Obavijesti

News

Komentari 45

Borovo naselje: Kolona sjećanja prisjetit će na stradanja 1991.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Poginulo je, po podacima stradalničkih udruga, 1664 branitelja i civila...

VIDEO

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje obilježit će se u ponedjeljak polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća "Borovo Commerce"

Nakon toga će sudionici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica. Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo, a zatim i na farmu "Lovas", gdje će biti odana počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima.

Podsjetimo, ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 ljudi među kojima se nalazila i predsjednica Grabar Kitarović, predsjednici Sabora i Vlade Jandroković i Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici.

'Treba otvoriti stranice prema budućnosti, stranice suživota'
'Treba otvoriti stranice prema budućnosti, stranice suživota'

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada. Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće a misu zadušnicu služio je željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković, koji je pozvao na praštanje pomirbu i zajedništvo svih naroda. Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari na kojoj je 20. studenoga, dva dana nakon sloma obrane grada, ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

Slika za povijest! Krama slavi, u pozadini 'Zapamtite Vukovar'
Slika za povijest! Krama slavi, u pozadini 'Zapamtite Vukovar'

Bitka za Vukovar trajala je gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Poginulo je, po podacima stradalničkih udruga, 1664 branitelja i civila dok se na popisu nestalih nalaze još uvijek imena 308 Vukovaraca. Strahote rata u Vukovaru preživjelo je 3500 djece. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 104 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca