Obavijesti

News

Komentari 201

Boras o ćirilici: Svjestan sam politički osjetljivoga trenutka

Boras o ćirilici: Svjestan sam politički osjetljivoga trenutka
1

Uvjeren je kako moramo biti otvoreni budućnosti i dijalogu, kako s nacionalnim manjinama, tako i sa susjedima s kojima nas, ne dijele velike jezične barijere

VIDEO

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras svjestan je politički osjetljivoga trenutka u kojemu je predložio da se učenje ćirilice ponovno uvede u hrvatske škole, ali i smatra kako moramo biti otvoreni budućnosti i dijalogu s našim manjinama i susjedima s kojima nas ne dijele velike jezične barijere. 

Nakon što su neki mediji u utorak objavili da se rektor najvećega hrvatskog sveučilišta zauzima za to da se učenje ćirilice ponovno uvede u hrvatske škole kao obvezno gradivo, rektor Boras se na molbu Hine osvrnuo na taj prijedlog rekavši i "kako poznavanje još jednoga pisma može otvoriti nove horizonte".

Rektor Boras posvjedočio je kako je svjestan politički osjetljivoga trenutka u kojemu je javnost upoznata s njegovim prijedlogom da se ćirilica ponovno uvede u hrvatske škole, ali je i uvjeren kako moramo biti otvoreni budućnosti i dijalogu, kako s našim nacionalnim manjinama, tako i sa susjedima s kojima nas, rekao je, ne dijele velike jezične barijere.

Podsjetivši kako je već kao dijete uz latinično, svladao i ćirilično pismo, Boras je primijetio da se tijekom obveznoga školovanja susrećemo i s drugim pismima, pa tako primjerice, i s grčkim slovima, posebice u matematici i prirodnim predmetima.

Boras također smatra kako bi nam poznavanje ćiriličnoga pisma pomoglo da bolje upoznamo hrvatsku kulturnu baštinu, i uspostavimo kvalitetniji dijalog s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i nama susjednim narodima - Crnogorcima  i Srbima u njihovim matičnim domovinama, kao i onima u Bosni i Hercegovini koji se služe ćiriličnim pismom.

Jer, uvjeren je rektor Boras, bolje poznavanje naših susjeda i naših nacionalnih manjina i otvaranje 'prozora' prema njima, naša je prednost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...