Obavijesti

News

Komentari 15

Božić na Markovu trgu? Plaću čeka 54 radnika Đure Đakovića

Božić na Markovu trgu? Plaću čeka 54 radnika Đure Đakovića
5

Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati. U protivnome - radnici "Đuro Đaković grupe" bit će prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15 sati i dočekati Božić pred Vladom

VIDEO

Plaće za listopad nisu dobili radnici tvrtke "Đuro Đaković - Industrijska rješenja", njih 54, a na konferenciji za novinare u srijedu za to su okrivili staru Upravu "Đuro Đaković grupe", koja je "kočila ugovaranje poslova, a stari i novi kupci stalno se javljaju radi poslovne suradnje".

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Radnici Đure Đakovića 08:25

Zbog mogućnosti da je "Đuro Đaković grupu" pogodila sudbina Brodogradilišta Uljanika, Savez metalaca Hrvatske – Industrijski sindikati i Savez samostalnih sindikata u srijedu su javno pozvali predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se uključi u rješavanje problema. Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati. U protivnome - radnici "Đuro Đaković grupe" bit će prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15 sati i dočekati Božić na Markovu trgu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sindikalni povjerenik u tvrtki "Đuro Đaković - Industrijska rješenja" Stjepan Mirković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su zadnji posao odradili u rujnu.  "Nakon toga dio kolega je uz otpremnine napustio tvrtku, a sad je postala upitna i njihova isplata, te su pokrenuli blokadu računa tvrtke", rekao je sindikalni povjerenik Mirković.

Slavonski Brod: Konferencija za medije štrajkaškog odbora tvrtke Đuro Đaković

- Radili smo poslove koje nitko u Hrvatskoj, a ni šire ne radi. To su skupi poslovi sa specijalnim strojevima koje ne može svatko raditi - rekao je Mirković, ističući da je riječ o usko specijaliziranim poslovima, izradi suspremnika, posuda pod tlakom i onih za naftnu industriju. Postavio je pitanje zašto se ta tvrtka gasi kad se najavljuje tri do četiri milijarde investicija u Rafineriji Rijeci.

- To su poslovi upravo koje mi radimo. Čini mi se da su mutni poslovi u igri. U ožujku je ministar Horvat rekao kako će za nas ove godine biti jako puno posla, a dogodilo se sasvim suprotno. Možda iz Uprave sad čekaju da i mi odemo, ali nećemo jer se nadamo da će doći netko i trebati ove poštene i vrijedne radnike - rekao je Mirković, ističući da oni i radnici ne vjeruju izjavama o velikim poslovima jer će, dodao je, sve to nestati kad prođu izbori.

Slavonski Brod: Konferencija za medije štrajkaškog odbora tvrtke Đuro Đaković

Od 200-tinjak radnika u tvrtki "Đuro Đaković - Industrijska rješenja" ostalo je njih 54, od kojih je polovica u proizvodnji, a polovica u administraciji.

- Upiti partnera su svakodnevi i pokretanje proizvodnje može se organizirati vrlo brzo. I mi smo u svakodnevnom kontaktu s 50-ak kolega koji su se u kratkom roku spremni vratiti u tvrtku - rekao je  Mirković i dodao kako su zahvalni učiteljima i svim građanima koji su bili uz njih proteklih mjeseci.

- Sada se osjećamo izdvojeno iz ove priče o 'Đuri Đakoviću'. Za sedam dana je Božić. Što da kažem svojoj djeci? Čiko nije imao novca da isplati plaću tati. Hoće li tako i predsjednica svojoj djeci reći, hoće li tako i ministar Horvat reći svojoj djeci? Očito je da nikoga ne zanima kako smo došli u ovu situaciju. Toliko se uprava i direktora promijenilo i nikom ništa - istaknuo je.

Isplatu plaća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je 14. prosinca, tijekom predizbornog skupa u Slavonskom Brodu, za ponedjeljak, 16. prosinca.

Slavonski Brod: Konferencija za medije štrajkaškog odbora tvrtke Đuro Đaković

- U 'Đuri' je nekad je radilo 20.000 ljudi, a da sad ne može raditi 1500 radnika - to je jako žalosno - rekao je član Radničkog vijeća u tvrtki "Đuro Đaković - Industrijska rješenja" Dejan Smajić. Račun je blokiran zbog duga od 800.000 kuna, a radnici vjeruju da taj iznos nije sporan i da se lako može pronaći novac za podmirenje tog duga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović