Obavijesti

News

Komentari 1

Bošnjaković i srpska kolegica razgovarali o ratnim zločinima

Bošnjaković i srpska kolegica razgovarali o ratnim zločinima
1

Teme zaštite manjina, dodaju, dotaknute su razmjenom mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u dvama pravosuđima, a obje strane su izložile svoja ustavna i zakonska rješenja

VIDEO

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u srijedu izaslanstvo srpskog Ministarstva pravosuđa predvođeno ministricom Nelom Kuburović, a na sastanku je, kako je istaknuto, "obostrano potvrđena otvorenost za konstruktivnu suradnju i predanost zajedničkom radu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja u području pravosuđa".

"Tomu je potvrda i činjenica kako se radi o ponovnom bilateralnom susretu ministra Bošnjakovića i ministrice Kuburović nakon prethodnog sastanka koji je održan u ožujku 2018. godine u Beogradu", priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Vezano za rad mješovitog Povjerenstva s ciljem sklapanja Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina obje su strane, kako je priopćeno, "suglasne da je ostvaren konkretan napredak te je s ciljem unapređivanja daljnjeg rada potvrđen novi sastanak mješovitog Povjerenstva kako bi se intenzivirale aktivnosti na konačnom definiranju svih preostalih aspekata budućeg Ugovora do ljeta ove godine".

U kontekstu istinske obostrane otvorenosti za jačanje suradnje i rješavanje ovog pitanja dogovoren je i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina.

"Strane su suglasne da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju. Također, ministri su se dogovorili da se u rad te Komisije uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država", ističe se u priopćenju.

Dodaju i da su u duhu atmosfere međusobnog uvažavanja i suradnje razmijenjena su mišljenja i o drugim temama u domeni pravosuđa.

To su, među ostalim, mogućnosti izmjene i dopune postojećih bilateralnih ugovora kako bi se ostvarila neposredna suradnja između pravosudnih tijela u cilju ubrzanja postupaka, ali i pristupni pregovori Srbije s EU u Poglavlju 23.

"Bitnim elementom suradnje prepoznata je suradnja dviju država i dvaju pravosuđa kroz prijenos hrvatskih znanja i iskustava prema tijelima i institucijama Republike Srbije vezano za EU integracijski i pregovarački ciklus koji je već prošla RH. Potvrđen je doprinos hrvatskih stručnjaka u vidu potpore i stručne pomoći koja je do sada pružena Republici Srbiji tokom EU pregovora te obostrana želja da se takva suradnja nastavi i dalje", navodi se u priopćenju.

Teme zaštite manjina, dodaju, dotaknute su razmjenom mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u dvama pravosuđima, a obje strane su izložile svoja ustavna i zakonska rješenja za zastupljenost manjina u državnim institucijama i pravosuđu te praktične aspekte provedbe prava manjina na zapošljavanje u tijelima pravosuđa.

“Sastanak je prošao u prijateljskom ozračju – stav je obiju strana da postoji jasan napredak u pogledu rješavanja otvorenih pitanja te otvorenost da se u neposredno predstojećem periodu definira precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa