Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Borbe i dalje traju: ISIL je pojačao gerilske napade u Siriji

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U prvome napadu iz zasjede poginula su dvojica SDF-ovih vojnika. U drugome napadu, koji su predvodili strani borci IS-a, SDF je usmrtio troje militanata i zarobio dvoje

Islamska država pojačala je napade na Sirijske demokratske snage (SDF) na istoku Sirije koje podržava SAD, poručili su iz SDF-a naglasivši pritom prijetnju džihadista koja će biti prisutna i nakon pada njihove posljednje enklave.

Sirijske demokratske snage su na rubu potpune pobjede nad Islamskom državom (IS) u istočnoj Siriji, u selu Baghouz, gdje se pretpostavlja da se nalazi nekoliko stotina boraca IS-a i oko 2000 civila pod opsadom.

Militanti Islamske države pojačali su napade udaljene od bojišta posljednjih dana, rekao je glasnogovornik SDF-a, Mustafa Bali.

Islamska država je započela dva napada prije tri dana u selu Dhiban, 90 kilometara od Baghouza.

ŽELI KUĆI Udovica ISIL-ovca rodila i sada želi se vratiti u Veliku Britaniju

U prvome napadu iz zasjede poginula su dvojica SDF-ovih vojnika. U drugome napadu, koji su predvodili strani borci IS-a, SDF je usmrtio troje militanata i zarobio dvoje, rekao je Bali.

"Spavači su u pokretu na dnevnoj razini", naglasio je Bali.

"Organizacija (IS) radi na sigurnosnim operacijama vrlo intenzivno ... vrlo su snažni, završetak njihove vojne prisutnosti nikako ne znači i završetak IS-a", objasnio je Bali.

'STJERANI SU U KUT' ISIL je blizu kraja: Uskoro će biti zauzeto i zadnje uporište

Islamska država Iraka i Levanta započela je svoj pohod 2014. godine kada su proglasili kalifat nad područjem Iraka i Sirije. No, ta je organizacija polako ali sigurno izgubila svoje uporište, gubitkom sirijske Raqqe i iračkog Mosula, koji su pali u ruke saveznika 2017. godine.

Predvođeni kurdskim YPG militantima, SDF je glavni partner SAD-a u Siriji te su u protekle četiri godine izbacile IS iz dijelova sjeverne i istočne Sirije.

Nakon oslobođenja Raqqe, SDF je napredovao prema jugu u provinciju Deir al-Zor, napadajući militante na teritoriju istočne strane rijeke Eufrat.

Islamska država i dalje drži područja zapadno od Eufrata, u udaljenom području inače pod kontrolom sirijske vlade i njenih saveznika.

Zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani pozvao je međunarodne snage da ostanu u Siriji i pomognu u borbi protiv IS-a te je izrazio nadu da SAD ipak neće povući sve svoje vojnike.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju naišla je na brojne kritike saveznika u SAD-u i inozemstvu.

 

Komentari (3)