Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božica je isprosila deset kuna, a sud je 'globio' sa 1116 kuna

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sud joj je ujedno oduzeo 10 kuna i uplatio ih u Državni proračun. Kažnjena je jer je prosjačenjem narušavala javni red i mir, a određena joj je maksimalna kazna od 762 kune

Božica (37) je pravomoćno osuđena na bjelovarskom Prekršajnom sudu na novčanu kaznu i troškove postupka u iznosu od 1116 kuna zbog prosjačenja.

Osuđena žena je prošle godine oko 18,30 sati u Križevcima dobila od žene 10 kuna jer je rekla da teško živi i da je lošeg imovinskog stanja.

Sud joj je ujedno oduzeo 10 kuna i uplatio ih u Državni proračun. Kažnjena je jer je prosjačenjem narušavala javni red i mir. Njoj je izrečen najveći iznos novčane kazne od 200 nekadašnjih njemačkih maraka, odnosno 102 eura. Odnosno 762 kune. Tom je iznosu dodan i paušalni trošak od 300 kuna, te trošak svjedoka u iznosu od 54 kune koji je došao iz susjednog mjesta svjedočiti.

Optužena se nije pojavila na sudu gdje su iskaze dali svjedok i žena koja je Božici dala 10 kuna.

Ne sjeća se tko je zvao policiju

Svjedokinja je na sudu kazala da je navedenog dana ušla u njezino dvorište i pozvonila na ulazna vrata nepoznata ženska osoba, po njezinoj procijeni stara između 30 i 40 godina, koja je izjavila da je lošeg imovnog stanja. Da ima bolesno dijete i da joj da novaca ili hrane. Bilo joj je žao te žene i ona joj je iz novčanika dala jednu novčanicu u apoenu od 10 kn.

Pitala ju je da li joj može dati još nešto, a ona joj je rekla da joj je to dovoljno i zatražila da ode. Sjeća se da je osim te žene bila u društvu s njom još jedna žena koja ju je čekala. Svjedokinja koja je dala 10 kuna izjavila je na sudu da se ne sjeća je li ona zvala policiju ili netko drugi.

Naglasila da je zadnjih godina imala više takvih slučajeva da su dolazili prosjaci na njezina ulazna vrata i tražili milostinju u vidu novca, a s mnogima je imala loših iskustava. Svjedok je izjavio da je dojava o prosjačenju došla iz te ulice i on je zatekao osobu i priveo ju u policijsku postaju. Inače se raspon kazne za ovakav prekršaj kreće od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka.

Božici je uz novčanu kaznu koja je 111,6 puta veća od novca koji je isprosila i koji joj je oduzet, izrečena i zabrana dolaska na područje Križevaca idućih šest mjeseci. Doista drakonska kazna. Do sada nije kažnjavana.

Tema: Hrvatska

Komentari (71)
  • Kada je ijedan cigan platio kaznu zbog prosjačenja?

    30. 1. 2019,   19:21
  • Dogodilo mi se jedna situacija u Zagrebu. Prisao mi je covjek, i zamolio me ako mu mogu kupiti kruh i mlijeko za djecu. Odmah mi je rekao ne trazim vas novac, samo kruh i mlijeko. Meni krenule suze. Kazem mu ajmo mi do ducana pa ti meni reci kaj sve trebas. Bilo mu je jako neugodno ali nekako je na kraju sakupio hrabrosti i otisli smo skupa u ducan. Napravio sam to samo zato jer je imao takav pristup. A i vidjelo mu se u ocima da je psihicki gotov.

    30. 1. 2019,   19:36
  • Samo dvije stvari ću reći; Osoba koja je gladna i uistinu slabog imovinskog stanja će ZADNJA tražiti pomoć od drugih. A druga stvar je da ljudi koji također loše žive će prije dati koju kunu od onih koji žive u izobilju...

    30. 1. 2019,   19:23