Obavijesti

News

Komentari 50

Bolsonarov ministar vrijeđa na Twitteru: Taj Macron je kopile!

Bolsonarov ministar vrijeđa na Twitteru: Taj Macron je kopile!
10

Krčenje šuma povećalo se značajno otkad je Bolsonaro na vlasti. Brazilske vlasti izdale su puno dozvola za krčenje, a pritom izdale i nikad manje kazni za ilegalno krčenje

VIDEO

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u subotu je konačno popustio i pristao poslati vojsku na iskrčeno područje Amazonske prašume kako bi ugasili požare koji već danima bjesne na tom području.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Amazonija požari nastavak 01:06

 
Prosvjedi u Brazilu: 'Gori nam Amazonija, a što vi radite?'
Prosvjedi u Brazilu: 'Gori nam Amazonija, a što vi radite?'

Međutim, ne uspijeva ugasiti požar koji trenutačno vlada među narodom, onaj politički. Od petka praktički neprekidno traje prosvjed tisuća i tisuća ljudi koji traže njegovu ostavku te ga smatraju glavnim krivcem za požare na području Amazonije. Nazivaju ga rasistom, tropskim Trumpom, antiekologom, pa čak i Kapetan Motorka jer je dopustio drastično krčenje šume.

A woman with a mask attends a demonstration to demand more protection for the Amazon rainforest in Rio de Janeiro

Naime, Bolsonaro je okružen poljoprivrednim lobijem kojemu je dopustio da se Amazonija iskrči kako bi dobili što veće poljoprivredne površine. Otkad je Bolsonaro na vlasti, krčenje šume poraslo je za 50 posto, a požari u Amazoniji za čak 77 posto. Ove godine ih je zabilježeno čak 39.000. No šutio je danima. Negirao je požare tvrdeći da nema opasnosti. Tvrdio je čak da ljevičari podmeću požare, a čelnike ostalih država koji su ga upozoravali na stravične scene požara optuživao je za kolonijalizam. Ipak, morao je popustiti prvenstveno da smiri narod.

'Nema novaca za borbu protiv požara, Amazonija je velika...'
'Nema novaca za borbu protiv požara, Amazonija je velika...'

Vojska je već djelomično stigla u nedjelju na opožarena područja, a nagađa se i kako će angažirati zrakoplovstvo koje bi trebalo pomoći u gašenju požara na 'plućima svijeta'. Tako ih nazivaju jer Amazonska prašuma proizvodi značajan postotak svjetskog kisika. Međutim, dok se brazilski predsjednik nećkao hoće li ili neće poslati vojsku, Ekvador mu je već ponudio pomoć u gašenju, a Bolivija se sama odlučila boriti s vatrom.

Amazonija gori već dva tjedna: Gusti dim se vidi i iz svemira
Amazonija gori već dva tjedna: Gusti dim se vidi i iz svemira

Zatražili su pomoć od SAD-a i ona je stigla. Kompanija Global SuperTanker poslala je svoj Boeing 747-400 kako bi pomogao u gašenju požara. Može ponijeti gotovo 72.000 litara supstance za gašenje požara. Požar je inače zahvatio čak osam zemalja Južne Amerike, a najveći je od 2013. Papa je pozvao svijet da moli za Amazoniju.

Vojni zrakoplovi ispuštaju vodu na Amazoniju

Brazilski vojni zrakoplovi bacaju i ispuštaju vodu na opožarene šume u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji, reagirajući na prosvjede diljem svijeta zbog uništavanja najveće svjetske prašume, prema vladinoj video snimci.

Video snimka koju je u subotu objavilo ministarstvo obrane pokazala je vojni zrakoplov izbacuje tisuće litara vode iz dvije divovske sapnice leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju rekao da G7 priprema dogovor o pružanju 'tehničke i financijske' pomoći zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Macron je kopile

- Macron nije dorastao ovoj raspravi. On je oportunističko kopile (portugalski 'calhorda') koje traži potporu francuskog agrarnog lobija, napisao je ministar prosvjete Abraham Weintraub, smjerajući na protivljenje francuskog predsjednika ugovoru o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura.

- Francuska je zemlja ekstrema. Dala je ljude poput Descartesa i Pasteura, ali i kolaboracioniste pod nacistima u Drugom svjetskom ratu, rekao je Weintraub.

Među svom silom objava ministar nastavlja: 'Izabrali su predsjednika bez karaktera' i 'tog kretena Macrona treba napasti'.

Olavo de Carvalho, pisac i 'guru' Jaira Bolsonara koji živi u Sjedinjenim Državama, poigrao se na Twitteru Macronovim prezimenom i nazvao ga 'Macrocon' (od Macron i 'con', što na francuskom znači 'glupan').

Usto su internet preplavile reakcije na objavu s lažnog profila Jaira Bolsonara u kojoj se predmetom izrugivanja bio fizički izgled Brigitte Macron (66) koji se uspoređivao s izgledom Bolsonarove supruge Michelle (37).

Sin Jaira Bolsonara, Eduardo, zastupnik i moguće novi brazilski veleposlanik u Washingtonu, u petak je podijelio videosnimku nasilnih prosvjeda žutih prsluka u Francuskoj s tekstom: 'Macron je idiot'.

FILE PHOTO: Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas

Amazonija je dolila ulje na vatru brazilsko-francuskih odnosa koji su se zategnuli nakon dolaska na vlast u Braziliji predsjednika krajnje desnice.

Jair Bolsonaro je ovih dana u vezi s Amazonijom optužio Macrona da ima "kolonijalni mentalitet" a ovaj mu je uzvratio da je "lagao" u vezi sa svojim klimatskim obvezama.

Kolumbija će predložiti u UN-u regionalni pakt za Amazoniju

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je u nedjelju da će na Općoj skupštini UN-a koja će se u rujnu održati u New Yorku iznijeti prijedlog o regionalnom paktu za očuvanje Amazonije, kao odgovor na požare koji bukte na tom području koje nazivaju plućima planeta.

- Želimo voditi pripreme za pakt očuvanja u kojemu bi sudjelovale zemlje kojima je amazonski teritorij zajednički, rekao je predsjednik u indijanskom selu Isla Ronda, na krajnjem jugu zemlje, u departmanu Amazonas, na granici s Peruom i s Brazilom.

- Trenutačno se situacija s požarima kod nas ne može usporediti s onom u Brazilu, ali moramo biti pripravni i ovaj posjet treba biti oglašavanje uzbune, dodao je Duque.

Prije nego prijedlog podastre UN-u, kolumbijski predsjednik će o paktu razgovarati na binacionalnom ministarskom sastanku s peruanskim kolegom Martinom Vizcarrom koji će se u utorak održati u Pucallpi, na istoku Perua.

Duque je još u subotu iz Calija uputio 'poziv međunarodnoj zajednici da su za očuvanje amazonskih pluća osim riječi potrebni financijska i znanstvena potpora'.

Uz Kolumbiju i Brazil, amazonska prašuma se proteže kroz Peru, Boliviju, Venezuelu, Gvajanu, Francusku Gvajanu, Surinam i Ekvador.

Snake is seen while a tract of Amazon jungle after a fire while as it is being cleared by loggers and farmers in Porto Velho

U zadnja 24 sata zabilježeno je 1.130 novih požara diljem Brazila, objavio je Državni zavod za svemirsko istraživanje (INPE). Po najnovijim podatcima objavljenim u subotu, od početka godine u toj zemlji je bilo 79.513 požara, od čega nešto više od pola u Amazoniji.

Zahvaljujući međunarodnom pritisku kojemu je pridonio i summit G7 koji je požare u Amazoniji uvrstio u svoj dnevni red, Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules koji su iznad prašume izbacili prve desetke tisuća litara vode.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj u najmanju ruku od 2013., prema agenciji za istraživanje svemira INPE.

An aerial view of forest fire of the Amazon taken with a drone is seen from an Indigenous territory in the state of Mato Grosso

Bolsonaro je objavio u petak da će vojska biti poslana nakon nekoliko dana kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara.

Osim Rondonije brazilska vlada tek treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Ministarstvo obrane je reklo u subotu da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika ali nije rekla koliko će ih na kojem mjestu biti upotrijebljeno i što će raditi. 

Pokretanje videa...

01:27
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je