Obavijesti

News

Komentari 152

Bordeli u nacističkim logorima: Seks su plaćali dvije marke...

Bordeli u nacističkim logorima: Seks su plaćali dvije marke...
1

Po naređenju Heinricha Himmlera u logoru Mauthausen osniva se prvi od deset bordela u koncentracijskim logorima Njemačke. Djevojke nisu smjele biti Židovke, a 'sve' je moglo trajati najviše 15 minuta

VIDEO

Premda je prostitucija bila službeno zabranjena u nacističkoj Njemačkoj, zapovjednik SS-a i Gestapa Heinrich Himmler odlučio je napraviti mrežu bordela za vojnike, prisilne radnike i zatvorenike. Od 1942. godine pa sve do kraja rata oko 300 do 400 nežidovskih zatvorenica iz logora bilo je prisiljeno raditi u 10 logorskih bordela po Njemačkoj, Austriji i Poljskoj.

KZ Mauthausen, Besuch Heinrich Himmler

Naravno da nacisti nisu htjeli logorašima pružiti neko zadovoljstvo ili užitak. Osnivanje javnih kuća u koncentracijskim logorima u Trećem Reichu bio je dobro organizirani sustav o kojem je precizno vođen zapisnik, a koji je bio dio dobro smišljene strategije. Navodno je to bilo napravljeno da se poboljša marljivost, produktivnost i radni elan kod zatvorenika. 

Dopuštena samo 'misionarska' poza

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zapravo je Himmler, na čiju su inicijativu bordeli osnovani, na taj način htio poniziti zatvorenike jer dolazeći u javnu kuću, muškarci su se ponižavali pred SS-ovim čuvarima, a istovremeno bi sudjelovali u seksualnoj eksploataciji žena.

174042799

Bila su i određena pravila koliko može trajati seks i kakav smije biti. Bila je, naime, dopuštena samo jedna seksualna poza - ona misionarska, a boravak sa ženom u 'specijalnim objektima' kako su ih SS-ovci nazivali, nije smio trajati duže od 15 minuta i koštao je dvije marke. Također, kako bi sve proteklo onako kako su zamislili, SS-ovci su situaciju pratili kroz otvor na vratima.

Prisoners behind barbed wire in a concentration camp, WW2

Nacisti su znali i da će, ako samo neki logoraši dobiju priliku 'uživati' to narušiti osjećaj solidarnosti koji je vladao među zatvorenicima.

Privilegija samo za 'odabrane'

Žene koje su radile u logorima nisu smjele biti Židovke, kao što ni Židovi nisu smjeli posjećivati ' specijalne objekte'.

U lipnju 1942. godine osnovan je logorski bordel u koncentracijskom logoru Mauthausen. To je bio prvi od deset bordela u koncentracionim logorima Njemačke. Žene prinuđene na prostituciju, bile su dovedene iz logora Ravensbrück. Najveći bordel je bio u Auschwitzu, u bloku 24. Posljednja javna kuća osnovana je nekoliko mjeseci prije kraja rata 1945. u koncentracijskom logoru Mittelbau-Dora.

KZ-Trzebinia / Lagerbaracken / Lagerzaun1945

Prema procjenama povjesničara Roberta Sommera koji je ovu tabu temu obradio u svojoj knjizi 'Das KZ-Bordell', samo oko jedan posto logoraša koristilo je usluge i to jednom ili dva puta, jer je SS korištenje seksualnih usluga smatrao privilegijom. Osim toga jako malo ih je i bilo fizički sposobno za 'draži bordela'. 
Logorske javne kuće uglavnom su posjećivali logoraši koji su pripadali "rukovodećem kadru", a za njih je odlazak po puteni užitak bila nagrada za dobre rezultate.

Pridržavanje rasnih zakona

Prostitutke, uglavnom Poljakinje, Čehinje, Mađarice i Nijemice u ranim dvadesetim godinama, imale su i poseban medicinski tretman, dobivale su nešto bolju hranu i bile malo bolje tretirane nego druge zatvorenice. Seks sa odvijao se i u propisano vrijeme - svaku večer između 20 i 22 sata i nedjeljom popodne. 

209882555

U slučaju oboljenja od spolnih bolesti, logorašica bi služila za medicinske pokuse. U slučaju trudnoće bila bi prisiljena na pobačaj. Nacisti i u bordelima insistirali na rasnom zakonu. Nijemci su smjeli "prilaziti" samo Njemicama, a Slaveni - Slavenkama. 

Do devedesetih godina prošlog stoljeća, ove logorašice koje su bile prisiljene raditi u logorskim javnim kućama zakonski nisu smatrane žrtvama nacističke vladavine, te samim tim nisu imale pravo na odštetu.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti