Obavijesti

News

Komentari 27

Bombardirali Gospić iz aviona: Policija osumnjičila dvoje ljudi

Bombardirali Gospić iz aviona: Policija osumnjičila dvoje ljudi
1

Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi Srba, odlučili neselektivno iz zraka napadati naseljeno središte Gospića

VIDEO

Lička policija dovršila je višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Hrvatske zbog sumnje na ratnog zločina protiv civila.

Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, odlučili neselektivno iz zraka napadati naseljeno središte Gospića, a znajući da će djelovanje razorih avio bombi po gusto naseljenom središtu Gospića ubiti i  ozlijediti civile te prouzročiti razaranje, javila je PU ličko-senjska.

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila.
 
Toga dana oko 17.20 sati, sukladno njihovoj naredbi, zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 avio bombi, bez odabira vojnog cilja, napao Gospić. U napadu po Ulici Antuna Mihanovića poginuo je 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. 

U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osumnjičenici su znali da će napad avio bombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili, a pored navedenog napadom je nastala materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima. 

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Hrvatske, za istima su raspisane potrage.  
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag