režimu na snazi od 10. prosinca, datuma stupanja nove vlade, pojedinci će moći kupiti samo 200 dolara mjesečno u svrhu štednje, prema dosadašnjih 10.000.

Naviknuti na ekonomske preokrete, brojni Argentinci su u petak otišli u banke i mjenjačnice kupiti dolare ili podignuti svoje depozite, dok ih je Fernandez pokušavao smiriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"