Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božićnice i regresi se ukidaju jer Vladini ministri nisu štedjeli

None Foto: Željko Hladika/Pixsell 3

Iako je Linić pozivao ministre na štednju, četiri mjeseca kasnije postalo je jasno da od toga neće biti ništa. Troškovi su čak i veći, a Vlada ne odustaje od plana štednje

Vlada planira rezati prava zaposlenih u javnom sektoru, prije svega božićnice i regrese, zato što pojedini ministri nisu uspjeli provesti mjere štednje na troškovima zaposlenih koje su im nametnute kod donošenja proračuna za ovu godinu, javlja Novi list

Budući da je prošla gotovo polovica godine i u sljedećih sedam mjeseci Vlada  na dodacima na plaće, prekovremenim satima, ugovorima na određeno vrijeme neće moći uštediti dvije milijarde kuna, odlučili su štedjeti na pravima koja su definirana kolektivnim ugovorom, odnosno imaju zakonsku snagu. 

Kada je predstavljala proračun, Vlada božićnice i regres nije  spominjala, pričalo se samo o posebnim dodacima na plaće koje ima dio zaposlenih u ministarstvima mimo kolektivnih ugovora. Ministar financija Slavko Linić trebao je nadzirati resorne ministre provode li mjere koje će donijeti te uštede. Iako je nekoliko puta javno  upozoravao i pozivao na štednju, četiri mjeseca kasnije postalo je jasno da od toga neće biti ništa. 

Štoviše, kako piše Novi list, u prva četiri mjeseca je čak povećala trošak zaposlenih i to za 136 milijuna kuna, što je gotovo dva posto. Upravo zato, sada samo preostaje ukidanje božićnica i regresa kao jedini način da se ostvari zadani plan štednje. 

No, ovdje treba napomenuti, ako i dođe do ukidanja regresa, to će biti samo za dio zaposlenih jer su primjerice u zdravstvu, isplate već počele. 

Ivan Šuker je ipak bio u pravu

Bivši ministar financija je prilikom donošenja proračuna u veljači tvrdio kako novac koji je predviđen za zaposlene nije dovoljan da se osigura isplata regresa, prijevoza i božićnica i da je nemoguće da Vlada uštedi čak dvije milijarde kuna a da ne dira u prava iz kolektivnih ugovora.

>>> Više pročitajte u Novom listu.

Komentari (103)
  • Ako radnik u realnom sektoru radi samo za minimalnu plaću i bez ikakvih dodataka i privilegija, tada to isto radi uštede treba primjeniti u svim državnim i javnim resorima. Budimo ravnopravni bar u nečemu u ovom jebenom kapitalizmu.

    25. 5. 2012,   11:57
  • Radim u HŽ-u.Božićnica plus regres zajedno su iznosili 2300 kuna godišnje što je 200 kuna mjesečno.Moj šef imaa 11000 kuna plaće,sindikalni povjerenik 12000 kuna,a ja imam 4000 kuna.Sva trojica imamo srednju stručnu spremu.Koga će najviše pogoditi ukidanje regresa i božićnice?

    25. 5. 2012,   15:49
  • Mrsić: "Smanjenje naših plaća ne bi spasilo situaciju u državi." Da?? SIT GLADNOM NE VJERUJE gosp. Mirandec. Skinite sebi plaću iz solidarnosti prema građanima Hrvatske ...Još bi vam ostalo previše...Nadam se da će se svjest ljudi promijeniti uskoro i da neće više tolerirati manjinu koja im se svakodnevno ruga !

    25. 5. 2012,   12:22