Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bourbon je škrta firma, goriva je malo, a brod nisu popravljali'

None Foto: BOURBON RHODE RESCUE

Traga se za tri splavi ili liferafta. Nisu se ukrcala dvojica; električar i sekondo makine. Oni su odbili direktnu naredbu kapetana za napuštanje broda, rekao je kum nestalog kapetana

Prije dva dana došao sam u Sydney, kad sam saznao od njegove žene da ne zna ništa o mužu ni što se događa. Rekao je da su imali oduvijek problema s tim brodom jer je brod bio 12 godina u Nigeriji. Nakon toliko godina Nigerije išli su na Las Palmas gdje je bilo dokovanje i popravak broda te je brod trebao ući u novi charter trećeg listopada, rekao je za Morski.hr Joško Mrvica koji je prijatelj i kum Dine Miškića, nestalog kapetana broda "Bourbon Rhode". 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown trećeg listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvrimenu, zbog curenja mora u makinu stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak. To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte - rekao je Mrvica. 

Dodao je firma čiji je brod uvijek "bila škrta i nije popravljala brod". 

JOŠ TRAGAJU ZA 10 LJUDI Kompanija potvrdila: Iz mora je izvučeno tijelo jednog mornara

- Ustvari u firmi rade francuski laici koji nemaju veze o ničemu pa je zbog toga jako puno pomoraca dalo otkaz i prešlo na drugu firmu - istaknuo je. 

- Brod posjeduje VDR ( crna kutija ), EPIRB koji je vani za aktiviranje distresa i dva radar transpondera koji se nose u splavi. Znači immersion suit i lifejacket su dva osnovna elementa za napuštanje broda. EPIRB, koji mora biti aktiviran jer je na hidrostatskoj kuki – nije nađen. Dva SART koji davaju radar signal drugim brodovima i avionima – nisu nađeni. To je osnova safety opreme na brodu! Imali su 4 liferafta i jedan fast rescue craft. Fast rescue craft im je bio toliko u kvaru da se ni u bonaci nije mogao spuštati - rekao je. Na pitanje jesu li se preostale tri splavi aktivirale, Mrvica je rekao da su sve splavi otpuštene te da je to potvrdila posada. 

HAVARIJA BRODA U ATLANTIKU Spasioci su uočili mrtvo tijelo i prevrnutu splav za spašavanje

- Traga se za tri splavi ili liferafta. Nisu se ukrcala dvojica; električar i sekondo makine. Oni su odbili direktnu naredbu kapetana za napuštanje broda. Vjerovali su da će se spasiti ako ostanu na brodu i da mogu izvući brod - rekao je za Morski.hr. 

Komentari (6)
  • Kome tribaju neprijatelji kad imas ovakve kumove i prijatelje. U slucaju da se obitelj jedan dan odluci na trazenja odstete, firma bi mogla puno saznat na osnovu ovog teksta koji moze imat odredjene implikacije vezane za "non disclosure agreement" sta sigurno nece pomoc obitelji. Mada je u ovom slucaju pravno gledajuci izjava Mrvice ipak " hearsay ".... ali ima nesto u tome sta iznosi u javnost al to je na kraju svima korisno osim Dinu.

    30. 9. 2019,   19:54
  • Bourbon vam je bija dobar dok ste keširali šolde i kupovali stanove, vikendice, bijesna auta, a sad kad je nazalost i pomorstvo dotakla recesija gadite ih di god stignete. Ma kako vas samo nije sram?!? 🤮🤮🤮🤮🤮

    1. 10. 2019,   15:20
  • Dvojica odbila napustiti brod koji tone ,samoubice ili stan..ko zna sta je bilo..

    30. 9. 2019,   19:33