Obavijesti

News

Komentari 51

Božica Žilić: Gradske strukture vrše pritisak na odgajateljice

Božica Žilić: Gradske strukture vrše pritisak na odgajateljice
1

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed za bolje uvjete rada u vrtićima. Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade "gradske strukture“ i to preko ravnatelja vrtića

VIDEO

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je u ponedjeljak prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog pritisaka kojima su na svojim radnim mjestima izložene odgajateljice u vrtiću u proteklih deset dana, rekla je Hini predsjednica sindikata Božica Žilić.

Ravnatelji traže da se odgajateljice ne učlanjuju u sindikat

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed radi zaštite dostojanstva struke i bolje uvjete rada u dječjim vrtićima, a Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade "gradske strukture“ i to preko ravnatelja vrtića.

"Traži se od odgajateljica da se ne učlanjuju u naš sindikat, da ne reagiraju, da ne prosvjeduju“, tvrdi Žilić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog toga je sindikat Međunarodnoj organizaciji rada prijavio grubo kršenje prava na slobodu sindikalnog organiziranja, govora i izražavanja. Žilić je naglasila da je nedavni prosvjed organiziran u slobodno vrijeme odgajateljica, odnosno da se nije radilo o štrajku.

SOMK je 5. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirao prosvjed pod sloganom "Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)" tražeći da se broj djece u grupama dovede u zakonske okvire. Također traže da se hitno donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića grada Zagreba, bržu izgradnju i otvaranje novih smještajnih kapaciteta i vraćanje uvjeta i načina dodjela stimulacije koji su bili na snazi do 31. prosinca 2015. voditeljima posebnih i kraćih programa. Traži i povlačenje odredbe o plaćanju prehrane radnika i povećanje financijskih sredstava za kupnju igračaka i potrošnog materijala.

Odgajateljice podupire Anka Mrak-Taritaš

Potporu odgajateljicama uputila je predsjednica zagrebačkog Gradskog odbora HNS-a Anka Mrak-Taritaš naglašavajući da su prijetnje nedopustive prijetnje. "Želim jasno istaknuti kako HNS Grada Zagreba, kao i ja osobno, prijetnje onima koji su odgajali i odgajaju našu djecu smatramo nedopustivim", poručila je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Naglašava da bi odgajateljice, koje upozoravaju na katastrofalno stanje u zagrebačkim vrtićima, netko trebao primiti na razgovor, a ne ih zastrašivati i prijetiti im otkazima. A onima koji ih zastrašuju i uskraćuju im ustavna prava, Mrak-Taritaš preporuča da pročitaju dvije ustavne odredbe koje govore da svi zaposleni imaju pravo osnivati sindikate i slobodno u njih stupati i iz njih istupati, te da je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora