Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ekološka katastrofa? Pazinska jama progutala na tone smeća

None Foto: Facebook/Avaz.ba/Istramet 48

Obilna kiša je aktivirala i brojna klizišta pa se u naselju Bankovci, u Općini Grožnjan na cestu sručio dio šume, a u blizini su zabilježena još dva manja odrona

Koliko je smeća do sada progutalo podzemlje pazinske jame, to nitko ne može izračunati. No jedno je sigurno, iako nevidljivo za ljudsko oko, to je ekološka katastrofa, kažu mnogi stanovnici Pazina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za subotnje velike kiše nabujala je ponornica Pazinčica, a na svom putu prema poznatoj jami, vodena je bujica za sobom vukla i mnogo smeća. Najviše ga preko sporedna vodotoka u Pazinčicu došlo od građevinskom deponija Lakota, pa je i  nepotrebno opisivati što je sve u vodi završilo, a potom podzemlje gutalo

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Nakon jakih kiša na sve strane odroni zemlje oko jezera Butoniga Reporter Ivan Grgat

Posted by 24sata Video on Monday, 4 February 2019

Dovoljno je pogledati fotografije koju je objavila građanska inicijativa "Naš potok" na svojoj Facebook stranici. Pitanje koje se postavlja je tko za onečišćenje treba odgovarati. 

Stanje na i okolo Lakote na dan 3.2.2019. Šteta da su milijuni utrošeni na sanaciju odlagališta otpada Lakota. Još malo...

Posted by Građanska inicijativa "Naš Potok" on Sunday, 3 February 2019

Cijela Istra borila se s poplavama

Nakon što je u subotu nad Istrom palo nepredvidive količine oborina, pa su nabujale sve rijeke i potoci, isto tako aktivirala se i brojna klizišta i uzrokovala odrone.

Najgore je bilo na cestama koje vode u naselja neposredno iznad umjetnog jezera Butonige. Točnije između Kašćerge i Bankovaca, a između Bankovci i Ukotići cesta je totalno zatvorena, i tamo zabilježena još tri odrona.  

Foto: Ivan Grgat/24sata

- Najčešće su ispumpavali poplavljene objekte i šahtove, i na taj je posao otpalo čak 95 posto intervencija - rekao je Dino Kozlevac, zapovjednik istarskih vatrogasaca i načelnik stožera Civilne zaštite za Glas Istre. U subotu do 22 sata meteorološke postaje su na području rta Kamenjak u Premanturi zabilježile 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, dok je u Puli izmjereno 47 mm.

STRADALE CESTE, KUĆE... Odroni uz Rašu, Sava poplavila nasip: Poplave i u susjedstvu...

Kad je riječ o Puli, vatrogasci su i jučer rješavali vodu koja se zadržala, kaže Klaudio Karlović, zapovjednik pulskih vatrogasaca.

- Pljusak je počeo u subotu oko 20- 21 sat i tad smo imali više od 40 intervencija u Puli, a cijeloj Puljštini izuzev Savičente: Medulinu, Marčani, Barbanu, Ližnjanu i Vodnjanu. U Fažani je na terenu bilo tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo, a u Medulinu i Vodnjanu tamošnji DVD-ovi. Jučer ujutro uključio se i DVD Pula kako bi se sanirale poplave koje su se rješavale po redoslijedu zaprimanja dojava, ali i po prioritetima. Prioriteti su objekti od općeg društvenog značaja, pa je tako prvo riješena Zagrebačka banka u Puli čije je prizemlje bilo poplavljeno, odmah smo sanirali i Flanatik centar gdje se začepila kanalizacija. U stambenim zgradama većinom smo ispumpavali podrume. Riješili smo i vodu u poplavljenom poljoprivrednom skladištu, bivšoj Brazdi, preko puta Jadreški. U Radekima se zbog velikih bujica stvorilo jezero koje je poplavilo podrume šest obližnjih obiteljskih kuća. I to samo sanirali. U Gajani, Manjadvorcima i Mutvoranu bio je poplavljen po jedna obiteljska kuća, a u nedjelju popodne sanirali smo objekte vlasnika koji su se kasnije noću i ujutro javili. Zaprimamo i dojave na građevinskim parcelama na kojima su gradnje u toku, ali gdje nema opasnosti po opremu i namještaj kao u nastanjenim objektima. Situacija nije dramatična, šteta će biti, iako ih tek treba procijeniti. Mi se time ne bavimo - izjavio je Karlović.

Vatrogasci su uklonili i veliko stablo koje se srušilo na pulskom merkatu, pored Mlinara. Standardno, poplavio je i Valbandon, s obzirom da se nalazi u kotlini, ispod razine ceste.

VISOK VODOSTAJ U ZAGREBU Sava se izlila iz korita: U samo jedan dan narasla za 5 metara

POGLEDAJTE GALERIJU: U ZAGREBU SE SAVA IZLILA IZ KORITA

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL 14

Šuma se urušila na cestu

Kako javlja Istramet, obilna kiša je aktivirala i brojna klizišta pa se u naselju Bankovci, u Općini Grožnjan na cestu sručio dio šume, a u blizini su zabilježena još dva manja odrona. 

Foto: Istramet

U VARAŽDINU RASTE VODOSTAJ DRAVE:

None Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL 4

U BiH izvanredno stanje

Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnjoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice.

POGLEDAJTE GALERIJU IZ ZENICE:

None Foto: Armin Durgut/PIXSELL 8

Tijekom nedjelje mjesto je čak bilo odsječeno s dvije strane, iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice. U ponedjeljak se stanje normaliziralo i ceste su prohodne, javlja Avaz.

Foto: avaz.ba

Voda se povukla, ali za sobom je ostavila velike količine smeća i mulja. U poplavama su oštećene brojne kuće. Stanovnici su sami iz domova izbacivali vodu.

Foto: avaz.ba

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i daje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogodne proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila.

Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima i dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

U nedjelju su zbog naglog izlijevanja manjih rijeka iz njihovih korita poplavljeni deseci stambenih objekata, uglavnom na području Busovače i zeničkog naselja Tetovo.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Tijekom noći normaliziran je promet na većini regionalnih cesta koje je poplavila voda no i dalje je u prekidu promet cestom između Novog Travnika i Bugojna gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Promet je otežan i kanjonom rijeke Plice gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

U Sarajevu je pak rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila novoizgrađeni pješački most u naselju Ilidža.

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je kako neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici  premašuje 400 centimetara.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara što je 14 centimetara iznad kritične točke a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom je još i veći i na razini je od 146 centimetara.

Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke. 

Danas oblačno i vjetrovito

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno, u Dalmaciji mjestimice uz malo kiše ili poneki pljusak, u gorskim predjelima uz malo snijega.

LJUDI BEZ STRUJE I VODE Dramatično u BiH: Poplavljene kuće i ceste, srušio se i most...

U kopnenoj Hrvatskoj bit će većinom umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a na Jadranu jake, podno Velebita na udare olujne bure.

Jutarnje temperature zraka na kopnu od -1 do 4 °C, na moru između 5 i 10 °C; najviše dnevne u kopnenim predjelima između 2 °C u gorskim područjima i 8 °C u istočnoj Slavoniji, a na obali i otocima od 8 do 13 °C.

POTOP U ISTRI 'Voda bila visoka 50 metara': Kiša je začepila Pazinsku jamu

HAK: Zbog jakog vjetra ograničenja u prometu

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su - autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca(DC50)-Obrovca(DC27)-Karina), autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica, (obilazak za ostale skupine vozila je preko Gornjeg Jelenja, starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A7 Orehovica-Šmrika, na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Karlobag te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

VAKULA: RUŠIMO REKORDE Kiša potopila Istru, u središtu Pule stablo palo ispred kafića

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vidljivost je smanjena zbog magle između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko. 

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni.

Zbog vjetra, u prekidu su katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka te linija Novalja - Rab - Rijeka Split - Hvar - Vela Luka - Ubli i Split - Vis.

Tema: Hrvatska

Komentari (51)
  • određene službe godinam uzimaju lovu i bahato troše a potom kada se dogode ovakva "iznenađenja" idu u crkvu i mole se svevišnjem i zaklinju da će čim ove nedaću prestanu-odmah početi sa dogradnjom i popravkom starih nasipa ,i naravno gradnjom novih ..lijepo...i tako svaki hebeni put ,i nikad nitko nije odgovarao za nerad..a znaju li oni da proljeće još nije ni počelo,snijeg i led na njemačkim i austrijskim planinama se još nije ni počeo topiti,Dunavom će tek doploviti veselje za mnoge gradove

    4. 2. 2019,   08:42
  • To smece nisu bacili ni cesi ni madjari, a niti je doslo iz albanije!!

    4. 2. 2019,   09:03
  • Otvorili su građevinsku deponiju na sred prirodnog bujičnog vodotoka? Naravno da je to priroda "dovela u red". Nije čudno za neku malu općinicu, ali što su radile Hrvatske vode? Netko bi za ovaj ekocid trebao odgovarati!

    4. 2. 2019,   08:58