Obavijesti

News

Komentari 25

Borzan: Zabranite djeci kupnju energetskih pića jer su štetna

Borzan: Zabranite djeci kupnju energetskih pića jer su štetna
1

Iznijela je zabrinjavajuće podatke Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da čak 68 posto adolescenata i 18 posto djece redovito konzumira energetske.

VIDEO

SDP u saborsku proceduru šalje izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te trgovini kako bi se maloljetnicima do 18 godina zabranila kupnja energetskih napitaka, kao što je to slučaj s alkoholom i duhanskim proizvodima. Pozivaju vladajuće da prihvate inicijativu te se ona u Saboru izglasa konsenzusom, kao što je to bio slučaj u Litvi i Latviji te da se tako zaštite djeca i njihovo zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Po uzoru na druge zemlje EU: SDP-ovi zastupnici Siniša Varga i Biljana Borzan o ograničavanju prodaje energetskih pića maloljetnicima Reporterka: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on 26. siječnja 2018

Europarlamentarka Biljana Borzan napomenula je kako se prijedložnim izmjenama zakona ne ugrožava interese bilo koje industrije u Hrvatskoj te da je riječ problemu koji je nadstranački. Navela je kako na svakoj limenci energetskog napitka stoji upozorenje kako se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama, no ističe kako ih unatoč tome djeca i tinejdžeri konzumiraju u velikim količinama bez ikakve kontrole i ograničenja. Iznijela je zabrinjavajuće podatke Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da čak 68 posto adolescenata i 18 posto djece redovito konzumira energetske. 

- Postavlja se pitanje biste li svom djetetu osnovnoškolcu dali veliku šalicu turske kave sa šest kockica šećera. Roditelji će odgovoriti da ne, ali upravo toliku, a možda i veću količinu kofeina i šećera unijet će u organizam dijete koje popije limenku tog pića - slikovito je upozorila Borzan.

Previše šećera može pogoršati sposobnost pamćenja i učenja
Previše šećera može pogoršati sposobnost pamćenja i učenja

Navela je kako postoji jedan energetski napitak koji u samo jednoj limenci sadrži šećera koliko ga je u 18 kockica. Kazala je i kako prosječno u energetskom napitku ima 80 miligrama kofeina i 27 grama šećera. Konzumiranje energetskih napitaka kod djece problematično je s obzirom na visoku energetsku vrijednost koja utječe na pretilost, tu je konzumiranje kofeina, taurina i drugih štetnih tvari čije djelovanje na organizam djece se još treba istražiti. Problem je i formiranje ukusa kod djece koja se konzumacijom ovih napitaka navikavaju na izrazito sladak okus, a kombiniraju ih s alkoholom, pobrojala je Borzan. Navela je kako je europska agencija za sigurnost hrane 2013. objavila istraživanje o uzrocima konzumacije, a ističe kako su rezultati uznemirujući i zabrinjavajući. 

Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

- 60 posto djece je reklo da voli piti ove napitke jer im je okus dobar, a 40 posto ih je izjavilo da ih moraju piti jer im nedostaje energije. Zamislite dijete od 12 godina koje se žali da mu nedostaje energije koje bi se bez problema trebalo 17 puta uspeti na drvo i sići. U kontaktu sam s prosvjetnim radnicima koji kažu da djeca masovno ne doručkuju i po dolasku u školu, na prazan želudac, popiju energetski napitak kako bi mogli funkcionirati - kazala je SDP-ova europarlamentarka.  

Navela je kako je istraživanje pokazalo i da prosječna potrošnja energetskih napitaka kod adolescenata 2,1 litra na mjesec, dok svaki peti pije više od 5 litara mjesečno ovih napitaka. Borzan je izvijestila i kako podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je 26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu te da smo po tome na neslavnom sedmom mjestu u Europi prema pretilost djece, a iz podataka je kaže očito, da se potezi moraju povući. 

Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?
Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?

- Prehrambene i zdravstvene navike djece pokazuju da 56 posto ih doručkuje tijekom tjedna, 76 posto ne jede dovoljno povrća, 66 posto ne jede dovoljno voća, ne bave se tjelesnom aktivnošću tako da imamo osnove da radimo javno zdravstvene akcije kako bi djeca stvorila zdrave životne navike - ustvrdila je Borzan.   

Podsjetila je kako je ministra zdravstva Milana Kujundžića ranije pozvala da djeluje po ovom pitanju, no stigao joj je odgovor kako je nemoguće u Hrvatskoj pokrenuti akciju kojom će se maloljetnicima zabraniti prodaja energetskih pića jer to brani EU. Borzan kaže da je iz tog razloga postavila pitanje Europskoj Komisiji koja je jasno odgovorila da je to u ingerenciji isključivo države članice.  

Kujundžić: Visokoenergetska pića su zdravstveni problem

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pozdravio je u petak najavu SDP-ove zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan i Kluba zastupnika SDP-a da će tražiti zabranu energetskih pića maloljetnicima, istaknuvši kako je dobro da ljudi, neovisno o strankama, brinu o zdravlju djece jer su visokoenergetska pića zdravstveni problem s kojim se treba nositi.

"Visokoenergetska pića jesu jedan od zdravstvenih problema s kojima se treba nositi i u tom smislu vjerujem da ćemo zajedno, neovisno o strankama, dijeliti mišljenja i akcije kako bi sačuvali zdravlje hrvatske djece", izjavio je Kujundžić tijekom posjete KBC-u Sestre milosrdnice.

Upitan da komentira zastaru sudskog postupka u "slučaju Maškarin", Kujundžić je rekao kako ne može komentirati sudske postupke, ali mu je žao da je pacijent ostao bez noge.

Postupak protiv umirovljenoga riječkog kirurga Branka Popovića na Općinskom sudu u Rijeci zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja, odnosno nanošenja teških ozljeda Miroslavu Maškarinu pri operaciji uklanjanja slijepog crijeva, zaključen je zbog zastare, a Popović je nepravomoćno oslobođen optužbi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.